utorok 24. marca 2015

Svůdné zúčtování (Recenzia)

Autor: Wendy Higgins
Originálny názov: Sweet Reckoning
Vydavateľstvo: CooBoo 2015
Séria: The Sweet Trilogy
Diel: 3/3
Počet strán: 368
Žáner: YA, fantasy, angels, demons
Moje hodnotenie obálky: 4/5

Anotácia:
Pekelné zlo ovládá svět a jeho terčem se stala osmnáctiletá Anna Whittová, napůl anděl a napůl démon. Knížata démonů se obávají, že právě ona je tím „nefilem čistého srdce“ z dávného proroctví, který je jediný může vyhnat ze zemského povrchu. A hodlají udělat všechno, co je v jejich silách, aby se jí zbavila.
Anna ví, že teď je v sázce všechno. To, jak dopadne rozhodující bitva mezi dobrem a zlem, bude záviset hlavně na ní a jejích spojencích z řad nefilů, potomků padlých andělů. Doufá, že jí sílu dodá její láska ke Kaidanovi, synovi Knížete smilstva. Tahle láska ale zároveň pro ně oba představuje smrtelné nebezpečí. Nejen pro ni je ovšem Anna ochotná všechno riskovat…
V poslední Svůdné knize, při posledním zúčtování, se nefilští přátelé naposledy spojí, aby bojovali nejen za svou vlastní svobodu, ale i za svobodu celého světa.

***

Svůdné zúčtování bola jednou z  mojich najočakávanejších kníh roka 2015. Celá Svůdná trilógia patrí medzi moje najobľúbenejšie série vôbec a od záveru som mala naozaj veľmi vysoké očakávania. Začiatok knihy presne nadväzuje na predchádzajúci diel, v ktorom sa skupina nefilov rozhodla spojiť sa proti ich rodičom - Kniežatám, aby boli konečne slobodní.

Na celej sérii sa mi veľmi páčil celkový nápad - každé Knieža predstavuje démona určitého hriechu a ich potomkovia, medzi ktorými sú aj Anna a Kaidan, majú za úlohu navádzať na ne ľudí. Anna je dcérou Kniežaťa závislosti, Kaidan smilstva. A, samozrejme, už v prvej časti sa do seba zamilovali. V tretej ich však čakala nielen skúška ich lásky, ale aj záchrana sveta pred démonmi.

Pri sériach, do ktorých som sa zamilovala, bývam dosť neobjektívna. Rovnako je to aj pri tejto. Aj keď som očakávala od Svůdného zúčtovaní niečo viac (hlavne som čakala nejaký super-extra-mega-epický koniec), aj keď mi prekážali určité veci, ktoré sa v knihe stali, nedokážem to knihe vyčítať a moje hodnotenie a pohľad na celú sériu to absolútne nezmenilo. Štvalo ma, že v prvej polovici knihy bolo veľmi málo Kaidana, potom to bolo celé veľmi sladké a nejakej väčšej akcie som sa dočkala až na záver. Ale je to Svůdná trilógia a toto ALE preváži všetky negatíva.

Stále budem  túto sériu každému ospevovať a určite sa k nej vrátim ešte veľa krát. Wendy Higgins si ma absolútne získala a dúfam, že v písaní takýchto skvelých kníh bude pokračovať aj naďalej, a dúfam, že sa ďalšie knihy budú aj prekladať. Má skvelý  a pútavý štýl písania. Keď sa raz začítate do knihy, je nemožné sa od nej odtrhnúť a na konci si poviete ešte! (Odskúšané, overené.)

Keby som chcela, určite by som našla na tejto knihe veci, kvôli ktorým by som iné knihy zakopala pod čiernu zem, ale ja naozaj nechcem. Jednoducho som si postavila túto sériu na piedestál, z ktorého mi ju nič nezosadí. Ak ste sa k týmto knihám ešte nedostali, rozhodne to napravte, stojí to za to. To, že som sa rozhodla vybrať si ako prvý recenzný výtlačok knihu Svůdné zlo, bolo jedno z mojich najlepších knižných rozhodnutí a som nadšená, že som si mohla celú sériu prečítať, že ju môžem teraz obdivovať na poličke a že ju môžem každému ospevovať. (Kamarátka jej už podľahla, ostáva mi zlomiť ešte sestru, ktorá sa z neznámych dôvodov týmto knihám zatiaľ vyhýba, čo ja nedokážem pochopiť. Toto je výzva pre teba, sis!)

Moje hodnotenie:

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie

1 komentár:

  1. Krásně napsaná recenze. Toto však není "úplně můj šálek čaje." Knihy s tímto dějem mě už nějak omrzely. Ale jsem ráda, že jsem si udělala obrázek o další knize, kterou jsem neznala, děkuji :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť