piatok 21. februára 2020

Krvavec (Recenzia)

Autor: Crystal Smith
Originálny názov: Bloodleaf
Vydavateľstvo: CooBoo 2020
Séria: Zväzky mágie
Diel:  1/3
Počet strán: 376
Žáner:  YA, fantasy
Moje hodnotenie obálky: 4/5


Anotácia:
Princezná Aurelia vidí duše mŕtvych a praktizuje krvavú mágiu. Hoci na hlave nosí korunu, za takéto prehrešky by mohla skončiť na hranici, kde by ju upálili ako čarodejnicu. Preto v prestrojení za slúžku utečie do susedného kráľovstva.
Pocit šťastia z novonadobudnutých priateľstiev, z lásky k tajomnému cudzincovi a zo slobodne praktizovanej mágie však netrvá dlho. Prenasleduje ju minulosť – a rovnako aj duša pradávnej kráľovnej, ktorá jej odhalí pravdu o plánovanom sprisahaní, ktorému môže zabrániť jedine ona. Pomôže kráľovstvu, kde by ju bez okolkov odsúdili na smrť, alebo dá prednosť slobode, ktorú sa jej podarilo získať len nedávno?
Romantická zápletka, nebezpečná mágia a príbeh plný zvratov.
Podmaňujúci retelling rozprávky bratov Grimmovcov.

***

Už je to nejaký ten piatok kedy som naposledy čítala knihu s mágiou a čarodejníctvom. Práve preto som sa s veľkou chuťou pustila do Krvavca. Dostala som sa do sveta, kde mágiu síce praktizujú, ale kráľovský Tribunál ju zakazuje a snaží sa o jej úplné vymiznutie. Čarodejnice sú sledované, väznené a popravované. Nanešťastie, aj samotná princezná Aurelia praktizuje krvavú mágiu. Samozrejme, pred Tribunálom a verejnosťou to tají, ale kvôli jej spontánnosti pravda vyjde najavo a ona musí utiecť do kráľovstva svojho budúceho manžela. Tam žije v prestrojení a spoznáva sa s novými priateľmi, s ktorými sú si navzájom nápomocní.

Aurélia sa bez problémov dostáva do diania v inom kráľovstve. Z ničoho nič je stredobodom diania, hlavnou postavou pri riešení otázok života a smrti. Okamžite si získa dôveru a sú na ňu kladené vysoké požiadavky pri záchrane obidvoch kráľovstiev. Páčilo sa mi, že bola v prestrojení a taktiež, že sa dopredu nepoznala so svojím snúbencom, takže tu bol priestor na veľa nedorozumení a tajomstiev.  

Stvárnením a spracovaním postáv kniha naozaj spadá do YA žánru. Sú veľmi impulzívne, rýchlo menia názory a nálady, skrátka sú spracované veľmi jednoducho a povrchne. Dalo by sa povedať, že tak trochu rozprávkovo. Nápad a prepracovanie celého systému a stvárnenie tohto sveta však bolo vymyslené veľmi originálne a pôsobilo na mňa o niečo sofistikovanejšie. Ak by autorka trocha zapracovala na charakteroch a vzájomných dialógoch, mohla byť z toho celkom temná fantasy, keďže autorka sa nebála zbavovať sa postáv -  nechávala ich umierať a zabíjala ich len tak, bez mihnutia oka. Takže odporúčam, neviazať sa na ne, veľa ich v ďalšom dieli neuvidíte.

Je pravda, že miestami som sa v deji a v celej mágii strácala a samotné čary boli príliš prekombinované. Čo na jednej strane fungovalo, o 50 strán už neplatilo. Kniha ale aj napriek týmto nedokonalostiam si čitateľa dokáže udržať, má dobré tempo a aj keď miestami je jasné, ako sa bude ďalej uberať, boli momenty, ktoré ma prekvapili a ktoré som naozaj nedokázala odhadnúť.

Že ide o retelling som sa samozrejme dočítala v anotácii, ale keďže predlohu nepoznám, neviem zhodnotiť, ako sa autorke podarilo pôvodný príbeh prerozprávať. Koniec bol podľa môjho názoru uspokojujúci. Ak by ste sa totiž rozhodli v tejto sérii nepokračovať, tento koniec je celkom postačujúci. Ak sa však rozhodnete pokračovať, zostalo ešte dosť nevyriešeného, čomu sa naši hlavní hrdinovia môžu venovať v pokračovaní. Mňa kniha bavila a aj keď mám pár výhrad, druhý diel si určite prečítam.


Moje hodnotenie:
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Evie



6 komentárov:

  1. Mňa už YA až tak neláka, len nad touto som trocha váhala...krásna obálka a retellingy mám rada. Avšak aj vďaka tvojej recenzii usudzujem, že by to nebola kniha pre mňa. Viem, YA sú už raz také, ako spomínaš, často impulzívne a povrchné, no predsa len by sa žiadalo aj niečo viac - vážnosť, zmysel...neviem, skrátka pri YA často cítim, že mi tam niečo chýba :/ No sú aj také, ktoré sú vážne TOP! Každopádne, po tejto sérií určite nesiahnem...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na jednej strane ma mrzí, že som ťa od knihy odradila, na druhej strane, ak to už naozaj nie je nič pre teba, asi je zbytočné tomu venovať čas, keď sa už zameriavaš na iný žáner. Ja som zvedavá na ďalšie diely, tie túto sériu možno posunú vpred, pretože potenciál na to má :)

      Odstrániť
  2. Upřímně, těm Humbook vyhajpovaným knihám se už začínám trochu vyhýbat, takže nevím, jestli do Krvavce nakonec půjdu. Ale vypadá to zajímavě a obálka je pěkná :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš pravdu, niekedy veľká reklama knihám škodí. Potom buď veľa očakávame alebo do čítania už ideme s malou averziou pretože neveríme, že je to také dobré a hľadáme už len chyby :D Ak sa nevieš rozhodnúť, možno by si mohla počkať na ohlasy na druhý diel a potom uvidíš, či ťa táto séria presvedčí :)

      Odstrániť
  3. Knihu som čítala a bolo to fajn, je pravda, že trochu rozprávkovejšie a čakala som temnejšiu atmosféru, ale zasa čítalo sa to dobre a záver som zaujímavý. Dúfam, že bude aj pokračovanie, hoci jednotka ostala pomerne dobre ukončená��

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno presne, čítalo sa to príjemne a ku koncu to naberalo stále väčší a väčší spád. Ja si tiež rada prečítam pokračovanie a naozaj verím, že nielen pri tejto, ale pri väčšine sérii už máme za sebou tie časy, kedy sa vydal prvý diel a potom nič....

      Odstrániť