piatok 18. februára 2022

Zamotané vinice (Recenzia)

Autor: Julianne MacLean

Originálny názov: These Tangled Vines
Vydavateľstvo: Aurora 2021
Séria: -
Diel:  -
Počet strán: 272
Žáner:  román
Moje hodnotenie knihy: 4*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*


Anotácia:

Ak sa Fiona v živote niečo naučila, tak to, ako udržať tajomstvo. Neprezradí ho ani otcovi, ktorý ju vychoval. Nikto okrem nej nevie o ľúbostnom romániku jej matky spred tridsiatich rokov v Toskánsku a ona na tom nemieni nič meniť. Až jej jedného dňa zavolá právnička a oznámi prekvapujúcu novinku: jej biologický otec zomrel a zanechal jej ohromné dedičstvo. A k tomu má dvoch súrodencov. Fiona sa vydá do Talianska, kde otcova rodina zažije šok, keď sa dozvie o jej existencii. Jej nevlastní súrodenci sa zo všetkých síl snažia poprieť jej právo na podiel v poslednej vôli. Zatiaľ čo sa záhada matkinej aféry pomaly odhaľuje, musí Fiona zdolať ťažké rodinné vzťahy a napätú súrodeneckú rivalitu. Má strach, no zároveň túži prijať svoj nový údel a popri tom pátra po pravde toho osudného leta, ktoré jej mama strávila v Taliansku s otcom, ktorého nikdy nepoznala.

Román Zamotané vinice prekypuje honosnými chuťami a romantikou Toskánska. Čitateľov vezme na srdcervúcu jazdu naprieč láskou, tajomstvami, obeťou, odvahou, no predovšetkým skutočným zmyslom rodiny. Hneď po vydaní si táto novinka z pera Julienne MacLean získala pozornosť čitateliek a ich ohlasov, ktoré jej počas leta umožnili kraľovať prvému miestu najpredávanejších elektronických kníh na Amazone.
***

Pred dvoma rokmi som navštívila Toskánsko, prenajali sme si malý domček na kopci s výhľadom na okolité vinice a užívali si tamojšiu neopísateľnú atmosféru. Každý večer sme si dali skvelé jedlo a pohár vína. Určite by som sa tam niekedy znovu rada vrátila a teraz, aj keď nie priamo, som sa tam na chvíľu ocitla práve vďaka tejto knihe. 

Lillian tesne pred smrťou prezradí svojej dcére Fione, že jej otec nie je jej skutočný otec. Toho biologického má v Taliansku. Prinúti ju ale sľúbiť, že toto tajomstvo nikomu neprezradí, kým jej nevlastný otec bude žiť. Zdrvilo by ho to a stratil by aj tú poslednú chuť do života. Od Fioninho narodenia je totiž úplne ochrnutý a musia sa o neho neustále starať nielen ony dve, ale aj viaceré opatrovateľky. Po desiatich rokoch príde ale správa, že jej skutočný otec v Taliansku zomrel a zanechal jej dedičstvo. Bolo by vhodné, aby si ho Fiona prišla prevziať. Vyberie sa teda do Toskánska, do vily svojho otca, zistí, že zdedila obrovský vinohrad v hodnote takmer sto miliónov eur, že má nielen dvoch nevlastných súrodencov, ktorí ju kvôli tomu nenávidia, ale aj skvelých a priateľských zamestnancov, ktorí sú jej nápomocní ako pri práci, tak aj pri zisťovaní pravdy spred tridsiatich rokov. Chce zistiť, čo sa medzi mamou a jej skutočným otcom Antonom stalo a či bol naozaj taký strašný človek, ako sa o ňom hovorilo. 

Príbeh má hneď niekoľko plusov. Odohráva sa v úžasnom prostredí viníc, v slnkom zaliatej krajine, kde milujú jedlo a dobré víno. Je vyrozprávaný striedaním viacerých pohľadov, kde sa Fionina súčasnosť prelína s udalosťami z Lillianinej minulosti. Je pomerne krátky, necelých tristo strán, ale nikdy sa nenudíte. Od prvej stránky má dej spád a neustále udržuje vašu pozornosť. Aj keď sa zdá byť zo začiatku príbeh ako z červenej knižnice - nenáročný, milý a romantický - postupne s pribúdajúcim odhaľovaním tajomstiev prechádza do vážnejšieho románu sústreďujúceho sa na ťažšie otázky života. Na svoje si teda prídu nielen milovníčky ľahkej romantiky, ale aj čitateľky rodinných ság a drám, ktoré chcú k romantike dostať aj niečo naviac. 

Zápletka príbehu sa mi veľmi páčila. Zdedený veľký majetok, na ktorý mali zálusk iní a postupné odhaľovanie tajomstiev zaujímavej postavy bohatého majiteľa vinohradu. Anton, aj keď si o ňom veľa ľudí myslelo len to najhoršie, bol veľmi čestný, verný a spravodlivý muž. Veľmi ma bavilo odhaľovať jeho minulosť a sledovať jeho vzťah s Lillian. 

Naopak, nesmierne ma rozčuľovala postava Fioninho nevlastného otca, ktorý psychickým vydieraním manipuloval so všetkými naokolo. Najmä teda s Lillian a Fionou. Jeho správanie sa mi od samého začiatku nepáčilo a veľmi som si priala, aby sa z Lillian stala silnejšia a priebojnejšia žena. Spolu s Fionou boli trochu nevýrazné ženské charaktery, ktorým by som dopriala výraznejšiu dávku emancipácie. 

Koniec príbehu bol presýtený emóciami a nájdete v ňom toho strašne veľa. Silu lásky, priateľstva, vernosti, ale aj odpustenie a z Fioninho pohľadu konečne aj dávku odvahy. Nezaobišiel sa bez veľkých gest a uzmierujúcich situácií. K takému žánru to ale patrí a treba s miernou dávkou klišé počítať. Dej, zápletka a prostredie boli výborné. S postavami to bolo trochu na hojdačke. Niektoré som si obľúbila veľmi, iné menej. Každopádne dúfam, že sa dočkáme aj ďalšej autorkinej tvorby, som na ňu veľmi zvedavá. Či už si knihu vyberiete kvôli krajine, kde sa odohráva, alebo kvôli samotnému príbehu zahalenému rodinným tajomstvom, verím, že si ju užijete. 


                        Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Aurora.
                Knihu si môžete kúpiť tu 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára