piatok 27. júla 2018

Prohnilé město (Recenzia)

Autor: Leigh Bardugo
Originálny názov: Crooked Kingdom                                Vydavateľstvo: Fragment 2018
Séria: Six of Crows 
Diel: 2/3
Počet strán: 432
Žáner:  fantasy
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:


Kazu Brekkerovi a jeho lidem se podařil nevídaný kousek: vloupali se do nejstřeženější pevnosti světa a ukradli to, za co měli dostat velmi dobře zaplaceno. Místo kýžené odměny však na ně čekala zrada. Podvedeni a oslabeni o jednoho člena, který byl unesen, musí napnout všechny své síly, aby získali, co jim patří. V ulicích zkorumpovaného Ketterdamu se mezitím schyluje k válce. Nebezpečná droga jurda parem se stává předmětem hry o moc. Zkáza, kterou za sebou nechává, je děsivá. Obstojí Kazova prohnanost proti starým i novým nepřátelům? Zůstanou mu jeho lidé věrní? Pomstí se za zradu a zabrání rozšíření smrtící drogy, které by mělo nedozírné následky nejen pro griši, ale i pro celý svět?

***

Určite už nie je mnoho z vás, ktorí by ste o tejto knihe nepočuli, nečítali alebo nešírili o nej samú chválu. Samozrejme, pripájam sa k davu a môžem potvrdiť, že táto kniha je skvelá. Napínavá, zároveň však odpočinková. Vtipná, ale miestami vie pekne chytiť za srdce. Neviem si predstaviť, kto by sa na ňu netešil, ak už má za sebou prvý diel. Nešlo si neobľúbiť všetky hlavné postavy. Všetci, vrátane a predovšetkým Kaza na ich čele mi boli neuveriteľne sympatickí. Asi najviac tým, akí boli ľudskí a skutoční. Neboli to typickí bezchybní dokonalí hrdinovia. Všetci si už niečo prežili, urobili množstvo chýb a neustále ich aj naďalej robia. Vedia si však odpúšťať a do riešenia problémov sa púšťali rovno po hlave. Boli odhodlaní dosiahnuť svoje ciele a napriek tomu, že každý z nich to robí hlavne pre svoj prospech, vie, že tým pomôže aj ostatným. 

Ocitáme sa opäť vo svete grišov, ktorí skutočne zbožňujem. Ketterdam je miesto, ktoré má dušu a autorka ho vie tak neskutočne presne, trefne a úžasne opísať, že som mala pocit, akoby som ho už dávno poznala a prechádzala sa po jeho zašitých uličkách. Je to miesto neresti, obchodu a hazardných hier. Kaza stále ničí smrť jeho brata a túži po pomste. Nezabúda ani na podvod, ktorí na neho ušili v predchádzajúcej časti. Pripravil opäť perfektne vymyslený, ale aj veľmi riskantný plán na pomstu. 

Pri čítaní som mala miestami pocit, že toto sa jednoducho nemôže rozmotať a skončiť tak, aby som bola spokojná. Problémy sa stále kopili a ja už som si naozaj nevedela predstaviť, čo ešte Kaz môže vymyslieť, aby dosiahol svoje ciele. Vždy bol však o krok, alebo skôr o desať krokov, pred ostatnými a neustále prekvapoval svojou prezieravosťou a všímavosťou. 

Veľmi sa mi páčilo, ako autorka dokázala plynulo prejsť z rozprávania súčasného príbehu do minulosti jednotlivých postáv. Ani som nevedela ako a zrazu som čítala niekoľko strán o tom, čo prežili pred niekoľkými rokmi a aký bol ich život pred Ketterdamom. Ako sa ocitli na tomto mieste a veľa z ich života predtým, s ich rodinami. 


Vzhľadom na to, že mám za sebou celú sériu Griša a aj prvý diel Vranej šestky, nebol problém začítať sa, zorientovať sa v ich svete a celom jeho fungovaní. Ak by som však Grišu nečítala, mám pocit, že by som bola trochu stratená a ochudobnená o pohľad na tento svet ako na celok so všetkými podrobnosťami a históriou. Autorka sa v tomto dieli venuje čisto len Ketterdamu a aj keď v pozadí môžeme sledovať vojnové konflikty medzi ostatnými krajinami, je to veľmi okrajovo a bez podrobností. 

Tejto knihe nemám čo vytknúť a odporúčam ju úplne každému bez ohľadu na to, či má rád fantasy alebo nie. Má toľko pozitív a tak úžasné postavy, že si musí získať takmer každého. Prekvapilo ma, keď som zistila, že autorka plánuje aj tretí diel, pretože pôvodne mala táto séria obsahovať iba tieto dva. Teším sa, že sa s hlavnými hrdinami stretnem, zároveň si však myslím, že niekedy je dobré skončiť v tom najlepšom. Uvidíme teda, čo nám prinesie a každopádne sa ho už neviem dočkať. 

Moje hodnotenie:


 Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie

1 komentár:

  1. Súhlasím, výborná kniha, vlastne výborná dilógia, pretože sa mi páčila jednotka aj dvojka. Toto je výber, ktorý podľa mňa nikto neoľutuje :D

    OdpovedaťOdstrániť