pondelok 19. februára 2018

Vianočné dni (Recenzia)

Autor: Jeanette Winterson
Originálny názov: Christmas Days 
Vydavateľstvo: Fragment 2017
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 248
Žáner:  poviedky
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:
"Okúzľujúca zbierka príbehov a vianočných dobrôt pre ten najkrajší čas roka. Privoďte si atmosféru pokoja, dobrej vôle a štipky čara."
Všetci milujeme vianočné príbehy. Počas dvanástich dní Vianoc tradične oslavujeme a obdarúvame sa. Existuje lepší spôsob, ako si uctiť tradíciu, než príbehom? Čítajte tieto príbehy pri ohni či v snehu. Čítajte ich cestou domov na sviatky. Darujte ich priateľom, pekne zabalené urobia radosť tomu, koho milujete.

***

Každé Vianoce netrpezlivo sledujem vydavateľstvá, či pripravujú nejakú špeciálnu vianočnú knihu. To je moja tradícia, nakupovať v decembri všetko vianočné, čo pulty kníhkupectiev ponúkajú. Rada si navodím vianočnú atmosféru hocijakým spôsobom a práve knihou je podľa môjho názoru ten najlepší možný spôsob. 
Vianočné dni je nádherne spracovaná poviedková kniha, ktorá je doplnená o recepty samotnej autorky alebo jej priateľov. Pri každom recepte nám odkrýva veľa zo svojho súkromia, hovorí, ako prežíva Vianoce ona sama, aké sú jej tradície a zvyky. Je to veľmi osobná kniha a preto aj samotné poviedky som vnímala o to intenzívnejšie. Viac sa mi vryli do pamäti a viac som nad nimi premýšľala. Akoby mi ich rozprával človek, ktorého už dávno poznám. Nádherné ilustrácie krásne dopĺňajú samotné príbehy a recepty.

Nie všetky príbehy sú len šťástné. Niektoré sú pochmúrnejšie, niektoré veselšie, niektoré výborné, iné trochu slabšie. Mne sa však táto kniha veľmi páčila a odporúčam ju všetkým milovníkom Vianoc. Ak si ju budete mať chuť prečítať, odporúčam si knihu zaobstarať ešte pred adventom a poviedky si dávkovať   počas tohto obdobia, každý večer jednu.

Verím, že si každý nájde v knihe svoj obľúbený príbeh, pretože poviedky sú tak rôznorodé, že je takmer nemožné, aby sa Vám ani jedna nepáčila. Nájdeme tu romantiku, smrť, strach, odpustenie, dokonca aj niečo nadpozemské. Gotický príbeh, ale aj magický príbeh o živých snehuliakoch. Príbeh, ktorý rozpráva pes, ale aj somár. Skrátka nápaditá zmes kúzelných a pôsobivých príbehov. Možno vás niektoré aj rozosmútia, ale určite mnohé chytia za srdce. Nielen v samotných príbehoch, ale aj pri receptoch nám autorka predkladá rôzne podnety na zamyslenie. Určite je toto v mnohých smeroch aj veľmi inšpiratívna kniha.

Túto krásnu sviatočnú knihu považujem za veľmi dobrý tip na darček pre niekoho, kto rád číta, má sviatok práve v novembri alebo decembri a chcete mu urobiť radosť. Vianočné dni budú určite tou správnou voľbou. Prípadne ňou môžete obdarovať svojich blízkych aj na sviatok sv. Mikuláša.

Ako sa mi páčili jednotlivé príbehy:

1. Duch Vianoc - 4****
2. Snehuliačka - 5*****
3. Temné Vianoce - 4****
4. Vianoce v New Yorku - 4****
5. Imelová nevesta - 4****
6. Prvé Vianoce slečny O´Brienovej - 4****
7. Druhá najlepšia posteľ - 3***
8. Vianočné prekvapenie - 3,5***
9. Príbeh o duchovi - 3,5***
10. Strieborný žabiak - 4****
11. Lev, jednorožec a ja - 3,5***
12. Svietiace srdce - 4****

Moje celkové hodnotenie:
 Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára