piatok 8. septembra 2023

Poklady prírody (Recenzia)

Autor: Ben Hoare

Originálny názov: Nature’s Treasures

Vydavateľstvo: Stonožka 2023
Séria:  -
Diel: -
Počet strán: 192
Žáner:  lit.faktu, pre deti
Moje hodnotenie knihy: 5/5
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:

Neobyčajné príbehy o čare a pozoruhodných procesoch, ktoré sa skrývajú aj v tých najobyčajnejších veciach
Jemné vtáčie pierko, krehký jesenný list či ligotavý minerál – príroda je plná pokladov, hoci si to často ani neuvedomujeme. Každá pozoruhodná prírodnina zobrazená v tejto knihe má vlastný príbeh, no zároveň aj jeden spoločný, pretože spolu sú súčasťou histórie života na Zemi.
Nájdete tu viac než stovku pútavých opisov, ktoré vrhajú viac svetla na zázraky, ktoré sú prirodzenou súčasťou sveta, na ktorom žijeme. Odhalíte skryté a i tie známe vlastnosti rastlín a živočíchov, ich hniezd, hornín i minerálov.

***

Keď máte doma odborníka na zvieratá, ktorý má o nich napozerané tisíce hodín dokumentov, samozrejme, že sa ho neustále snažíte nachytať pri niečom, čo by nevedel. A s touto knihou sa mi to podarilo :D 

Napriek tomu, že Poklady prírody sú určené pre malých čitateľov, určite sa v nej nájde kopec informácií, ktoré prekvapia aj dospelých. Ja som sa rozhodne dozvedela veľa zaujímavostí. Páči sa mi, že autor v nej spomína z každého rožku trošku. Niečo o zvieratách, niečo o rastlinách, hubách a riasach, horninách a mineráloch a nakoniec o veciach, ktoré bežne vidíme v prírode, ale častokrát nás ani nenapadne, koľko práce predchádzalo výsledku. 

Každej téme je venovaná jedna dvojstrana s krásnymi ilustráciami, kde nie je veľa textu, preto ju rýchlo prečítajú aj rodičia so svojimi deťmi. Ja by som ju určite odporučila žiakom prvého stupňa, ktorí sa s prírodou ešte len zoznamujú a táto kniha môže byť pre nich výborným opakovaním a zároveň bude pre nich určite aj doplnením vedomostí. 

Vedeli ste napríklad, že hady zvliekajú kožu jeden až štyrikrát ročne? Že najväčší kvet na svete  - raflézia - v snahe pritiahnuť roj mušiek smrdí ako zdochlina? Že pomenovanie diamant pochádza zo starej gréčtiny a znamená nezničiteľný?

No a, samozrejme, táto kniha má okrem zaujímavého obsahu aj krásnu obálku, vo vnútri pekné ilustrácie, prehľadné spracovanie a neprehliadnuteľnú zlatú oriezku.  



                                                             Knihu si môžete kúpiť tu 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára