sobota 12. októbra 2024

Unesené (Recenzia)

Autor: Jess Lourey

Originálny názov: The Taken Ones
Vydavateľstvo: Grada/Cosmopolis 2024
Séria: Steinbeck and Reed
Diel:  1/2
Počet strán: 328
Žáner:  detektívka
Moje hodnotenie knihy: 3*/5*
Moje hodnotenie obálky: 3*/5*

Anotácia:

Do lesa vojdú tri, no vráti sa len jedna. Nespomína si na nič, ani na osud ostatných. Polícia je celkom bezradná. O štyridsaťdva rokov neskôr však jednu z nich nájdu. Pochovanú v opustenej, starej industriálnej zóne.
Van Reedová je vyšetrovateľka oddelenia odložených prípadov minnesotskej BCA. Keď sa ukáže, že pochovaná žena je spojená s jedným z najslávnejších odložených prípadov v regióne, je to práve Van, ktorú povolajú na jeho riešenie. Na to, aby to však dokázala, sa musí vyrovnať s vlastnými démonmi – a to nielen tými z dávnej minulosti. Harry Steinbeck je forenzný technik pre BCA známy svojou precíznou a efektívnou prácou. V spolupráci s Van sa však jeho exaktný prístup pridržiavajúci sa predpisov stretáva s jej chaotickou intuíciou a nečakanými predtuchami, ktoré Van nedávajú spať. Dokážu skĺbiť svoje rozdielne osobnosti a odhaliť desaťročia zabudnutý zločin?

***

Unesené predstavujú detektívku s originálnou hlavnou vyšetrovateľkou a zaujímavým prípadom. Určite zaujme už od prvých strán, kedy sa rovno púšťame do skúmania prípadu dvoch stratených dievčat. Následne sa tempo trochu spomalí, pretože autorka má neustále potrebu od vyšetrovania odbiehať, pretože nám približuje hlavnú vyšetrovateľku Van (Evangeline), jej nešťastné, tragické detstvo a tiež jej nevšedný dar mať vo svojich snoch vidiny týkajúce sa prebiehajúceho prípadu. 

Úvod super, hneď som sa do prípadu začítala a veľmi ma zaujal. Postupne ale moja pozornosť opadla, pretože autorka od neho neustále odbiehala k veciam, ktoré ma až tak nezaujímali, aj keď musím priznať, že pre celkové riešenie to malo svoj význam a najmä si tak autorka pripravila pôdu pre zápletky v ďalších dieloch. Druhá polovica už nabrala veľmi dobré tempo a od knihy som sa nemohla odtrhnúť. Aj keď mi hlavná hrdinka nijako zvlášť neprirástla k srdcu, v závere sa moje sympatie trochu zvýšili. 

Momentálne asi prevláda trend vymyslieť hlavným vyšetrovateľom tragickú minulosť a zložité sociálne prostredie, v ktorom vyrastajú a následne si to tieto postavy nesú so sebou po zvyšok života a len veľmi pomaly sa s tým vďaka kolegom dokážu vyrovnávať. Tu navyše dostala Van aj zvláštny "dar", ktorý jej v samotnej práci síce pomáha, ale v spoločenskom živote predstavuje dosť veľkú prekážku. Najmä, ak sa s ním nemá komu zveriť a je veľmi ťažké ho v praxi správne využiť. 

Páčilo sa mi tajomstvo, ktoré hlavná vyšetrovateľka má a vďaka nemu ju nie je presne možné zaškatuľkovať medzi tých  dobrých. Respektíve, medzi dobrom a zlom je len veľmi tenká čiara. V závere nás čaká ešte jeden náznak tajomstva, ktoré sa, verím, dozvieme v ďalšej časti a na ktoré som ja teda veľmi zvedavá. 

Unesené sa čítali veľmi dobre. Pomáhali tomu najmä krátke kapitoly, ktoré mám pri krimi veľmi rada. Niektoré veci mi tam úplne nesadli, ale páčilo sa mi, že celý príbeh bol nepredvídateľný a až do posledných strán sme nevedeli, o čo ide a kto je páchateľ. Po dočítaní musím priznať, že si ho autorka nakoniec celkom pekne vymyslela a rozdala karty aj pre ďalšie diely. 

 Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Grada.
Knihu si môžete kúpiť tu

nedeľa 6. októbra 2024

Aténino dieťa (Recenzia)

Autor: Hannah Lynn

Originálny názov: Athena's Child
Vydavateľstvo: Grada/Cosmopolis 2024
Séria: The Grecian Women Trilogy 
Diel:  1/3
Počet strán: 184
Žáner:  detektívka
Moje hodnotenie knihy: 4*/5*
Moje hodnotenie obálky: 3*/5*

Anotácia:

Keď sa mladá Medúza, známa svojou nesmiernou krásou, stane kňažkou v chráme bohyne Atény, ešte netuší, aká vrtkavá je priazeň bohov. Zasväcuje svoj život pomoci iným, no keď sa sama stane obeťou božských hier, nikto jej nepomôže. Ani bohyňa nevypočuje jej prosby o pomoc namiesto toho kruto potrestá ju aj jej nevinné sestry. Stávajú sa z nich obávané Gorgóny. O tisíce rokov neskôr, keď svet už zabudol na ich mená a ľudský pôvod, vydáva sa hrdina Perseus na cestu. Nie preto, aby získal slávu, ale preto, aby zachránil svoju matku z rúk tyrana. Sprevádza ho priazeň bohov, no zdá sa, že jeho stret s Medúzou je nevyhnutný. Dokáže sa vymaniť zo zástupu tých, ktorí zlyhali, alebo sa zaradí k stovkám kamenných sôch, ktoré zdobia ostrov Gorgón.

***

Aj keď ma grécka mytológia baví a zaujíma, nikdy som sa v nej veľmi neorientovala. Vždy zabudnem kto s kým, kedy a aké má vlastne schopnosti :D Tu nám autorka v krátkom diele ponúka len zopár predstaviteľov, ale o to lepšiu šancu mám zapamätať si ich. Vychádza z pôvodných mýtov, ktoré obohatila svojou fantáziou a predstavila ucelený príbeh Medúzy a Persea. 

Tu je dôkaz, že knihy nepotrebujú 400 strán, aby boli dobre napísané, zaujali a čitateľ si môže príbeh užiť. Áno, dalo by sa ju zrejme rozpísať aj naviac, určite si myslím, že dej by to obohatilo a našiel by sa priestor, kde textu mohlo byť viac, ale mne to takto vyhovovalo a na knihe sa mi páčila práve jej strohosť a údernosť. Má veľmi melancholickú, smutnú až pochmúrnu atmosféru, kde z každej stránky cítiť nespravodlivosť a rozmarnosť bohov. 

Mne sa veľmi páčilo, ako si tento príbeh Medúzy a Persea autorka dotvorila a ako upriamila pozornosť na ženy, ktoré to mali v spoločnosti vždy ťažšie. V závere budete určite vedieť ako príbeh skončí, alebo to budete minimálne tušiť a predpokladať. Napriek tomu s vami určite pohne a bude sa vám páčiť. 

Možno by ste zvládli túto krátku knihu prečítať aj na posedenie, mne sa páčilo, keď som s ňou strávila viac dní a neprelistovala ňou na jedno otvorenie. Má veľa pekných myšlienok, preto sa oplatí na vety viac sústrediť a možno sa nad nimi aj viac zamýšľať. Táto séria má ešte dva diely a ja verím, že sa ich v preklade dočkám a budem si ich môcť prečítať. Autorkin stručný štýl sa mi páči a teším sa na jej ďalšiu tvorbu. 

      Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Grada.
Knihu si môžete kúpiť tu

piatok 4. októbra 2024

Leviatan sa prebúdza (Recenzia)

Autor: James S. A. Corey

Originálny názov: Leviathan Wakes
Vydavateľstvo: Lindeni 2024
Séria: The Expanse 
Diel: 1/9
Počet strán: 528
Žáner: sci-fi
Moje hodnotenie knihy: 4*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*

Anotácia:

Ľudstvo kolonizovalo slnečnú sústavu – Mars, Mesiac, Pás asteroidov a ďalšie oblasti –, ale na hviezdy ešte stále nedosiahne.

Jim Holden velí lodi, ktorá ťaží ľad v prstencoch Saturnu a rozváža ho k staniciam v Páse asteroidov. So svojou posádkou narazí na opustenú loď Scopuli, kde mu do rúk padne tajomstvo, o aké nestál. Tajomstvo, pre ktoré je niekto ochotný zabíjať – a to v takom rozsahu, aký je pre Jima nepochopiteľný.

Detektív Miller hľadá medzi miliardami ľudí jedno dievča, ktoré má šťastie, že jeho rodičia sú dosť bohatí, aby si pátranie mohli dovoliť. Stopa ho zavedie k Scopuli a Jimovi Holdenovi, a on si postupne uvedomí, že dievčina môže byť kľúčom k všetkému.

V Páse platia iné pravidlá a jedna malá loď môže zmeniť osud vesmíru.

***

Takéto rýdze sci-fi pre dospelých nečítam síce často, ale mám ho veľmi rada. Či už to knižné, alebo aj filmové. Ideálne, ak sú dostupné obe možnosti tak, ako je to pri tejto sérii. Leviatan sa prebúdza je teda úvodným dielom deväťdielnej série a podľa toho, ako sa rozbehla, môžem konštatovať, že sa zrejme ešte máme na čo tešiť. 

Trochu som sa bála, ako sa do deja dostanem a či toho sci-fi na mňa nebude príliš, ale hneď od začiatku sme vkĺzli do akcie, takže na nejaké úvodné zdĺhavé reči nebol priestor. Je výborné, že príbeh sledujeme z pohľadu dvoch tak rozdielnych postáv. Kapitán Jim Holden, stelesňuje prototyp spravodlivosti, dobra a pozitivity. Naproti nemu stojí detektív Miller, ktorý predstavuje padlého policajta, nie vždy držiaceho sa toho, čoho by sa mal a ktorý ľahko skĺzne na horšie chodníčky. Tieto dve postavy sú ako dva absolútne rozdielne póly a aj keď by sa mohlo niekedy zdať, že jeden je dobrý a druhý zlý, nedá sa to takto jednoznačne určiť. Určite si aspoň jedného obľúbite, mojím favoritom je určite Miller, aj keď mi miestami išiel na nervy :D 

Napriek tomu, že kniha je pomerne rozsiahla, ja by som pokojne ešte 100-200 stránok naviac prijala, aby som si ešte lepšie vedela predstaviť celé to vesmírne fungovanie, politickú situáciu a podrobnosti o  tajomstve, ktoré môže zničiť nielen Zem, ale aj vesmír. Čas na nudu tu veľmi nemáte, Holden s Millerom sa vrhajú z jednej nebezpečnej situácie do druhej. Črtá sa tu aj jemná romantická linka, ktorá medzi toľkými katastrofami dej tak akurát spríjemní. 

Musím priznať, že nie úplne všetko som zrejme pochopila, asi by mi prospelo si dať kľudne aj hneď re-reading a celý ten dej si v hlave tak nejako uceliť a upratať. A keďže ma toto dielo dosť bavilo, nemám s tým problém. Možno tak urobím pred druhým dielom, ktorého sa dočkáme, dúfam, čoskoro. 


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu.