utorok 15. októbra 2019

Smrtiaca biela (Recenzia)

Autor: Robert Galbraith
Originálny názov: Lethal White
Vydavateľstvo: Lindeni 2019
Séria: Cormoran Strike
Diel: 4/5
Počet strán: 672
Žáner:  detektívka
Moje hodnotenie obálky: 4/5

Anotácia:
„Videl som, ako zabili dieťa!“ S týmito slovami vtrhne dezorientovaný mladý muž do kancelárie súkromného detektíva Cormorana Strikea a núti ho, aby vyšetroval zločin, svedkom ktorého sa stal ako malé dieťa. Billy je evidentne psychicky narušený a Strike netuší, že jeho prípad sa skončí vraždou ministra a odhalením temných rodinných tajomstiev.

Vyšetrovanie zavedie Strikea a jeho spoločníčku v detektívnej agentúre Robin Ellacottovú z ošumelých ulíc Londýna do zákulisia Parlamentu a privedie ich nielen na stopu závažného zločinu, ale aj nemorálnych skutkov nedotknuteľných, ktoré nikdy nikto netrestal. Zamotáva sa nielen tento prípad, ale aj osobný vzťah Strikea a jeho neoceniteľnej pomocníčky v práci Robin Ellacottovej...

***

Verili by ste, že na ďalší príbeh o Cormoranovi Strikeovi sme museli čakať neuveriteľné 3 roky? Vzhľadom na to, koľko času si naň "pán Galbraith" vyhradil, boli moje očakávania každým rokom vyššie a vyššie :) A keď konečne vyšiel, bol to pre mňa literárny sviatok tejto knižnej sezóny. Keďže má kniha takmer 700 strán, vyhradila som si na ňu celý víkend a nerobila som nič iné, len som si každú stránku počas dvoch voľných dní maximálne užívala. 

Galbraith si ponechal čas nielen na vydanie tejto knihy, ale celkovo aj na všetko, čo sa v príbehu deje. Ten plynie pomaly, je nabitý detailami a jednotlivými vyšetrovacími postupmi.  Každý krok sledujeme ako pod mikroskopom, autor nás od ničoho neukrátil a všetkému venuje dostatočnú pozornosť. Či už samotnému vyšetrovaniu, alebo aj súkromiu hlavných postáv. 

Tam, kde iné knihy sú už na vrchole príbehu, sa Galbraith ešte len pomaly rozpisuje a uvádza nás do deja. Čiže na prvých 150 stránkach ešte ani nemáte pocit, že by ste čítali detektívku. Priestor je venovaný Robin, ktorá sa chtiac-nechtiac ocitla v manželskom zväzku a Strikovi, ktorý sa s tým usiluje zmieriť opäť svojím vlastným, trochu sebeckým a bezohľadným spôsobom. Táto nerozlučná dvojka si opäť k sebe hľadá cestu aj vďaka zaujímavému prípadu, ktorý musia vyriešiť. Pohybujú sa na tenkom ľade medzi boháčmi, politikmi, klamármi a intrigánmi.

Baví ma Robin, ktorá napriek pokašľanému súkromnému životu, nestráca elán a s chuťou sa vrhá do vyšetrovania, a každého ďalšieho nebezpečenstva. Baví ma aj Strike, večné ufrflaný a nespokojný samotár, ktorý si nechce sám pred sebou priznať, že má Robin rád a záleží mu na nej.

Úžasné prepracované dielo, s absolútne realisticky vykresleným prostredím a zaujímavými postavami. Autor sa nebál politických tém a praktík a zobrazil ľudí v pravom svetle. Chamtivých a falošných, s túžbou po moci a peniazoch.

Čo sa týka samotnej detektívnej zápletky, tak pre mňa opäť vynikajúca. Vinníka som až do posledných stránok nevedela na 100 % odhadnúť, pretože ním mohol byť ktokoľvek. Motív mali viacerí a stopy viedli ku každému z nich. Najviac sa mi však páčilo, ako do seba na konci všetko zapadlo, Galbraith nezabudol vysvetliť ani tú najmenšiu maličkosť a naozaj je vidieť, ako je tento príbeh prepracovaný do posledného písmena.

Ak chcete príbeh, ako od Agathy Christie s rozsahom Harryho Pottera, tu to máte ako na tanieri. Všetkým milovníkom pravej anglickej nefalšovanej detektívky odporúčam Cormorana Strike a Robin Ellacotovú!

Moje hodnotenie:
 Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.

Knihu si môžete kúpiť tu

Evie

2 komentáre:

  1. Na knihu sa už veľmi teším, už som ju obzerali v kníhkupectve a chcem si ju dať pod vianočný stromček :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to budeš mať super darček :) Prajem príjemné vianočné čítanie.

      Odstrániť