sobota 24. septembra 2022

Čie sú to hviezdy (Recenzia)

Autor: Amanda Dykes

Originálny názov: Whose Waves These Are 

Vydavateľstvo: i527.net 2022
Séria: Whose Waves These Are
Diel:  1/?
Počet strán: 384
Žáner:  román
Moje hodnotenie knihy: 4,5*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*

Anotácia:

Po skončení druhej svetovej vojny odovzdá istý žialiaci rybár do miestnych novín báseň – burcujúce volanie po nádeji, zmysle života... a kameňoch. Aké je jej posolstvo? Pošlite mi kameň za každého človeka, o ktorého ste prišli, a ja postavím niečo, čo bude darúvať život. Tá báseň sa dostane ďalej, než kedy Robert Bliss zamýšľal, a zmení celý národ. Malý prístav na mainskom pobreží zaplavia balíky so skalami a on sa svojimi mozoľnatými rukami pustí do práce.
O niekoľko desaťročí neskôr sa Annie Blissová vráti do Ansel-by- -the-Sea, lebo veľký Bob, muž, ktorý jej poskytol útočisko počas najťažšieho leta jej detstva, potrebuje pomoc. Priamo na mieste ju však čaká záhada: v Bobovom dome narazí na hromadu ťažkých krabíc. Spomienky na kamenné ruiny na neďalekom ostrove oživia v Annie dušu antropologičky a ona sa rozhodne nájsť odpovede na svoje otázky.
Spolu so sympatickým a tajomným mestským poštárom odkrýva Annie celý príbeh, vrstvu po vrstve. Zatúži opätovne vzkriesiť nádej, na ktorej veľkému Bobovi kedysi tak veľmi záležalo, a zároveň zistiť, čo spôsobilo rozkol jej rodiny. Ibaže opraviť niečo, čo tak dlho ležalo zlomené, si od nej a od jej milovaných môže žiadať viac, než sú pripravení dať.

***

Po prečítaní knihy sa mi raz za čas stane, že nenachádzam slová, akými by som ju opísala. Väčšinou je to pri knihách, ktoré sú tak dokonalé, že sa cítim absolútne nekompetentná ich ohodnotiť. A to sa mi stalo nielen pri prvej autorkinej knihe Kto rozsvecuje hviezdy, ale aj pri tomto jej debutovom románe Čie sú to vlny. 
 
Anotácia vyznieva možno trochu chaoticky a neurčito a, aj keď je rozsiahla, nedokáže knihu ani v najmenšom vystihnúť. Diela tejto autorky sa totiž nedajú len tak ľahko opísať slovami. Taký spisovateľský dar, ako má Amanda Dykes má naozaj len málokto a jej štýl predstavuje dokonalú literárnu melódiu. Používa jemný, snový jazyk, ktorý spája romantiku s melanchóliou a čitateľovi poskytuje dokonalý literárny zážitok. Poskytuje nespočetne veľa podnetov na zamyslenie a učí vás byť lepším človekom. 

Amanda Dykes dokázala neuveriteľne plynulo zamotať dve časové roviny, kde sa postupne osudy jednotlivých postáv prepletú do krásneho príbehu, nad ktorým budete ešte dlho premýšľať. Je to mimoriadne precítene napísaný príbeh, v ktorom sa udeje veľa smutného, ale až do konca máte stále nádej na šťastný koniec. Tento príbeh vás učí odpúšťať a dávať druhé šance. Vážiť si život a s radosťou prežiť každý deň so svojimi milovanými. 

Príbeh je zasadený do zaujímavého prostredia východného pobrežia Ameriky, kde je množstvo malých ostrovov, na ktorých žije len hŕstka ľudí. Aj keď sledujeme súčasnosť, z príbehu na vás dýchajú časy dávno minulé a sála na vás intimita, opustenosť a jednoduchosť toho miesta. Môžem vám zaručiť, že všetky postavy si zamilujete a súčasnú veľmi jemnú a nenápadnú romantickú linku medzi Annie a Jeremiahom si budete užívať. Myslím, že najmä introvertky a milovníčky prírody si túto knihu určite vychutnajú. Najmä počas týchto skorých jesenných večerov, keď si pripravíte teplú deku, čaj a zapálite si obľúbenú sviečku. Prajem príjemné čítanie a dúfam, že si Amandu Dykes zamilujete tak ako ja :)


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu  i527.net.
Knihu si môžete kúpiť tu. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára