pondelok 18. marca 2013

Hostiteľ (Recenzia)



Autor: Stephenie Meyer
Originálny názov: The Host
Vydavateľstvo: Tatran 2009
Séria: Hostiteľ
Diel: 1/3
Počet strán: 615
Žáner: dystopia, post-apokalypsa
Moje hodnotenie obálky3/5
Moje hodnotenie knihy: 5/5

Anotácia: Melanie Stryderová odmieta opustiť svet. Náš svet sa stal terčom invázie neviditeľných nepriateľov. Ľudia sa stali hostiteľmi týchto votrelcov. Prišli o mysle, zatiaľ čo ich ľudské telá zostali nedotknuté a bez očividných zmien pokračujú v živote. Väčšina ľudstva podľahla. Melanie, jedna z posledných „divých“ ľudských bytostí, ktoré prežili, sa dostane do zajatia a je presvedčená, že to znamená jej koniec. Pútničku, votreleckú „dušu“, ktorú vložia do Melaninho tela, varujú pred nebezpečenstvami, ktoré predstavuje život vo vnútri ľudského tela: pred ťažko zvládnuteľnými emóciami, presýtenými zmyslami, priveľmi živými spomienkami. Na jednu z ťažkostí však Pútnička nebola pripravená vôbec: bývalá obyvateľka jej tela odmieta vzdať sa vlastníctva svojej mysle. Pútnička pátra v Melaniných myšlienkach a dúfa, že sa dopracuje až k príčinám pretrvávajúceho odporu, ktorý im ľudia jednostaj kladú. Namiesto toho však Melanie zaplní myseľ Pútničky predstavami muža, ktorého Melanie miluje – Jareda, človeka, ktorý žije kdesi v úkryte. Pútnička nie je schopná vyslobodiť sa z objatia túžob svojho tela a začína túžiť po mužovi, ktorého – ako jej káže jej úloha – má odhaliť. Sily, ktoré sú mimo nich, nakoniec premenia Pútničku a Melanie na nedobrovoľných spojencov. Spolu aj podniknú nebezpečné a neisté pátranie po mužovi, ktorého obe milujú.

Úžasné, úžasné, úžasné! Nechápem, ako som mohla toľko čakať, dokedy si Hostiteľa prečítam. Keby filmové spracovanie nejde čoskoro do kín, asi by som sa na to ani neodhodlala. Vždy si radšej najskôr prečítam knihu ako pozriem film a keďže tento film by asi nešiel mimo mňa, bolo jasné, že sa do toho musím pustiť čo najskôr.


Knihe ani nemám čo vytknúť. Na začiatku mi chvíľku trvalo, dokedy som sa zorientovala, hlavne vo vnútorných dialógoch, ale na postavy som si veľmi rýchlo zvykla. Hlavné hrdinky, Melanie aj Pútničku - Vandu - som si veľmi obľúbila. Obidve bojovali za svoje šťastie a lásku, nevzdávali sa, aj keď sa zdalo, že všetko je stratené. A to, ako sa menil ich vzťah, bolo úžasné. Hlavní hrdinovia, Jared a Ian - doteraz neviem, ktorého som si obľúbila viac. Vzťah Jareda a Mel bol neuveriteľne silný. Ale rovnako silný bol aj vzťah Jareda a Vandy. Ian bol jednoducho super, kiežby bolo takých mužov na svete viac. A samozrejme nesmiem zabudnúť na Jamieho - to bol miláčik. Takého brata by som chcela aj ja :).

Celý príbeh bol dokonale premyslený a až desivo podrobne napísaný. Ľudská spoločnosť odsúdená na zánik, invázia mimozemšťanov, ilúzia dokonalého sveta. Málokedy sa mi stane, že opisy ma bavia, miestami dokonca viac ako dialógy. Ale v tejto knihe som až čakala na ďalšie neuveriteľne reálne opisy miest, ktoré sa nachádzali v celom vesmíre. Iné planéty, na ktorých sa nachádzalo množstvo zaujímavých vecí a rôzne formy života, veľmi kontrastovali so Zemou, čo ukázalo hlavne to, že na našej Zemi sa, napriek zlu, tragédiám a katastrofám, ktoré v iných svetoch neexistovali, nájde niečo, pre čo sa tu oplatí žiť - a to láska. A že jej v tejto knihe bolo veľa a v rôznych podobách, to ani nemusím zdôrazňovať. 

A ten koniec!! Posledných sto strán som ani nedýchala. Ešte dlho po prečítaní som nenachádzala slová a ešte stále neviem presne vystihnúť túto knihu. Bolo to jednoducho skvelé.

Knihu som čítala dosť dlho, ale o to viac som si ju užila. Čo sa týka pokračovaní, nie som si istá, či majú vôbec zmysel. Kniha bola dokonalá aj bez nich a ešte vždy sa môže všetko pokaziť. V každom prípade sa veľmi teším na film a podľa traileru  to vyzerá na jednotku. 



Za mňa jednoznačne:
Ellie 

5 komentárov:

  1. Miluju tuhle knížku!! Skvělá recenze :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja tiež! Nechápem sa ako som to mohla nečítať, keď to už vyšlo tak dávno. Bola to láska na prvé prečítanie! A vďaka :)

      Odstrániť
  2. Chcem si ju kúpiť, bude to moja prvá kniha s filmovou obálkou a i keď očakávam istú podobnosť s Darcami, budiš, toto sú však mimozemšťania a ja...si to prečítam veľmi rada. Už len preto, že to určite nebude jednohubka vzhľadom k počtu strán.
    Som rada, že sa ti to páčilo, hneď sa teším o niečo viac. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Darcov som nečítala zatiaľ, ale určite si to čo najskôr prečítaj, pretože to stojí za to..Ja som posledných sto strán ani nedýchala :D .. A jednohubka to nie je, ale o to viac si to vychutnáš :)Určite sa máš na čo tešiť :)

      Odstrániť