streda 10. júna 2015

Navždy šik (Recenzia)

Autor: Tish Jett
Originálny názov: Forever Chic: Frenchwomen's Secrets for Timeless Beauty, Style, and Substance
Vydavateľstvo: Ikar 2015
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 240
Žáner: non-fiction
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:
Šlabikár krásy, kniha o tom, ako starnúť po francúzsky – graciózne a štýlovo.
Aj Francúzky, ktoré už prekročili štyridsiatku, sú očarujúce a šarmantné. Záleží im na rozvoji intelektu, na tom, aby vedeli na úrovni konverzovať, ale rovnako je pre ne dôležité, aby boli šik. Vyzerajú mladšie, ako v skutočnosti sú, a celý život si zachovávajú štýl. Narodeniny chápu ako oslavu svojho pohodového života a zároveň ako dobrý dôvod vyraziť na nákupy a potom sa perfektne nahodiť na oslavu ďalšieho výročia.
Tish Jettová je americká novinárka a módna editorka. Dlhé roky žije vo Francúzsku a tamojšie ženy ju očarili. Pozoruje Francúzky, ktoré už prekročili štyridsiatku, aby odhalila ich tajomstvá a mohla sa o ne s čitateľkami podeliť. V jednotlivých kapitolách knihy prezrádza triky a tajomstvá, vďaka ktorým sa žena istého veku (bez ohľadu na to, kde žije) bude cítiť mlado, vyzerať dobre a bude intelektuálne na úrovni – rovnako ako Francúzky.
V knihe skúma, ako sa šatník Francúzok, ich stravovanie, skrášľovacie procedúry, starostlivosť o vlasy, pleť a pokožku postupom času menia, pričom podstata zostáva rovnaká. Autorka ukazuje, ako Francúzky v istom veku zdôrazňujú svoje silné stránky a zriedka (alebo skôr nikdy) nehovoria o obavách, omyloch, chybách a nedostatkoch. Pretože vo Francúzsku nemá krása, štýl, inteligencia a šarm dátum exspirácie!

***

Okrem kníh patrí medzi moje najväčšie záľuby móda. Nielen oblečenie, ale celkovo všetko, čo nejako súvisí s výzorom, prezentovaním samého seba a podobne. Rovnako, ako mnohé ďalšie ženy obdivujem Francúzky, ktoré majú svoj nenapodobiteľný štýl, ktorý sa nijako nedá naučiť ani okopírovať. A presne o tomto, o francúzskych ženách, ich štýle a šarme je kniha Navždy šik.

Nejde o beletriu, je to skôr literatúra faktu, ktorá sa ale číta rovnako príjemne ako román. Navždy šik je taká malá príručka, ako sa stať  priblížiť Francúzkam. V deviatich kapitolách sa venuje rôznym témam, ktoré úzko súvisia s krásou a štýlom. A to v každom veku. Celkovo je kniha skôr pre staršie ženy, "ženy istého veku" a o tom, ako aj napriek vyššiemu číslu môžu byť ženy (a mali by byť) stále šik.

Hneď v prvej kapitole autorka definuje pojem "Francúzky istého veku". Každá ďalšia kapitola postupne prechádza cez rôzne témy, napríklad ako sa správne starať o pokožku, ako sa správne líčiť a starať o vlasy, rozoberá správnu životosprávu a cvičenie a dve kapitoly sú, samozrejme, venované šatníku a doplnkom.

Napriek tomu, že celá kniha je o trochu starších ženách, než som ja, v tomto smere som trochu ako Francúzka - nikdy nie je príliš skoro naučiť sa o seba starať. A takisto súhlasím s ďalším heslom, ktoré je v knihe spomínané niekoľkokrát - najlepšou investíciou je to, čo investujete do seba. Preto absolútne nebanujem, že som si knihu prečítala a určite sa k nej budem ešte mnohokrát vracať. Postupne si chcem doplniť ďalšie knižky, ktoré sa venujú podobným témam. (Okrem iného aj napríklad Lekcie madam Chic, ktorá bude pravdepodobne podobná práve knihe Navždy šik).

Samozrejme, že sa odteraz nebudem striktne držať každej vety, ktorú som si prečítala, ale dozvedela som sa veľa zaujímavostí a určite niektoré rady niekedy vyskúšam. Napriek tomu, že kniha nie je súvislým príbehom a kľudne by som ju mohla čítať aj niekoľko mesiacov, prečítala som ju za jediný deň, pretože je napísaná veľmi pútavo a zaujímavo.

Okrem autorkiných vlastných poznatkov a rád sa v knihe nachádza množstvo tipov od autorkiných priateliek, známych, ale aj svetovo uznávaných odborníkov na ženskú krásu. Aj keď sa s mnohými vecami pravdepodobne nikdy nestotožním a rozhodne zo mňa nikdy nebude pravá Francúzka, som veľmi rada, že som aspoň prostredníctvom tejto knihy mohla odhaliť pár tajomstiev, ako si francúzske ženy zachovávajú svoj neopakovateľný šarm a štýl v každom veku. Ak sa aj vy zaujímate o krásu a štýl a obzvlášť o ten francúzsky, rozhodne vám táto kniha nesmie ujsť. :)

 Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Ikar.
Knihu si môžete zakúpiť tu
Ellie

2 komentáre: