utorok 18. mája 2021

Nočný cirkus (Recenzia)

Autor: Erin Morgenstern
Originálny názov: The Night Circus
Vydavateľstvo: Lindeni 2021
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 368
Žáner: román, fantasy
Moje hodnotenie knihy: 5*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*

Anotácia:
Debutový román Erin Morgensternovej Nočný cirkus vám dovolí vykročiť zo sveta spútaného iba vašou fantáziou. Otočením prvej stránky vyrážate na cestu, kde nedokážete odlíšiť skutočnosť od sna, autorkinu predstavivosť od svojich osobných zážitkov. Nočný cirkus nedokáže spútať nikto a nič, každého čitateľa opantá cirkusová mágia, zaklínadlá z hlbín knižníc a ilúzie jazyka a písma. Otvárame za súmraku, zatvárame za úsvitu.

Cirkus snov prichádza bez ohlásenia. Putuje po celom svete a zakaždým v ňom pribúdajú odvážnejšie a nápaditejšie atrakcie. Vo víre dymu a v odlesku zrkadiel, mimo očí bežných návštevníkov, stoja proti sebe dvaja iluzionisti: Celia a Marco. Ich súboj trvá už roky a proti vlnám kúziel, zaklínadiel a ilúzií nie je odolný nik. Obaja mladí iluzionisti mali vrodené nadanie pre mágiu, ale nikto nepredpokladal, že mladí ľudia, ktorí mali byť súpermi na život a na smrť, porušia pravidlá a nevedomky sa do seba zaľúbia. Ich učitelia však majú stále na dosah nitky osudu, pred ktorými nie je v bezpečí žiaden obyvateľ cirkusu, ani mladí zaľúbenci, návštevníci či tvorcovia najneobyčajnejšieho snového predstavenia na svete.


***
OTVÁRAME ZA SÚMRAKU...

Je to už pár rokov, čo som čítala Nočný cirkus, ešte v starej verzii, a tak jeho nové vydanie prišlo práve včas na re-reading. Pamätala som si ho ako podivuhodný, krásny príbeh, do ktorého som sa zaľúbila hneď po pár stránkach. A môžem povedať, že na druhýkrát sa mi dokonca páčil asi ešte o niečo viac, keďže príbeh som už poznala a mohla som si plne vychutnať autorkin jedinečný štýl. 

V prvom rade musím pochváliť vzhľad nového vydania, ktoré vôbec nezaostáva za všetkými krásnymi vydaniami, ktoré boli k tejto knihe vytvorené a navyše sa veľmi hodí k Bezhviezdnemu moru, čo určite poteší všetkých, ktorí si ukladajú knihy do knižnice podľa autorov. 

Nočný cirkus je vo svojej podstate love-story o dvoch mladých ľuďoch, ktorí boli predurčení, aby medzi sebou navzájom bojovali. Ich "učitelia" sa celý život pripravovali na finálny súboj, v ktorom si raz a navždy zmerajú sily. Celý príbeh je úzko prepojený s kúzlami a ilúziami, keďže práve tie naši hlavní hrdinovia využívajú na porovnávanie síl a svojich schopností. 


Prostredie cirkusu má jedinečnú atmosféru asi v každej knihe, v ktorej som sa s ním stretla. Ale Nočný cirkus, ktorý sa objavuje bez ohlásenia a jeho predstavenia začínajú až za súmraku a končia na úsvite, je naozaj výnimočný. Nielen vo svete, ktorý vytvorila autorka, ale aj v skutočnom knižnom svete, v ktorom som sa ešte nestretla s podobnou knihou. 

Napriek tomu, že autorkin štýl je vychválený v takmer každej recenzii, musím ho spomenúť aj ja. Erin Morgenstern píše veľmi poeticky, snovo, na mnohých miestach až lyricky a práve to je dôvodom nezameniteľnosti Nočného cirkusu. Treba však dodať, že na takýto štýl treba mať vyslovene náladu (aspoň u mňa to tak je) a určite nesiahať po Nočnom cirkuse v prípade, že máte náladu na niečo rýchle a oddychové. Naopak, keď máte chuť na niečo pomalšie, poetickejšie a niečo, čo si chcete pomaly vychutnať, Nočný cirkus je tá správna voľba. 

Som veľmi rada, že som sa znova mohla ponoriť do príbehu Celie a Marca a vďaka tomu, že som poznala celkovú atmosféru cirkusu, kúziel a ilúzii som ho prežívala o to viac. Dúfam, že toto nové, krásne vydanie znova zaujme pozornosť, ktorú si kniha určite zaslúži. Pri pôvodnom vydaní som totiž mala pocit, že kniha mala minimálny marketing a veľmi rýchlo zapadla v množstve kníh, ktoré sa vydávajú, čo bola veľká škoda. Osobne knihe nemám čo vytknúť, určite sa k nej znova rada vrátim a ostáva mi už len dúfať, že sa ďalšej autorkinej knihy dočkáme čoskoro.


... ZATVÁRAME ZA ÚSVITU

 
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Evie

2 komentáre:

  1. toto ma nejak neláka. a pritom to má veľmi dobré recenzie všeobecne. registrovala som to už v 1. vydaní a vtedy som sa k tomu nedostala a nemalo to dokonca taký velký marketing ako teraz.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je pravda, že Erin Morgenstern nie je pre každého a treba mať na ňu náladu. Možno niekedy to príde aj na teba :)

      Odstrániť