piatok 9. februára 2018

Magonie (Recenzia)

Autor: Maria Dahvana Headley
Originálny názov: Magonia 
Vydavateľstvo: CooBoo2018
Séria: Magonia
Diel: 1/2
Počet strán: 320
Žáner:  YA, fantasy
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:
Aza Rayová už od malička trpí záhadným onemocněním plic. Nemůže pořádně dýchat, mluvit, žít. Když na obloze zahlédne loď, považuje to její rodina za pouhý vedlejší účinek jejích léků. Aza si ale nemyslí, že by to byla jen halucinace. Slyšela, jak někdo z lodi volá její jméno. Uvěří jí jen Jason, kamarád, který vždy naslouchá a který je možná i víc než jen kamarád. Než si to Aza vůbec stihne uvědomit, stane se něco hrozného. Aza se ztratí z našeho světa…a objeví se v Magonii. Nad mraky už není tou slabou dívkou se smrtí na jazyku. V Magonii se může poprvé zhluboka nadechnout. Zjistí, že má velkou moc a díky tomu pozná, že se blíží válka. Svět nahoře a svět dole spolu mají nevyřízené účty. Aza má v rukou osud celého lidstva – včetně mladíka, který ji miluje. Komu zachová věrnost?

***

Maria Dahvana Headley - autorka s neuveriteľnou fantáziou, ktorá nám ponúka nový okúzľujúci svet v oblakoch. Svet plný spevu, vtákov a  zázračných bytostí. 

Hlavné postavy - Aza a Jason - si ma získali od samého začiatku. Akoby som bola v príbehu spolu s nimi. Aza, choré dievča, ktoré napriek všetkým trápeniam, má stále chuť žiť. Jason, nadpriemerne inteligentný chalan, ktorý je od malička neoddeliteľnou súčasťou Azinho života. Najlepší priatelia, ktorí si vytvorili svoj vlastný svet, spôsob komunikácie a nepotrebovali okolo seba nikoho iného. Krásna ukážka priateľstva, vernosti a neskôr aj lásky. 

Kniha je vyrozprávaná striedavo - z pohľadu Azy a aj z pohľadu Jasona. Zo začiatku Magonie vyzerá ako obyčajná YA, contemporary kniha. Aza je chorá, nedokáže normálne dýchať a zomiera. Nikto jej nevie pomôcť a jej najbližší sa s tým musia vyrovnať. Chodí striedavo do školy a do nemocnice, trávi čas s Jasonom ako každý iný teenager. Všetko sa zmení, keď jej v pľúcach nájdu vtáčie pierko. Doktori zlyhávajú a pozemský svet sa s Azou musí rozlúčiť. 

Druhá polovica knihy sa odohráva vo svete nad nami, v oblakoch. Spoznávame nový svet, ktorý má svoje pravidlá a svoje fungovanie. Pre Azu je všetko nové a neuveriteľné. Musí si zvyknúť na to, že zrazu je dôležitá a výnimočná. Že na jej schopnostiach závisia životy nielen v jej svete, ale aj v tom pozemskom. Nezabúda na Jasona, presne tak, ako on nezabúda na ňu. 

Je trochu škoda, koľko toho prezrádza samotná anotácia. Ja, ako už mnoho krát predtým, som si knihu vybrala bez toho, aby som si ju prečítala. Tým pádom som vôbec nevedela, čo mám od knihy očakávať a každá prečítaná stránka predstavovala pre mňa prekvapenie v deji. Mohla som si tak knihu užiť naplno. Až po jej prečítaní som sa k anotácií spätne vrátila a naozaj, skôr môže pokaziť zážitok z čítania, pretože je v nej prezradené viac, ako by bolo žiaduce.  

Napriek tomu, že hlavní hrdinovia majú len 16 rokov, knihu sa nebojím odporučiť aj starším čitateľom. Rozprávka pre dospelých, ktorá v sebe skrýva aj vážnejšie témy. Miestami smutná kniha, pri ktorej nejedno oko vyroní aj zopár sĺz, ale nakoniec vyčarí spokojný úsmev na perách. 


Moje hodnotenie:
 Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie

1 komentár:

  1. Ahoj Ellie,

    keďže sme na teba nenašli žiaden iný kontakt, tak skúsime tu:

    minulý rok sa na internete objavila Knihomola, kde nájdeš recenzie na knihy – medzi nimi aj tie tvoje. Myslíme si, že máme veľa šikovných blogerov a ešte viac vášnivých čitateľov, a preto by sme tieto dve skupiny radi spojili. Čitateľom priniesli recenzie, blogerom čitateľov. :)

    Aktuálne pracujeme na Knihomola widgete (http://www.knihomola.sk/widget), ktorý v prípade úspechu prinesie blogerom ešte viac čitateľov a čitateľom ešte viac blogerov... teda informácií o ich obľúbených alebo zaujímavých knihách. Komunikujeme s vydavateľstvami a kníhkupectvami, takže sa snáď môžeme spoločne tešiť na pekné zajtrajšky :)

    Príď nás pozrieť na www.knihomola.sk, www.facebook.com/knihomila alebo www.instagram.com/knihomola_sk :)

    Za tím Knihomola.sk
    Dante & Kendy

    OdpovedaťOdstrániť