štvrtok 21. marca 2013

Tweetni mi! (Recenzia)


Autor: Sarra Manning
Originálny názov: Adorkable
Vydavateľstvo: Ikar 2012
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 312
Žáner: Young Adult - contemporary, chick-lit
Moje hodnotenie obálky1/5
Moje hodnotenie knihy: 5/5

Anotácia: Jeane Smithová je blogerka, kráľovná sekáčov a charitatívnych výpredajov. Má vlastnú lajfstajlovú značku Adorkable, pol milióna followerov na Twitteri, ale v škole ju považujú za chodiacu módnu katastrofu. Je výstredná, provokatívna, nemožná. Ani náhodou nezapadne medzi spolužiakov, na ktorých sa díva zvrchu, lebo sú nudne rovnakí – všetci sa rovnako obliekajú, rovnako myslia. Michael Lee je školská hviezda, vzorný študent, idol dievčat, skvelý futbalista, zlatý chlapec svojich rodičov. Nemajú vôbec nič spoločné. Tak prečo sa stále bozkávajú? 

Keď som našla túto knihu na internete prvýkrát, prvé, čo mi napadlo, bolo - príšerná obálka. A to som ešte nevedela, ako veľmi nebude sedieť ku knihe. Ide tam síce o Twitter, Facebook, internet, atď., ale Jeane som si predstavovala (a asi nie len ja) úplne inak. Predstavovala som si ju viac ako na pôvodnej obálke a ja sa pýtam, prečo, preboha, vôbec menili obálku?  Napriek tomu som si ju  chcela prečítať. Občas je fajn oddýchnuť si od všetkých fantazy a paranormálnych kníh.

A výsledok? Kniha ma viac ani prekvapiť nemohla. Už som prečítala dosť podobných kníh, ale len máloktorá bola taká čitateľná, že som sa od nej ani nemohla odtrhnúť. (Naposledy to bol asi Polibek pro Annu a čoskoro plánujem určite re-reading.)

Jeane mi ako hlavná hrdinka veľmi sadla. Áno, často bola protivná a arogantná, ale popravde sa jej ani nedivím. Viesť život iba online a stále sa tváriť, ako má život pod kontrolou, aj keď je sama, nemohlo byť nič príjemné. Veľmi sa mi páčilo to, ako sa od všetkých líšila, nešla s davom, kašlala na to, čo si o nej iní myslia a nebála sa byť iná. V tomto bode mi bola veľmi blízka, vďaka čomu stúpla v rebríčku najobľúbenejších hlavných hrdiniek. ;)

Strašne sa mi páčil ich vzťah s Michaelom. Vzťahy založené na nenávisti sú oveľa zábavnejšie a vášnivejšie. Niekedy to jeden alebo druhý s tými hádkami trochu preháňal, ale radšej čítam to, ako nejaké presladené klišé scény.

Bohužiaľ, knihu som mala len požičanú z knižnice. Podľa možností si ju však určite pôjdem kúpiť, pretože je to jedna z tých kníh, ktoré keď prečítam x-krát, budú ma stále rovnako baviť. Vlastne by som ju išla čítať aj hneď. Navodila mi dobrú náladu, čítala sa rýchlo a ľahko. A napriek tomu to nie je plytká kniha. V skutočnosti sa zaoberá dnešnými teenagermi a autorka veľmi výstižne opisuje, ako sa vníma /odsudzuje/ človek, ktorý sa vymyká "normálu". Za toto u mňa kniha získala ďalšie plus.

Tweetni mi! môžem len a len doporučiť, hlavne na pobavenie a oddych od všetkých sci-fi, paranormal, fantazy, atď. Je to skvelá kniha, vtipná a originálna. Vôbec som sa pri nej nenudila, skôr som mala problém sa od nej odtrhnúť. :)

Za mňa určite:
Ellie

1 komentár:

  1. Presne, presne. U mňa prečítaná na tri otvorenia knihy a keď teraz porovnám tú našu obálku s originálom. FUJ, AKÝ HNUS! :D

    Prekvapilo ma, že kniha nebola plytká, naopak príjemná, oddychová, zaujímavá a...ach. Veľmi veľké a skutočne úprimné prekvapenie z mojej strany.

    A Michael bol aj tak debil. xD

    OdpovedaťOdstrániť