utorok 17. februára 2015

(Ne)Knižné chvíľky

Tí, ktorí ma sledujete na Goodreads, kde si poctivo zaznačujem každú knižku, ste si možno všimli moju v poslednej dobe veľmi chabú čitateľskú aktivitu, a práve preto dnešný článok nebude venovaný (len) knihám. Čo sa týka čítania, dúfam, že do konca týždňa sa mi podarí prečítať minimálne dve rozčítané knižky - Kniha života (záver mojej obľúbenej čarodejnícko-upírskej trilógie) a Malá doba ľadová (ktorú som si vybrala vrámci povinného čítania do školy zo súčasnej slovenskej literatúry). V Knihe života som len na začiatku, ale Malá doba ľadová ma naozaj veľmi milo prekvapila, tak som zvedavá, čo poviem, keď ju dočítam. 



Myslela som si, že počas jarných prázdnin budem mať na čítanie veľa času. Čas by som si našla, aj napriek brigáde, ale bohužiaľ, nemám akosi chuť. Namiesto toho pozerám seriály, pri ktorých môžem len ležať a nemusím nad nimi rozmýšľať, keďže som moje najobľúbenejšie už videla veľakrát. Rozpozeraných seriálov mám naozaj veľa, ale len niektoré som schopná dopozerať až do konca. Pri mnohých sa mi stalo, že ma prestali baviť alebo sa mi zdali už prehnane naťahované. Takým príkladom sú The Vampire Diaries. (Treba pripomenúť, že seriál je oveľa lepší ako knihy, ktoré som zvládla len/až 3 alebo 4 a doteraz nechápem, ako som to mohla tak dlho vydržať.) Seriál ma maximálne chytil a pozerala som ho takmer stále. Ale pri štvrtej sérii som sa akosi zasekla. Nemala som vtedy čas a zatiaľ som sa k nemu nevrátila. A neviem, či sa k nemu ešte niekedy dostanem. Teraz sa však radšej budem venovať mojim najobľúbenejším seriálom.

Prvým z nich je Sex and the City. Celý (6 sérií + 2 filmy) som ho videla už niekoľkokrát a pravdepodobne ma nikdy neomrzí. Je to spojenie všetkého, čo milujem a čo by som chcela. New York, móda, písanie a pán Božský. Carrie, Samantha, Miranda, Charlotte a ich príbehy mi často pripomínajú môj život a vo veľa veciach som sa našla. Aj keď ten seriál poznám už takmer naspamäť, vždy ma dokáže rozosmiať, rozplakať a zakaždým ma absolútne dostane. 

Mojou ďalšou srdcovkou je Gossip Girl, ktorý pozerám momentálne každý deň odkedy prídem z práce až pokým nejdem spať. SATC a GG sa striedajú na prvej priečke mojich top seriálov. Závisí to od toho, ktorý momentálne pozerám, pretože jeden z nich mám rozpozeraný vždy. Milujem svet Gossip Girl aj so všetkými postavami (niektoré mi síce idú na nervy, ale ani to ma nikdy neodradí od pozerania...), ale najväčšiu slabosť mám jednoznačne pre Chucka. Bola to láska na prvý pohľad, a preto ho aj nosím na tričku!

Keďže musím vidieť všetko, čo má niečo spoločné so SATC, tak mi neušli ani The Carrie Diaries. Ani si neviete predstaviť, ako mi je ľúto, že seriál zrušili po druhej sérii. Je jasné, že sa to nikdy nevyrovnalo SATC, ale celý seriál bol spravený perfektne. Od kostýmov, cez hudbu až po herecké výkony. Samantha v TCD bola presná (len mladšia) kópia Samanthy v SATC. Je naozaj škoda, že seriál skončil, pretože určite nie som jediná, ktorá si ho (a Sebastiana) zamilovala.

Seriál, ktorý na mojom zozname figuruje už veľmi dlho, sú Ženy z rodu Gilmorovcov, alebo teda Gilmorova děvčata, keďže ho pozerám v češtine. Je to vlastne jediný nadabovaný seriál, ktorý dokážem pozerať. Až ma dvíha z postele, keď počujem slovenčinu/češtinu v ostatných. Vecou, ktorú milujem na Gilmorkách úplne najviac, sú mestské slávnosti pri každej príležitosti a odkazy na pop-kultúru - na knihy, hudbu, filmy, potraviny, mestá, atď.



Ďalší seriál, ktorý zrušili po prvej sérii a ktorý si to naozaj nezaslúžil, je Jane by Design. Dosť sa mi podobá na TCD - hlavná predstaviteľka Jane má tiež stáž vo fashion priemysle a predstiera, že je dospelá. Opäť obrovská škoda, že natočili len tak málo častí, pretože je to tiež jeden z tých seriálov, ktoré nikdy neomrzia.





Už posledným seriálom sú Pretty Little Liars. Je to jediný seriál z uvedených, ktorý ešte stále beží a takisto jediný seriál, kde mám zameškané časti. Pozreté mám tri série (niekoľkokrát) a ani neviem prečo som sa nikdy nedostala ďalej. Týmto si dávam predsavzatie, že keď ho znova začnem pozerať (pred maturou budem mať určite času dosť :D), už neprestanem a dopozerám všetky série, ktoré zatiaľ vyšli.



Okrem toho mám rada aj iné seriály (napr. Tudorovci, Rizzoli & Isles, ...), ale z tých som videla zatiaľ len pár častí, takže o nich možno nabudúce. Aké seriály sú vaše najobľúbenejšie, ktoré by ste mi odporúčali a ktoré rozhodne nesmiem premeškať? :)

Ellie

6 komentárov:

  1. Moje najobľúbenejšie seriály sú HIMYM a Dr.House :) Momentálne mám rozpozerané tieto : The 100 ♥, The Flash, Suits a Teen Wolf :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na seriály koukám hrozně ráda a taky jim mám rozkoukaných víc. Mezi mé nejoblíbenější patří TVD. Máš pravdu, že 3 a 4 série je o něco nudnější, ale zato 5 a 6 to vynahrazuje na 110% :D Jinak sleduji ještě Sex ve městě, Dr. Haus, Gossipky a Gilmorky. PLL jsem taky koukala, ale to třeba přestalo bavit mě :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mezi mé nejoblíbenější patří HIMYM,PLL a Walking dead. Ale poslední dobou nemám na seriály moc čas. Ale vždy, když jsem nemocná, tak se na ně dívám od rána do večera. Díky za zajímavý článek.
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Moje obľubené serialy sú Walking Dead,Klinika Grace (to by som si chcela znova pozrieť,len som sa k tomu stale nedokopala :D ),Krok za krokom,Dva a pol chlapa,Doktorka Zoe,Kraska a zviera :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja som bola veľmi naštvaná, keď mi zrušili Jane by design. Chvíľu to bol môj naj obľúbenejší seriál, zbožňovala som Billyho :D :D Ale teraz u mňa rozhodne vedie Teen Wolf, to je asi zatiaľ najlepší seriál, aký som kedy kukala a dúfam, že ho nikdy nikdy nezrušia :D :D
    Ale momentálne ma baví aj the 100, Arrow a The Flash. PLL a VD pozerám už len preto, že však keď som začala... V posledných sériach to ide s kvalitou dolu vodou.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ÁNO! TVD, Gossip Girl a Gilmore Girls. Moje srdcovky. Můžu na ně koukat pořád a pořád dokola. Ikdyž je pravda, že u TVD mě poslední řada už moc nebaví, což je mi vážně líto.

    OdpovedaťOdstrániť