streda 25. marca 2015

Solitaire (Recenzia)

Autor: Alice Oseman
Originálny názov: Solitaire
Vydavateľstvo: CooBoo 2015
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 328
Žáner: YA, contemporary
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:
Pokiaľ by vám to napadlo, toto nie je žiadna love story.
Volám sa Tori Springová. Rada spím a rada blogujem. Minulý rok – pred tým všetkým, čo sa stalo s Charliem a predtým, než som sa musela vysporiadať s maturitou a prihláškou na vysokú a faktom, že jedného dňa naozaj budem musieť začať s ľuďmi hovoriť – som mala priateľov. Všetko bolo úplne inak, ale to teraz skončilo.
Teraz je tu Solitaire. A Michael Holden.
Viem, o čo sa Solitaire pokúša, a Michael Holden je mi ukradnutý.
Naozaj.
Solitaire je skvelý debut mladej Alice Osemanovej, ktorej hlavná hrdinka Tori je cynická až do špiku kostí a autentická stredoškoláčka rovnako ako jej autorka.

***

Na Solitaire som sa tešila, odkedy som videla jeho nádhernú obálku. Ani som poriadne nevedela, o čom tá kniha je, ale myslela som si, že by sa mi to mohlo páčiť. Nie príliš nadšené recenzie však  moje očakávania trochu schladili. Keď som sa však do knihy začítala, nemohla som sa od nej odtrhnúť a prečítala som ju na dve posedenia.

Solitaire je príbeh Tori (Victorie) Spring. Na prvý pohľad vyzerá ako normálna stredoškoláčka, s malou skupinou kamarátov, normálnou rodinou a normálnymi problémami. V skutočnosti je to však absolútne cynická  pesimistka, ktorá nenávidí všetko a všetkých. Nenávidí Pýchu a predsudok, ktorú práve rozoberajú v škole, nenávidí čítanie, nenávidí mainstream, ktorý ju zo všetkých strán obklopuje a občas nenávidí aj samú seba za to, že všetko nenávidí. Aj keď svojich kamarátov znáša, nikdy s nimi v skutočnosti nebola na jednej vlne. Väčšinu času trávi na svojom blogu, o ktorom nikto z jej blízkych nevie, žije vo svojej bubline a na svet sa díva svojím kritickým pohľadom.

Možno by sa dala skôr charakterizovať ako antihrdinka, ktorú budete neznášať. Napriek tomu, že som úplným opakom Tori (v niektorých veciach sme si však podobné), som si ju obľúbila. Možno preto, že mala na všetko svoj pohľad, všímala si úplne iné veci než všetci a skrátka je úplne iná. Práve Tori je dôvodom, prečo sa mi kniha tak zapáčila. Ona a ešte to, že to naozaj nie je love story. Nie je to presladené, nie sú tam žiadne trojuholníky medzi postavami a je to celé naozaj uveriteľné.

Celkovo ma však dostal aj autorkin štýl písania. Podľa mňa by mali autori písať o tom, čo dobre poznajú a Alice to presne spravila. Napísala knihu o strednej škole, do ktorej sama chodí a v celom príbehu sú rôzne odkazy na dnešnú kultúru, život dnešných mladých ľudí a dnešnú spoločnosť. Je to jedna z najrealistickejších kníh, ktoré som v poslednej dobe čítala, pretože svet dnes je presne taký,  v akom žije Tori Springová.

Solitaire je vynikajúca oddychová knižka, ktorú ja rozhodne odporúčam. Naozaj ma veľmi bavila od začiatku až do konca a doslova som ju zhltla, čo momentálne nie je u mňa bežné. Určite si ju ešte niekedy prečítam a naozaj dúfam, že sa dostanem aj k ďalším knihám od Alice, pretože som presvedčená, že budú rovnako dobré, ak nie aj lepšie ako Solitaire.


Moje hodnotenie:

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie

4 komentáre:

  1. Po přečtení této knihy opravdu touží. Přijde mi, že je něčím jiná. Nevím, co je na tom pravdy. Rozhodně ale díky za úžasnou recenzi, která mě více popostrčila k přečtení ! :) Těším se na další článek :) Ráda zde čerpám inspiraci :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne! :) Rozhodne ti odporúčam knihu prečítať, mne sa naozaj veľmi páčila a áno, bola trochu iná :) Ja som tiež nevedela, čo mám od nej čakať a bola som úplne prekvapená (v dobrom)! :)

      Odstrániť
  2. Mne sa Solitaire nepáčil. A nie je nič horšie ako písať recenziu na knihu, ktorá vás nebavila. Zo začiatku to bolo fajn ale potom ma to prestalo baviť čím ďalej tým viac. Ale určite ešte siahnem po ďalšej knihe od autorky. Ešte som ju nezatratila.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. len malý detail ... Alice ja na Durham University :)

    OdpovedaťOdstrániť