sobota 23. septembra 2023

Rozum a cit (Recenzia)

Autor: Jane Austen

Originálny názov: Sense and Sensibility
Vydavateľstvo: Ikar 2023
Séria: -
Diel:  -
Počet strán: 392
Žáner:  román
Moje hodnotenie knihy: 4*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*

Anotácia:

V láske určujú pravidlá peniaze a postavenie.

Po manželovej smrti sa musí pani Dashwoodová vysťahovať s tromi dcérami z rozľahlého panstva, v ktorom prebývala dlhé roky. Všetok majetok zdedil John, mužov syn z prvého manželstva, a vdove v porovnaní s ním pripadla len almužna. Pani Dashwoodová sa preto presťahuje s dcérami k vzdialenému príbuznému. Dve z nich sú pritom súce na vydaj. Najstaršia Marianne nosí srdce na dlani. Zamiluje sa však do nevhodného muža Johna Willoughbyho a nepočúva varovania sestry Elinor, že sa pre svoje impulzívne správanie vystavuje klebetám a narážkam. Mladšia dcéra, vždy háklivá na spoločenské konvencie, pritom zakrýva vlastné sklamanie v láske, dokonca aj pred svojimi najbližšími. V spoločnosti, kde postavenie a peniaze ovplyvňujú pravidlá lásky, obe rýchlo pochopia, že ak chcú nájsť šťastie, musí sa rozum spojiť s citom.
Rozum a cit je prvým publikovaným románom Jane Austenovej. Vyšiel v roku 1811 pod pseudonymom A Lady a dodnes patrí ku kultovým dielam svetovej literatúry.

***

Jane Austen - to sú nadčasové klasiky, ktoré neomrzia. K jej knihám sa pravidelne vraciam vždy, keď si chcem knihu poriadne vychutnať. Pretože je to stávka na istotu. Aj keď Rozum a cit nie je moje najobľúbenejšie dielo od autorky, mám pocit, že po rokoch som si ho užila oveľa viac, ako prvýkrát. Našla som v ňom viacero ironických a výsmešných úsekov, ktoré dokonalo sedia aj na súčasnosť a citáty z knihy používam aj vo svojom bežnom živote :D

"Dokopy budú mať päťsto ročne. Preboha, čo viac by mohli štyri ženy chcieť? Nebudú mať prakticky žiadne náklady na domácnosť. Nebudú mať žiadny koč, kone a takmer nijaké služobníctvo, nebudú nikoho hostiť a nebudú mať žiadne výdavky! Len si pomysli na to pohodlie! Päťsto ročne! Neviem si predstaviť, ako by z toho mohli minúť čo i len polovicu. Keď si pomyslím, že by si im chcel dať ešte viac, pripadá mi to nezmyselné. To skôr ony ešte budú môcť dať tebe." 😂😂😂
(str.14)

Rozum a cit je predovšetkým príbehom dvoch sestier, z ktorých jedna sa riadi rozumom, je rezervovaná a rozvážna. Druhá dáva prednosť citu, všetko veľmi intenzívne prežíva so svojím okolím a všetkých zaťahuje do svojich trápení. Bavilo ma sledovať tieto dva protiklady. Ako je jedna zo sestier otvorená a druhá, naopak, všetko prežíva vo svojom vnútri. 

Jane Austen je majsterka slova a na svoju dobu neuveriteľne pokroková. Nebojí sa zosmiešňovať vyššiu spoločnosť, do ktorej aj ona sama patrila. S humorom a veľkou iróniou poukazuje na prežitky doby a dokáže byť kritická nielen voči spoločnosti ako celku, ale obzvlášť aj k vlastnému pohlaviu. Samozrejme, veľkú rolu tu zohráva majetok a postavenie a s tým súvisiace problémy v láske. Pretože na čo by niekomu bolo milovať bez peňazí, všakže? ;) 

Možno sa miestami zdá, že príbeh je o ničom a my musíme znášať bezduché rozhovory. Ale pre mňa je práve v tom tá krása! Možno v ňom nie sú zamotané zápletky, ale napriek tomu si autorkin štýl naplno užívame aj po 200 rokoch od jej prvého vydania. Okrem skvelého obsahu je táto nová edícia klasík krásna aj zvonka a Jane Austen si rozhodne v nej zaslúži byť zaradená . 



Knihu si môžete kúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára