nedeľa 8. februára 2015

Môj nie príliš sladký život (Recenzia)

Autor: Rachel Harris
Originálny názov: My Not So Super Sweet Life
Vydavateľstvo: CooBoo 2015
Séria: Moje sladké šestnáste storočie 
Diel: 3/3
Počet strán: 210
Žáner:  YA
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:
Cat Crawfordová chce byť normálna – teda aspoň natoľko normálna, ako môže byť niekto z Hollywoodu. Zdá sa, že osud jej prianie naplní: má úžasného priateľa Lucasa, skvelú sesternicu Alessandru, ktorá s ňou býva, a otca, čo sa plánuje po druhý raz oženiť, tentoraz však s fantastickou budúcou nevlastnou mamou. Všetko vyzerá idylicky až do chvíle, keď sa jej hýrivá matka neobjaví v televízii s tým, že chce svojej dcére povedať niečo dôležité... a v médiách, ako inak, vypukne šialenstvo.
Lucas Capelli vie, že jeho osud je vo hviezdach zapísaný po boku Cat, a preto sa zo všetkých síl snažil, aby ju získal. Lucas má však, nanešťastie, svoje vlastné problémy, s ktorými bude musieť zápasiť. Keď sa odhalia tajomstvá, objavia sa klebety a svet všetko sleduje, Cat s Lucasom si uvedomia, že ak chcú zostať spolu, nečaká ich len boj s osudom... tentoraz však ide skôr o boj s ich vlastnou neistotou. A ešte aj o tých, čo sú im stále v pätách...

***

Cat je momentálne veľmi šťastná. Vychádza s nevlastnou matkou, ktorá sa o chvíľu vydá za jej otca, jej sesternica Alessandra býva s nimi a s Lucasom jej nemôže byť lepšie. Na scénu prichádza však Catina škandalózna matka, ktorá zrazu v televíznom programe vypustí bombu - chce, aby jej Cat odpustila a má pre ňu veľké prekvapenie. Cat si je vedomá toho, že jej matka je herečka každú minútu svojho života, ale predsa len v nej začne klíčiť nádej, že by sa to mohlo urovnať a rozhodne sa s matkou stretnúť. Všetko sa predsa len zdá fajn a dokonca aj tomu veľkému prekvapeniu sa Cat potešila - spoznala svojho staršieho brata, po ktorom vždy túžila. 

Lucas však tuší, že s Catinou mamou niečo nie je v poriadku. Je predsa len trochu zvláštne, že sa tak z ničoho nič objavila v Catinom živote a túži po tom, aby z nej bola perfektná matka, a hlavne,  aby to videl celý svet. Okrem toho sa okolo nich stále točia dotieraví reportéri a paparazzi a aj Cat sa pred nimi mení na dievča, ktoré mu je cudzie. 

Po miernom sklamaní z druhého dielu som sa trochu obávala záveru série, ale nedočítané série nenávidím rovnako ako pavúky, tak som sa do toho predsa len pustila. A bola som dosť prekvapená. Stále síce považujem prvý diel za najlepší (asi aj preto, že ako jediný sa odohráva v 16. storočí) a myslím, že ním autorka aj mohla skončiť, ale aj Môj nie príliš sladký život som si užila. Kniha je dosť tenká, takže to bola taká jednohubka na jedno popoludnie. Táto séria sa asi teda nevyhla prekliatiu druhých dielov, ale trojka aspoň čiastočne napravila jej reputáciu a som rada, že som to nevzdala a sériu dočítala. 

V tretej časti autorka využila písanie z dvoch pohľadov - pohľad Cat a pohľad Lucasa. Určite už viete, že takto písané knihy mám veľmi rada. Avšak, tu mi to prišlo trochu zbytočné, pretože Cat a Lucas sú do seba bezpodmienečne zamilovaní, čiže ani jeden z nich nemá nejaké skryté drámy, ktoré by pred tým druhým skrýval. Každopádne mi to nevadilo a nepovažujem to za nejaké negatívum knihy. 

Čo sa týka postáv a ich správania, v tejto časti som si už naozaj uvedomila, že je to asi naozaj séria pre trochu mladších čitateľov. Cat je neuveriteľne naivné dievča a tak trochu mi prišlo, že z komára spravila somára, všetko zbytočne nafúkla a stala sa z nej taká typická "fňukna". Výrazne mi však neprekážala ani jedna z postáv a s celkovým ukončením série som spokojná. Dokonca mám pocit, že autorka si nechala ešte otvorené dvere na voľnejšie pokračovanie, tak uvidím, či tipujem správne.

Knihu teda odporúčam hlavne tým, ktorí túto sériu majú rozčítanú. Je to kniha, ktorá síce nejako výrazne nenadchne, ale zasa ani neurazí, a rozhodne sa mi páčila viac ako dvojka. Táto nebola zbytočne naťahovaná a áno, bola naozaj presladená, ale aj tak sa mi páčila. A veľmi oceňujem obálku, ktorá je oveľa krajšia ako originálna a celá séria vyzerá na poličke super. (Aj keď s kamarátkou si myslíme, že  na obálke je Brooklyn Bridge, ktorý nemá s Hollywoodom spoločné absolútne nič. :D)

Moje hodnotenie:
 Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie

3 komentáre:

  1. Pekná recenzia. :) Ale kniha ma veľmi neoslovila a Cat Crowfieldová bola aj v sérii Night Huntress a ona je badass a to meno mi ju neustále pripomína. Neviem, či by som sa vedela preorientovať. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já si chci sehnat celou kompletní sérii, protože ten příběh vypadá krásně a přitom lehce. Určitě krásná oddechovka, která jak píšeš neurazí. Krásná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mne sa zase najviac páčila 2ka kvôli skvelej Alessandre a 1tka a 3ka boli o dosť slabšie pre mňa. Nevedela som sa do toho nijak vžiť.

    OdpovedaťOdstrániť