štvrtok 1. októbra 2015

Divotání (Recenzia)

Autor: A. G. Howard
Originálny názov: Unhinged
Vydavateľstvo: CooBoo 2015
Séria: Splintered
Diel: 2/3
Počet strán: 376
Žáner:  YA, fantasy
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:
Šepotání z Říše divů byl jen začátek...
Alyssa Gardnerová propadla králičí dírou a postavila se pentlochňapovi. Zachránila život Zachovi, klukovi, kterého miluje, a unikla intrikám zvráceně svůdného Morfea i pomstychtivé Červené královny. Teď musí odmaturovat, přežít maturitní ples a pak může nastoupit na vysněnou prestižní uměleckou školu v Londýně.
Všechno by to bylo snazší, kdyby její matka, již právě propustili z ústavu pro duševně choré, nebyla tak přehnaně podezíravá a starostlivá. A mnohem snazší, kdyby se Morfeus jednoho dne neobjevil v její škole, aby ji nalákal na další nebezpečné dobrodružství v ponuré Říši divů – kam sama (tak trochu) patří. Alyssa se musí vyrovnat s jeho znepokojující přítomností ve skutečném světě a zároveň se pokouší Zachovi prozradit pravdu o minulosti, kterou zapomněl. Záblesky z Říše divů se postupně dostávají do jejích obrazů a vlastního života, Červená není daleko!
Pokud Alyssa zůstane ve světě lidí, vystaví nebezpečí Zacha, své rodiče a všechny, které miluje. Ale když znovu projde králičí dírou, bude muset čelit smrtící bitvě, která by ji mohla stát mnohem víc než jen vlastní hlavu.


***

Alyssa sa po tom, ako zachránila Podzemnú ríšu, vrátila do sveta ľudí a ďalej sa snaží žiť normálnym životom. Všetko sa zdá super - konečne môže byť so svojim priateľom Zachom, chystajú sa spolu na školský ples, kde bude mať Alyssa tie najkrajšie šaty na svete, plánuje so Zachom odísť študovať do Londýna a naviac sa vrátila domov aj jej "bláznivá" matka, a opäť býva celá rodina spolu. Avšak nič nie je také perfektné ako sa zdá. V Alyssinom okolí sa začnú diať divné veci (zasa), ktoré  znamenajú len jedno - ak Alyssa nepríde za Podzemníkmi, prídu oni za ňou. A pravdepodobne to nebude veľmi príjemné stretnutie.

Po prvej časti som bola z príbehu naozaj nadšená. Ako som už spomínala, milujem príbeh Alici v krajine zázrakov, či už ide o knižné alebo filmové spracovanie, takže všetko, čo s ním len trocha súvisí, ma zaujíma.Tým pádom sa stala pre mňa táto séria absolútnym povinným čítaním. Na druhú časť, ktorá má opäť neskutočne krásnu obálku a celkové prevedenie, som sa veľmi tešila a dúfala som, že sa zďaleka vyhne prekliatiu druhých dielov a bude minimálne rovnako dobrá ako aj prvá.

Moje očakávania kniha nesklamala, naopak, v mnohých ohľadoch ich ešte aj predčila. Divotání sa mi páčilo možno aj o trochu viac ako Šepotání a naozaj, naozaj sa už nemôžem dočkať záverečného dielu, pretože ten koniec bol fakt suprový a nečakaný. Dúfam, že aj tretí diel bude taký skvelý a že sa dočkám naozaj perfektného konca.

 Na napísanie tejto recenzie som sa odhodlávala naozaj dlho, pretože obzvlášť v tomto prípade sa mi píše veľmi ťažko. Je ľahké napísať recenziu na knihu, ktorá sa vám nepáčila, pretože nájdete množstvo argumentov, kvôli ktorým je to tak. Ale keď sa vám kniha páčila tak veľmi, že jej nemáte čo vytknúť a naviac je to aj druhý diel, takže nemôžete/nechcete prezradiť nič dôležité, ostáva vám písať len aké to bolo skvelé a ako to odporúčate. A to je po jednom odseku fakt nuda.

Takže navrhujem, aby ste si namiesto mojej chvály radšej prečítali túto knihu (poprípade aj Šepotání, ak ste tak ešte neurobili). Určite to neoľutujete. Je to skvelé, zábavné, akčné, originálne a tak trochu pritiahnuté za vlasy. Aj keď sú to pomerne hrubé knihy, ani chvíľu som sa nenudila a zhltla som ich od začiatku až do konca. Každá z postáv je niečím zaujímavá (hlavne čo sa týka tých z podzemia) a stále sa tam niečo deje. A ak vás nenalákal obsah, nechajte sa zlákať aspoň tými obálkami. Sú totiž naozaj nádherné a spolu vyzerajú dokonalo.


Moje hodnotenie:
 Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie

1 komentár:

  1. Pekná recenzia!:3 Och bože, stále neviem uveriť,že som ju ešte neprečítal -_- Tak dúfam, že čoskoro :-)

    OdpovedaťOdstrániť