streda 25. februára 2015

50 Shades of Grey - film

Ak ste čítali moju recenziu na knihu 50SoG, viete, že som ju čítala hlavne kvôli filmu, pretože som kamarátke sľúbila, že naň s ňou pôjdem. A takisto viete, že pre mňa to bola jedna z najhlúpejších kníh a hlavných hrdiniek vôbec. Minulý týždeň sme teda do kina išli a ja som sa obávala, ako tie dve hodiny prežijem, pretože ohlasy na film (aspoň z môjho okolia) boli také, že kniha bola lepšia. A keďže mne sa kniha nepáčila, čo som mala čakať od filmu?

V skratke by som celý film zhodnotila ako komédiu (miestami až paródiu) s vynikajúcim soundtrackom a príšerne nízkorozpočtovými dialógmi. Soundtrack je asi jediná vec, ktorú z toho filmu hodnotím na jednotku. Naozaj sa tam všetky pesničky hodili. Jednoznačne moje najobľúbenejšie sú od Beyoncé a Ellie Goulding.



Čo sa týka tých dialógov, myslím, že horšie už byť nemohli. Občas mi to prišlo ako niektorý zo seriálov zo slovenskej tvorby, kde je ešte aj poškriabanie na ruke premyslené a napísané v scenári. Mám pocit, že aj ja by som napísala niečo lepšie a to nemám žiadne scenáristické a spisovateľské skúsenosti. 

S obsadením hercov som bola celkom spokojná, hodili sa mi tam, ale výkony niektorých boli už o inom. Dakota Johnson zahrala Anastasiu veľmi dobre, dokonca mi ani neprišla taká hlúpa ako v knihe. A, chvalabohu, sme boli ušetrení od vnútornej bohyne, neustáleho červenenia (bolo iba raz) a jej vnútorných prehovorov. Peru si síce hrýzla stále, ale to už bolo to najmenej. Jamie Dornan síce vyzeral ako Christian Grey, ale podľa mňa hrať veľmi nevie. Pravdepodobne mu to ide viac na móle ako na plátne. A čo ma pobavilo najviac, bol celý ten boom okolo toho, že Rita Ora hrá vo 50SoG, a pritom sa tam objavila 20 sekúnd, povedala jednu vetu (aj to už si nepamätám, či to povedala určite ona) a keby neviem, že je to ona,  ani by som si ju  nevšimla. 

Občas sa objavili naozaj vtipné scény, pri ktorých som sa aj zasmiala, občas zasa scény, pri ktorých som si hovorila, ako to preboha mohol niekto natočiť a vypustiť medzi ľudí. Skrátka, film ostáva priemerný (miestami podpriemerný), druhýkrát by som naň určite nešla, ale každopádne sa mi páčil viac ako kniha. Samozrejme, že je ťažké predstaviť si, že by bol film horší. V každom prípade bol aspoň kratší, aj keď aj tie dve hodiny boli viac ako dosť. 

Boli ste na filme v kine? Páčil sa vám viac/menej ako kniha a aký je váš názor? :) 

Ellie

1 komentár:

  1. Co se knihy týče, četla jsem všechny tři díly a co se klavity týče, tak mají od prvního sestupnou tendenci. Žádný zázrak to není, ale jako oddechová četbaje to fajn. :) A naprosto s tebou souhlasím, Anastasia je ta nejotravnější a nejpitomější hlavní knižní hrdinky jakou znám. :D Při čtení mě ta holka naprosto neskutečnym způsobem vytáčela. :D
    Jinak film jsem viděla online, natočený z kina. :D Pravděpodobně tam nějaká ta scéna chyběla, protože občas tam byl dost divnej střih, ale celkově o mi to zas tak hrozný nepřišlo. :D Na Christiana se dobře kouká, Anastasia je občas i vtipná a né tak hrozně otravná a ty erotické scény byly socela v pohodě. Takže pro mě takovej průměr. Když budu mít chuť na romantiku, možná si to pustím. :) A s těmi dialogy mi to zas tak hrozné nepřišlo. :)

    OdpovedaťOdstrániť