sobota 9. septembra 2023

Noc je tvoja (Recenzia)

Autor:  Amanda Dykes

Originálny názov :  Yours is the Night

Vydavateľstvo:  i527.net 2023
Séria:  -
Diel:   -
Počet strán :  424
Žáner:   historický román
Moje hodnotenie knihy:  4*/5*
Moje hodnotenie obálky:  5*/5*

Anotácia:

Tajomná pieseň v lese...
Odhalenie vo vojne sužovanom Francúzsku...
Cesta za nádejou.

Zákopy veľkej vojny sú tienisté miesto. Aj keď tam seržant Matthew Petticrew prišiel s minulosťou dávno poznačenou stieňmi, skutočná tvár boja so sebou prináša nové rany, ktoré do neho vyrývajú túžbu po svetle a rozhodnutie bojovať zaň.
Jednej noci Matthewa s jeho druhmi očarí taký čistý zvuk, taký nadpozemský hlas, že im poskytne úľavu – aj keď len na chvíľu. Zanedlho sa zákopami začnú šíriť chýry aj od ďalších, ktorí počuli túto uspávanku. Ten hlas nazvali Anjel z Argonne, tajomná neviditeľná bytosť, ktorá za sebou na hroboch bez mien zanecháva vence.

Mireilles vyrastala v divokej hlbočine Argónskeho lesa a po tom, čo do ho idylického domova vtrhne vojna a pripraví ju o veľa, sa ocitne uprostred trosiek svojho života v ústraní. Keď ju Matthew so svojimi dvoma nečakanými spoločníkmi objaví, musia sa vydať na cestu, ktorá každého z nich navždy zmení... a možno nakoniec rozžiari svetlo v tme.
So stým výročím odhalenia pomníka Hrob neznámeho vojaka vznikol dojímavý príbeh inšpirovaný odvahou vojakov z prvej svetovej vojny.

***

Amanda Dykes je Rolls Royce medzi spisovateľkami. Nepoznám nikoho, kto by to so slovami vedel tak, ako ona. Je neuveriteľne nadanou rozprávačkou a tvorkyňou nezabudnuteľných príbehov. Noc je tvoja je zatiaľ jej tretia kniha, ktorá u nás vyšla, ale ja dúfam a verím, že sa dočkáme úplne všetkých jej kníh. 

Tentokrát si pre svoj príbeh autorka vybrala obdobie prvej svetovej vojny. Vzhľadom na jej štýl, je to trochu nezvyčajná voľba, pretože keď čítate jej knihy, máte pocit, akoby ste sa ocitli v magickej krajine plnej dobroty, nádeje, ľudskosti a lásky. A tu, aj keď je prostredie drsné, surové a kruté, Amanda Dykes dokáže vo vás tie dobré pocity a nádej stále udržať. Je pravda, že som sa po celý čas, čo som knihu čítala, bála, ktorá postava nakoniec zomrie, komu dopraje šťastný a komu tragický koniec. Pretože tu si musíte obľúbiť každú postavu a intenzívne prežívať každú prečítanú stránku. 

Príbeh je rozprávaný z pohľadu viacerých postáv, ale tými ústrednými je Matthew a Mira. Úprimne, neviem, či existuje na svete taká láska a oddanosť, akú zažila v tomto príbehu táto dvojica, ale ak aj nie, Matthewovi a Mire som ju uverila. Vyhrotená vzhľadom na okolnosti, intenzívna vzhľadom na nebezpečenstvo. 

Autorka priniesla v podstate jednoduchý príbeh. Vojaci našli v lese dievča, ktoré sa snažia priviesť domov. Napísaný je ale tak nevšedným a snovým spôsobom, že si užívate každú vetu, nič vás nenudí a hlavne budete zrejme  stále veľmi zvedaví, aký koniec na vás čaká. V niektorých momentoch budete mať možno pocit, akoby ste čítali rozprávku pre dospelých, ale tie výbuchy a zákopy vás rýchlo prebudia do inej, tvrdšej, reality. 

Veľmi originálne poňatie príbehu odohrávajúceho sa počas prvej svetovej vojny. Pre mňa netradičné, krásne vyrozprávané, s krásnym a dojemným zakončením. Možno by som čitateľom dala len také malé odporúčanie - darujte si k tejto knihe tú správnu atmosféru. Pre každého to možno znamená niečo iné. Ja by som si ju čítala v neskorej jeseni, keď bude vonku chladno, pochmúrno, daždivo, ale farebne a ja zababušená v deke, so šálkou bylinkového čaju a čokoládovými sušienkami pri nej presedím celý víkend a nasajem z nej všetko to dobré, čo ponúka.   


Z a poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu  i527.net . 
Knihu si môžete kúpiť  tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára