štvrtok 15. septembra 2022

Dokonalý policajný štát (Recenzia)

Autor: Geoffrey Cain

Originálny názov: The Perfect Police State
Vydavateľstvo: Ikar 2022
Séria:  
Diel: -
Počet strán: 368
Žáner:  non-fiction
Moje hodnotenie knihy: 5/5
Moje hodnotenie obálky: 4/5

Anotácia:

Tajná výprava do čínskej dystopie

Predstavte si život, v ktorom si večer ľahnete vedľa svojho partnera a ráno sa zobudíte po boku štátom dosadeného špicľa. Stačí, ak poviete alebo urobíte niečo, čo sa systému nepáči, a môžete skončiť v koncentračnom tábore alebo zmiznúť bez stopy. Kamery v dome, na uliciach, v obchodoch i v práci sledujú každý váš krok. Aj nepatrné pokĺznutie vám spôsobí veľké problémy. A trest môže prísť aj za činy, ktoré ste ešte nespáchali. Prediktívny policajný program pomocou najmodernejších technológií a databáz určí, akého zločinu sa človek v budúcnosti pravdepodobne dopustí a odporučí jeho prevýchovu.

Odrezaní od pravdy a možnosti voľby, pod neustálym dozorom a útlakom policajných zložiek – obyvatelia Ujgurskej autonómnej republiky Sin-ťiang na západe Číny hovoria svojej dystopii „situácia“. No to, čo pôsobí ako neuveriteľný námet z futuristického románu, je pre Ujgurov mrazivou realitou 21. storočia.

Na základe výpovedí ujgurských utečencov, štátnych zamestnancov, výskumníkov i aktivistov žijúcich v exile, Geoffrey Cain opisuje situáciu z prvej ruky. Podáva svedectvo o tom, ako si Čína stanovila za cieľ vymazať identitu, kultúru a dejiny celého národa. A tak stvorila dokonalý policajný štát...

***

Ak ste fanúšikom Orwella a obdivujete jeho predpovede v diele 1984, v Cainovom Dokonalom policajnom štáte dostanete niečo podobné, akurát, že sa nejedná o neurčitú ďalekú a len možnú budúcnosť, ale ide o veľmi smutnú realitu. Po zbežnom prezretí knihy môžete nadobudnúť dojem, že ide len o obyčajné beletristické dystopické dielo, ale akonáhle sa začítate, zistíte, že ide o veľmi prepracovanú obsiahlu reportáž s množstvom dychberúcich informácií. 

Nebojte sa do knihy pustiť, aj keď o Ujguroch a oblasti Sin-tiang nič neviete. Autor ponúka zobrazenie reality a faktov pomerne zrozumiteľne a venuje sa viacerým témam. Máte tak možnosť nájsť v texte pasáže, ktoré sa vám budú čítať lepšie a potom tam budú určite aj tie, ktoré možno až tak nezaujmú, lebo nie ste zrovna odborníkom v danom odvetví. 

Hneď v úvode nám autor vysvetľuje, ako na knihe pracoval, ako overoval informácie a veľmi stručne nás uvádza do problematiky. Knihou nás sprevádza vďaka výpovedi Maysem, ktorá na vlastnej koži zažila teror v Sin-ťiangu a na poslednú chvíľu sa jej podarilo ujsť. Popri tom sa podrobnejšie dozvedáme nielen o situácii v Sin-ťiangu, ale autor plynule prechádza aj do globálnych problémov a ako znalec IT sa pomerne podrobne venuje aj tejto oblasti. Sústreďuje sa aj na obchodnú vojnu medzi USA a Čínou, pretože všetky tieto udalosti ovplyvňujú jedna druhú a sú navzájom poprepájané a od seba závislé. 
Autor tiež veľa pozornosti venuje kontroverznej firme Huawei - firmu sledujeme od ich začiatkov a dozvedáme sa, vďaka čomu dosahuje miliónové zisky a tiež, prečo mala spor s Androidom. Už teraz tejto kauze oveľa lepšie rozumiem, ako keď som pred pár rokmi sledovala len veľmi povrchné informácie.  

Je neuveriteľné, ako si čínska vláda dokáže obhájiť sledovanie ľudí ako boj proti terorizmu a zločinu. Ako ľudí pozatvára do koncentračných táborov a ich blízki nemôžu nič povedať, pretože by skončili rovnako. Nerešpektuje základné ľudské práva a pretvára pravdu na im vyhovujúce vyhlásenia. Ako technológie, ktoré majú zlepšiť a zjednodušiť život, zneužíva na podrobné sledovanie a sliedenie. 

Som veľmi rada, že sa mi táto kniha dostala do rúk a vďaka nej som sa dozvedela, aké zverstvá sa vo svete stále dejú. A to všetko opäť len pre moc a peniaze. Prajem si, aby takýchto kníh bolo čím ďalej tým viac a dostávali sa do rúk ľuďom, ktorým možno otvoria oči. Aby sme sa stále len nesťažovali, nezávideli si a nekomentovali triviálnosti, ale venovali sa skutočným problémom. Ako jednotlivci možno nič nezmôžeme, ale aspoň zaujmeme správny postoj. 



Knihu si môžete kúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára