streda 9. júla 2014

Proroctví (Recenzia)

Autor: Josephine Angelini
Originálny názov: Starcrossed
Vydavateľstvo: CooBoo 2014
Séria: Starcrossed
Diel: 1/3
Počet strán: 284
Žáner:  YA, fantasy
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:
Šestnáctiletá Helen Hamiltonová si odmalička bolestně uvědomuje, jak moc se liší od svých vrstevníků – nejen nezvyklou výškou, ale i schopnostmi. Umí například superrychle běhat a má nadlidskou sílu. Zároveň se bojí, že tyhle její „abnormality“ značí, že je nějaká zrůda, a tak se snaží co nejvíc splynout s davem, nevyčnívat. Což je minimálně při její výšce opravdu těžké. Pak ale na americký ostrůvek, kde žije, zavítá početná rodina Délosových a obvykle mírná a klidná Helen přecitlivěle reaguje na jakoukoli zmínku o nich, přestože je vůbec nezná. Její okolí, táta, nejlepší kamarádi Claire a Matt, ji nepoznávají a nechápou, co se děje. Jenže rodina Délosových Helen nepřinese jenom neklid, ale taky jí pomůže zjistit, co je vlastně zač. Že není žádné monstrum, ale stejně jako atraktivní, výjimečně chytří a sportovně nadaní Délosovi pochází z linie potomků řeckých polobohů…

***

Keď mi prišlo Proroctví domov, nemohla som sa vynadívať na tú nádhernú obálku, ktorá je naživo ešte miliónkrát krajšia než na obrázku. Hneď som si pomyslela, že na poličke v knižnici sa bude skutočne nádherne vynímať a nemohla som sa dočkať, kedy sa do tejto krásky pustím.

Proroctví je príbeh Helen, ktorá žije len so svojim otcom na skutočne malom ostrove Nantucket. Keďže celý ostrov je v podstate jedno mesto, kde každý každého pozná, nie je pre Helen jednoduché skrývať svoju odlišnosť, hlavne keď vždy vytŕča z davu, a to doslova. Nejakým spôsobom sa jej to darí a vo svojom živote si vystačí s najlepšími priateľmi Claire a Mattom a so svojim otcom.

Všteko sa však obráti hore nohami, keď sa na ostrov presťahuje jedna veľká rodina. Délosovci. Helen rozčuľuje každá zmienka o nich, nehovoriac o tom, ako reaguje, keď jedného člena rodiny aj stretne. Popritom ju trápia nočné mory, ktoré ráno vyzerajú ako skutočné a Helen si nevie vysvetliť, čo sa s ňou deje.

Ako už hovorí anotácia, Helen je potomkom gréckych bohov. A práve to bola vec, ktorá ma na knihu nalákala úplne najviac. Tématika gréckej mytológie. Všetky mýty o Grécku, ich bohoch a polobohoch zbožňujem už od detstva, kedy bola jednou z mojich najobľúbenejších kníh kniha Staré grécke povesti. A aj v Proroctví sa mi práve táto vec páčila najviac. To, ako si autorka opäť originálne dokázala vyložiť grécke dejiny.

Čo sa mi však páčilo menej, bola už menej originálny vzťah Helen-Lucas (člen Délosovej rodiny). Ich vzťah mi prišiel ako zlátanina dvoch vzťahov z iných kníh (po prečítaní budete určite vedieť ktorých). Toto je hlavný dôvod, prečo som znížila hodnotenie, ale napriek tomu, sa mi celkovo kniha čítala dobre a keď som sa do knihy poriadne začítala, stránky ubiehali skutočne jedna za druhou.

Proroctví by som zhodnotila ako oddychovú knihu so zaujímavým nápadom. Už teraz však môžem povedať, že sa veľmi teším na pokračovanie, pretože verím, že bude ešte lepšie a prepracovanejšie ako prvý diel. Dúfam, že sa ho čoskoro dočkáme. 

Moje hodnotenie:

 Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu


Ellie

2 komentáre:

  1. Proroctví vypadá dobře. V nejbližší době si ho, ale asi nepřečtu :)
    Pěkná recenze! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Knižku si plánujem prečítať, ale viac je tých negatívnejších recenzií, takže som zato aj zvedavá, no aj sa obávam, aby ma to neštvalo pri čítaní, tie podobnosti.

    OdpovedaťOdstrániť