nedeľa 14. apríla 2024

Zlodej hviezdneho prachu (Recenzia)

Autor:
 Chelsea Abdullah
Originálny názov: The Stardust Thief
Vydavateľstvo: Ikar 2024
Séria: The Sandsea Trilogy
Diel: 1./3
Počet strán: 520
Žáner: fantasy

Moje hodnotenie knihy: 4*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*


Anotácia:
Napínavé putovanie inšpirované príbehmi z Tisíc a jednej noci

Loulie al-Nazari je Polnočná obchodníčka, ktorá hľadá a predáva zakázanú mágiu. Dodržiavaním zákonov sa nikdy netrápila. S pomocou svojho ochrancu, ktorý je mimochodom džin, sa jej však darí unikať pred spravodlivosťou. No keď zachráni život zbabelému princovi, upúta pozornosť jeho mocného otca. Sultán poverí Loulie novou úlohou. Musí preňho nájsť starobylú lampu, ktorá dokáže oživiť vyprahnutú krajinu, v opačnom prípade jej hrozí trest. Loulie vie, že niet cesty späť.

Na nebezpečnej výprave za tajuplným artefaktom ju sprevádza sultánov najstarší syn a jej ochranca džin, ktorý tiež čosi tají. Spoločne čelia útokom nepriateľov a každodenným výzvam. Vo svete, kde sa z príbehu stáva skutočnosť a z ilúzie pravda však Loulie zistí, že nič nie je také, ako sa zdá. Musí sa rozhodnúť, kým sa stane a čo všetko obetuje svojmu cieľu.

***

Opäť ďalšia kniha v nádhernom prevedení s oriezkou a opäť zaujímavá a originálna fantasy. Teší ma, že vydavateľstvo Ikar prišlo aj s nie až tak známou a na sociálnych sieťach obohranou fantasy a siahlo práve po tejto knihe. Kníh na námety 1000 a 1 noci je určite veľké množstvo, ale u nás registrujem len pár, čo Zlodejovi hviezdneho prachu len pridáva na originalite. 


V príbehu sa striedajú dva, resp. tri uhly pohľadu. Na jednej strane sledujeme našu hlavnú hrdinku Loulie al-Nazari, ktorá je slávna Polnočná obchodníčka s mágiou. Na jej obchodníckych cestách ju sprevádza jej ochranca, džin Kadir. Na druhej strane máme príbeh vyrozprávaný z pohľadu princa Mazena, ktorý sa skôr náhodou dostane s Loulie na jej výpravu, ktorou ju poveril jeho otec - sultán. Títo dvaja sa pravidelne striedajú a dopĺňa ich zopár kapitol vyrozprávaných z pohľadu Ajše, členky 40 zlodejov a lovkyne džinov.

Zlodej hviezdneho prachu má veľmi milo prekvapil - dobre rozpracované, sympatické postavy, príjemná atmosféra arabského sveta, trochu mágie a fantasy, výprava za tajomným, mocným artefaktom, veľmi sympatický, miestami aj veľmi vtipný štýl písania. To všetko dohromady vytvorilo "cozy" fantasy príbeh, ktorý vás množstvom napätia asi nešokuje, ale za to si pri ňom príjemne oddýchnete. 

Knihy z tohto prostredia mám naozaj rada, páčia sa mi podobné fantasy príbehy, ktoré nie sú prekombinované, a Zlodeja hviezdneho prachu určite odporúčam všetkým. Aj keď je to fantasy pre dospelých, resp. o dospelých, určite je vhodná aj pre o niečo mladších čitateľov, pretože príbeh nie je veľmi komplikovaný a zložitý na pochopenie a mala som z neho pocit ako pri YA fantasy knihách. Ja som strávila s knihou naozaj príjemný čas a budem sa tešiť na pokračovanie, na ktoré si ale ešte počkáme, pretože vydanie v origináli je naplánované až na január 2025. To vám však aspoň dáva veľa času na to, aby ste si stihli prečítať výborný prvý diel. 


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.
Knihu si môžete kúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára