pondelok 5. februára 2018

Z kostí a inkoustu (Recenzia)

Autor: Rachel Caine
Originálny názov: Ink and Bone
Vydavateľstvo: Fragment 2017
Séria: Velká knihovna
Diel: 1/5
Počet strán: 344
Žáner:  YA, fantasy
Moje hodnotenie obálky: 4/5

Anotácia:

"Informace a vědomosti byly a jsou klíčem k moci!"

Jess a jeho rodina se živí pašováním knih. Ve Velké knihovně v Alexandrii je totiž uloženo veškeré vědění světa a vlastnit knihy je přísně zakázáno. Proto se najdou mnozí, kteří jsou za ně ochotni nemálo zaplatit. Jess dostane možnost ve Velké knihovně studovat a získat tak zákulisní informace důležité pro jejich rodinný obchod. Brzy ale zjišťuje, že Knihovna je mnohem temnější a zlověstnější místo, než si vůbec dokázal představit.

***

Či už pomenovanie série, alebo samotný názov knihy predpovedá dej plný kníh, vedomostí a možno aj tajomstiev. Pravý knihomoľ sa takejto téme nikdy nevyhne, preto som bola veľmi rada, keď sa táto kniha dostala aj ku mne. 

Skutočne veľmi originálny námet, dobre spracovaný a veľmi pekne napísaný príbeh. Čo sa mi páčilo najviac, bola postupná gradácia deja, prekvapivé zápletky a rozuzlenia. Čítala som názory, že mnohým sa zdala prvá polovica knihy pomalšia, ale ja verím, že tá druhá im to všetko vynahradí. Mňa kniha bavila od začiatku, postupne som sa dostávala do príbehu a spoznávala všetky postavy. Aj keď ich bolo pomerne veľa, boli prehľadné a rýchlo som sa medzi nimi vedela zorientovať a obľúbiť si ich.

Vzhľadom na to, že ide o Alexandrijskú knižnicu, dej sa odohrával, samozrejme, v Alexandrii, kam sme sa dostali z Londýna. Veľmi atraktívne prostredie, s ktorým sa v knihách (predovšetkým YA knihách) často nestretávame. (Uvažujem, či som už vlastne čítala nejakú YA knihu v tomto prostredí - nič mi ale nenapadá). Z knihy dýcha teplo, vánok a piesok, ale vedela by som si predstaviť aj podrobnejší opis tohoto, určite krásneho a svojského miesta. Očakávalo som, že sa vlastne celá kniha bude odohrávať len tu, ale preniesli sme sa späť do Anglicka, kvôli záchrane vzácnych zväzkov kníh. Tu ale zúrila vojna a našich hrdinov čakalo nespočetne veľa nebezpečenstiev. Táto časť knihy pôsobila na mňa trochu rušivo a zo začiatku až zbytočne, ale po dočítaní celej knihy to ako celok nakoniec spolu celkom dobre ladilo. 

S čím som mala ale veľký problém, bolo začlenenie sa do doby. Na začiatku bol síce spomenutý rok, v ktorom sa to celé odohráva, ale stále mi to celé nejako nesedelo. Preprava bola kočom, ale existoval aj vlak, ktorý išiel viac ako 400 km za hodinu.  Ak som správne pochopila význam "kódexu" - bolo to niečo ako tablet, ale spoločnosť nepoznala kníhtlač. Podobných prípadov sa v knihe vyskytovalo viacero. Rozumiem, že je to fantasy a v podstate hocijaký výmysel by mal byť akceptovateľný, ale ja aj napriek tomu očakávam nejakú logiku alebo vysvetlenie. Keďže sa autorka rozhodla ponechať dej vo svete takom, ako ho v podstate poznáme aj teraz, mohla trochu viac ozrejmiť, ako sa do takého stavu vlastne dostal. Alebo mohla vymyslieť svet úplne nový (čo by v tomto prípade bolo možno aj lepšie, vzhľadom na úplne nemožné nehmotné premiestňovanie predmetov a ľudí). 

Ako celok je príbeh skvelý, nechýba v ňom napätie, nebezpečenstvo, priateľstvo, láska a autorka nemala s postavami žiadne zľutovanie. Svojou originalitou si ma získal, ale určité nelogické počiny mi vadili. Možno sa mi niečo z nich vyjasní v druhom dieli. Veľmi sa naň teším, pretože po takom vypätom a naozaj veľmi dobrom konci sa ani nedá inak, len netrpezlivo očakávať ten ďalší. 

Moje hodnotenie:

 Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu

Ellie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára