streda 14. októbra 2015

Krycí jméno Verity (Recenzia)

Autor: Elizabeth Wein
Originálny názov: Code Name Verity
Vydavateľstvo: CooBoo 2015
Séria: Code Name Verity
Diel: 1/2
Počet strán: 312
Žáner:  historical fiction, war
Moje hodnotenie obálky: 4/5

Anotácia:
11. října 1943 se nedaleko Paříže, v okupované Francii, zřítilo britské špionážní letadlo. Jeho pilotka a pasažérka byly nejlepší přítelkyně. Jedna z dívek má naději, že přežije. Druhá hru o život prohrála dříve, než začala.
Když Verity chytne Gestapo, myslí si, že nemá žádnou šanci na přežití. Jako tajný agent chycený na nepřátelském území zažívá nejhorší noční můru jakéhokoliv špióna. Nacisté ji ale ihned nezabijí, dají jí na výběr: Buď jim odhalí svou misi, anebo ji strašlivým způsobem popraví.
A ona se rozhodne říct jim pravdu. Avšak ne takovou, jakou očekávají.
Na každém kousku papíru bojuje Verity o svůj život. Odhaluje svou minulost, vypráví, jak se skamarádila s pilotkou Maddie. Lituje svého selhání a ukazuje svou kuráž a zoufalou touhu dostat se domů. Ale budou její odhalení stačit SS? Pomohou jí její tajemství přežít?
Krycí jméno Verity vypráví trýznivý a zároveň nádherný příběh o silném přátelství, které je zkoušeno děsivým nepřítelem.

***

Veľmi zriedka čítam knihy alebo pozerám filmy týkajúce sa prvej alebo druhej svetovej vojny. Mám potom vždy taký strašne stiesnený pocit a ešte dlho premýšľam nad všetkými tými hrôzami, ktoré sa v tom období museli odohrávať. Na druhej strane viem, že by sme sa tejto téme nemali vyhýbať, aby bola stále prítomná ako pripomenutie toho, čo by sa už nikdy nemalo opakovať a čomu by sa ľudstvo malo snažiť zo všetkých síl vyhnúť. Možno práve preto je to stále “obľúbená“ téma spisovateľov a filmárov. 

Ako pri väčšine kníh, tak ani pri tejto som si neprečítala anotáciu. Vedela som len obdobie, v ktorom sa kniha odohráva. Nejako som ale dúfala, že to nebude klasická deprimujúca smutná kniha o vojne, násilí a smrti. Tipovala som, že to bude písané nezvyčajným štýlom. Nazvala by som ho možno ... horko-sladký? Áno, to je ten správny výraz. Dúfala som, že popri všetkých tých vojnových zverstvách bude kniha písaná s nadhľadom, svižne a možno až vtipne, ak sa to vôbec dá. Zistila som, že dá. Presne tak totiž písaná bola.

Príbeh je rozdelený na dve časti. Je o dvoch kamarátkach, z ktorých každú časť rozpráva (alebo v tomto prípade skôr píše) jedna z nich. Prvá je zajatkyňou gestapa. Volajme ju jej krycím menom Verity. Je vypočúvaná, mučená a prinútená prezradiť nacistom všetky informácie, ktoré by im mohli byť nápomocné a ktoré by vedeli využiť vo svoj prospech. Z jej zápiskov cítiť atmosféru vojny. Ľudia sa boja, ale zároveň sa snažia byť nápomocní. Nikto nevie, komu môže veriť, kto je zradca alebo špión. Každý upodozrieva všetkých a všetci upodozrievajú každého. Všetko je tajné, kódované, existuje snáď milión šifier a spôsobov komunikácie, len aby sa nacisti nedozvedeli o plánoch nepriateľa. Je veľmi ťažké, mať v takejto dobe skutočného priateľa, ale naše dve hlavné hrdinky mali to šťastie. Našli jedna druhú a aj keď o svojej práci si nemohli navzájom nič povedať, dôverovali si. 

Druhú časť píše Veritina kamarátka, ktorá sa zo všetkých síl snaží zistiť, čo sa jej kamarátke stalo, kde zmizla a čo je s ňou. Keď na to konečne príde, snaží sa spolu s niekoľkými priateľmi nájsť spôsob, ako jej pomôcť, pretože sa odmieta zmieriť s tým, že je mŕtva. Neverí, že len tak ľahko gestapu podľahne. Pozná ju a vie, že bude bojovať do posledného dychu. Vie, že je silná a nezlomná. 

Príbeh má postupný rozbeh a gradáciu. Možno mala kniha na mňa až príliš pomalý rozbeh, čo ovplyvnilo aj moje hodnotenie.  Najskôr je to len rozprávanie o tom, ako sa počas vojny rozvíjalo silné priateľstvo popretkávané veľmi jemnými opismi zajatej Verity o násilí, ktoré sa dopúšťajú na všetkých zajatcoch, nielen na nej. Čo sa mi páčilo ale úplne najviac je to, ako autorka dokázala do príbehu zasadiť humor. Sucho, ironicky a predovšetkým veľmi výstižne. Postupne je atmosféra stále temnejšia a stiesnenejšia až príde koniec. Ten je, aký je, iný byť ani nemohol. Už sama vojna je tragédia, preto nemôžeme čakať happy end. 

Túto knihu môžem jednoznačne označiť za nevšednú a jedinečnú. Je dôkazom toho, že dobrá kniha sa dá napísať nielen na tému lásky medzi mužom a ženou, prípadne zdramatizovať to nejakým milostným trojuholníkom, ale autorka tu vyzdvihuje vernosť, priateľstvo a odvahu. Aké je úžasné žiť a zomrieť s pocitom, že je tu niekto, na koho sa do poslednej chvíle môžeme stopercentne spoľahnúť, kto nás nikdy nesklame a stojí pri nás za každých okolností.

Je super, že vydavateľstvo CooBoo siahlo aj po takomto žánri. Pokiaľ si dobre spomínam, zatiaľ vydali niečo podobné len od spisovateľky Ruty Sepetys. Ja by som určite ocenila a bola veľmi rada, keby sa rozhodnú vydávať častejšie knihy podobného typu. Je vhodná pre široký okruh čitateľov. Nie je to kniha len pre -násť ročných, ale určite poteší a osloví aj starších čitateľov. Ja ju rozhodne odporúčam. 

Moje hodnotenie:

 Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu


Ellie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára