nedeľa 16. novembra 2014

Poklony a sprisahania (Recenzia)

Autor: Gail Carriger
Originálny názov: Curtsies & Conspiracies
Vydavateľstvo: CooBoo 2014
Séria: Finishing School
Diel: 2/4
Počet strán: 300
Žáner:  YA, steampunk
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:
Sophronia sa tajne pripravuje v Akadémii pre mladé dámy uhladených mravov na povolanie špiónky. Na tajných nočných výletoch po vzducholodi zistí, že sa chystá akési sprisahanie s hrôzostrašnými následkami pre nadprirodzené bytosti i ľudí. Pokúša sa odhaliť, kto za ním stojí, a ochrániť svojich priateľov. Nebezpečný experiment s preletom vzducholode éterosférou je v plnom prúde takisto ako aj plesová sezóna v Londýne. Sophronia rieši plesovú róbu, falošné poklony a intrigy a začína si intenzívne uvedomovať záujem dvoch veľmi odlišných mladých mužov o jej osobu... Charakteristický humor Gail Carrigerovej a svojrázne steampunkové prostredie tohto „pôvabne streleného špionážneho dobrodružstva“ budú stopercentne vrcholom módy tejto sezóny.

***

Konečne sme sa dočkali pokračovania skvelej knihy Etiketa & Špionáž - Poklony & Sprisahania. Túto jeseň vyšlo veľmi veľa pokračovaní a nie všetky splnili moje očakávania (práve čítam druhý diel Svůdneho zla, ale to rozhodne moje očakávania plní!). Pri P&S som sa ale skutočne neobávala toho, že by ma kniha nebavila alebo by sa mi na nej niečo nepáčilo. 

Prvý diel bol fantastický a tak som sa hneď pustila do druhého. Hneď od začiatku sme sa ocitli späť v Prípravnej akadémii mademoiselle Geraldine pre mladé dámy uhladených mravov a od toho momentu som sa už od knihy neodtrhla. Kniha sa začína Sophroninou skúškou zo správnej etikety a z kvalitnej špionáže, v ktorej obstála vynikajúco - všetci sa teda presvedčili, že do školy naozaj patrí. 

Okrem vyučovania, ktoré musia všetky dievčatá absolvovať (hneď by som sa k nemu dala zlákať aj ja :D) a ktoré je každodennou povinnosťou, Sophroniu čakajú aj iné záležitosti, ktorým musí, samozrejme, venovať pozornosť. Ich vzducholoď podniká nebezpečný experiment, ktorý musí vyriešiť a takisto  si musí dávať pozor aj na svoje srdce, pretože sa tu objavia hneď viacerí nápadníci, ktorí jej chcú dvoriť. 

Poklony & Sprisahania ma vôbec nesklamali, práve naopak, sú rovnako dobré, ak nie aj lepšie ako prvý diel. Milujem autorkin štýl, ktorým sú knihy napísané. Elegantný a zdvorilý, vtipný a sarkastický. To je presne to pravé pre mňa a dúfam (ale som si tým takmer 100% istá), že si ho udrží aj do ďalších dielov.

Na každej strane sa niečo dialo, ani raz sa nestalo, že by som si povedala, aby sa kniha už skončila. Práve naopak, želám si opak. Pri takýchto skvelých, oddychových sériach sa často pýtam, prečo dobré knihy nemajú aj 10 dielov a niektoré (mierne povedané) slabšie sa naťahujú aj na 20. 

Veľmi často ma kniha rozosmiala, čo je u mňa vždy veľkým plusom, keďže sa smejem rada a všetky vtipné úseky som rýchlo fotila a posielala sestre, ktorá sa na nich zasa zabávala v práci. Takže všetci, čo si chcete zdvihnúť náladu alebo si ju už dobrú udržať, určite rýchlo siahnite po sérii Finishing School, pretože nebudete ľutovať. Tieto knihy patria medzi to najrozkošnejšie a najvtipnejšie, čo som kedy čítala. A kvôli nádherným obálkam ich musíte mať aj doma. :)

Moje hodnotenie:


 Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu


Ellie

3 komentáre:

  1. Čím více o knížce čtu, tím více mě to celé zajímá. Moc pěkná recenze! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tie obalky su fakt krasne!

    Pozyvam na 5 rocnu giveaway o Bioderma balicek, stylove hodinky a 50€ voucher, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2014/11/mega-naj-naj-giveaway.html

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Já ještě nečetla ani první díl, ale věřím, že je to povedená série... Doufám, že se k ní taky jednou dostanu. Krásná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť