utorok 28. decembra 2021

Navždy v decembri (Recenzia)

Autor: Emily Stone
Originálny názov: Alway, in December

Vydavateľstvo: Grada/Metafora 2021
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 368
Žáner: román
Moje hodnotenie knihy: 3/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*

Anotácia:

Každý rok v decembri posiela Josie list rodičom, ktorých stratila v jednu vianočnú noc pred mnohými rokmi. Píše doň vždy rovnaké slová: Navždy mi budete chýbať. Tento rok jej však pravidelnú cestu k poštovej schránke prekazí sympatický Max, ktorý plánoval tráviť sviatky s rodičmi v New Yorku, no všetky lety zrušili. Aby neboli na vianočné sviatky sami, Josie a Max sa dohodnú, že ich strávia spolu a poriadne si ich užijú.

Korčuľovanie sa na ľade, varené víno, nakupovanie darčekov aj bozk pod imelom. Josie verí, že je to len začiatok niečoho špeciálneho... Lenže Max zrazu bez rozlúčky zmizne a Josie nezanechá žiadnu možnosť, ako ho kontaktovať. Na to, čo urobil, má síce závažný dôvod, no ani on nevie na Josie zabudnúť. Napriek presvedčeniu, že sa už nikdy nestretnú, osud ich cesty znova spojí... A nielen raz...

***

Nádherná, jemná a romantická obálka sľubuje nežný a krásny vianočný príbeh, ktorý vám navodí tú správnu atmosféru pri stromčeku. Avšak pri tejto knihe je nutné upozorniť, že sa nejedná o klasický ľahký a nenáročný príbeh, ale je v ňom zapracovaných plno emócií a smutných momentov, ktoré vám môžu spôsobiť nostalgickú a sentimentálnu náladu, sprevádzanú potokom sĺz, takže citlivejšie povahy by si mali pripraviť aj vreckovky. 

Josie sa pred Vianocami rozíde so svojím priateľom, ktorý ju podviedol s ich spoločnou kolegyňou. Vyrovnáva sa s tým ťažko, najmä v tomto vianočnom období, pretože takto pred dvadsiatimi rokmi jej zomreli rodičia. Okrem toho si jej spolubývajúca naplánovala dovolenku do Južnej Ameriky, takže to vyzerá tak, že bude na sviatky sama. Náhodou narazí na okúzľujúceho Maxa, ktorému odložili let New Yorku a tak strávia Vianoce spolu. Na druhý sviatok vianočný však Max zmizne bez akéhokoľvek vysvetlenia a tak sa ich spoločné dni skončia. Josie čaká ešte veľa náhodných stretnutí a prekvapení, ktoré zažije nielen so svojím bývalým, ale aj so zmiznutým Maxom. 

Príbeh je pomerne obsiahly, ale v podstate sa na väčšine stránok nič nedeje. Zaujímavý je začiatok a koniec, odohrávajúci sa v dvoch po sebe idúcich decembroch, ale dej odohrávajúci počas roka medzi tým by mohol byť z môjho pohľadu skrátený a určité momenty a opisy by som pokojne vynechala. V niektorých chvíľach som mala pocit, že náhodné situácie a stretnutia sa stále opakujú, akurát sa odohrávajú na iných miestach a príbeh pozostáva len s opätovných stretnutí a odchodov. 

Max a Josie neboli ideálne hlavné postavy a so svojimi problémami sa vyrovnávali po svojom. Max mal od začiatku charizmu, ktorá Josie priťahovala a kritické situácie vedel zachrániť s humorom a suverénnosťou. V závere ale moje sympatie strácal, pretože jeho správanie mi akosi nedávalo zmysel. Josie bola od začiatku trochu zakríknutá, utiahnutá a ničím výrazná. Celkom neviem, čím Maxa tak upútala, každopádne, bezhlavo sa do nej počas Vianoc zamiloval. Josie sa celý čas hľadala a bojovala sama so sebou. So svojím trápením z detstva, ktoré ešte aj po dvadsiatich rokoch stále ovplyvňovalo jej život a rozhodnutia. V závere veľa vecí pochopila a po tridsiatke konečne dozrela. 

Musím povedať, že to bol pre mňa netypický vianočný príbeh, ktorý ale určite nemusíte čítať len na Vianoce. Navštívite v ňom viaceré očarujúce mestá a nasajete ich jedinečnú atmosféru. Pripomenie vám silu a podporu rodiny a hodnotu priateľstva. Záver ma zaskočil, najmä to, ako sa všetko rýchlo ukončilo a vysvetlilo. Po pomalom rozuzľovaní to bol pre mňa celkom šok, ale nie veľmi príjemný. Ocenia ho najmä citlivé duše, ktoré si rady prečítajú horkosladký príbeh, plný rozchodov a návratov. Nemusí naplniť očakávania pragmatických duší (ako som aj ja), ktoré chcú dostať buď oddychovku, alebo drámu. Toto bolo niečo medzi tým a súbeh oddychovky, ktorou bol príbeh po väčšinu strán, s drámou, ktorá nastala na konci, nemusí sadnúť každému. 
 

                          Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Grada.
Knihu si môžete kúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára