piatok 4. októbra 2024

Leviatan sa prebúdza (Recenzia)

Autor: James S. A. Corey

Originálny názov: Leviathan Wakes
Vydavateľstvo: Lindeni 2024
Séria: The Expanse 
Diel: 1/9
Počet strán: 528
Žáner: sci-fi
Moje hodnotenie knihy: 4*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*

Anotácia:

Ľudstvo kolonizovalo slnečnú sústavu – Mars, Mesiac, Pás asteroidov a ďalšie oblasti –, ale na hviezdy ešte stále nedosiahne.

Jim Holden velí lodi, ktorá ťaží ľad v prstencoch Saturnu a rozváža ho k staniciam v Páse asteroidov. So svojou posádkou narazí na opustenú loď Scopuli, kde mu do rúk padne tajomstvo, o aké nestál. Tajomstvo, pre ktoré je niekto ochotný zabíjať – a to v takom rozsahu, aký je pre Jima nepochopiteľný.

Detektív Miller hľadá medzi miliardami ľudí jedno dievča, ktoré má šťastie, že jeho rodičia sú dosť bohatí, aby si pátranie mohli dovoliť. Stopa ho zavedie k Scopuli a Jimovi Holdenovi, a on si postupne uvedomí, že dievčina môže byť kľúčom k všetkému.

V Páse platia iné pravidlá a jedna malá loď môže zmeniť osud vesmíru.

***

Takéto rýdze sci-fi pre dospelých nečítam síce často, ale mám ho veľmi rada. Či už to knižné, alebo aj filmové. Ideálne, ak sú dostupné obe možnosti tak, ako je to pri tejto sérii. Leviatan sa prebúdza je teda úvodným dielom deväťdielnej série a podľa toho, ako sa rozbehla, môžem konštatovať, že sa zrejme ešte máme na čo tešiť. 

Trochu som sa bála, ako sa do deja dostanem a či toho sci-fi na mňa nebude príliš, ale hneď od začiatku sme vkĺzli do akcie, takže na nejaké úvodné zdĺhavé reči nebol priestor. Je výborné, že príbeh sledujeme z pohľadu dvoch tak rozdielnych postáv. Kapitán Jim Holden, stelesňuje prototyp spravodlivosti, dobra a pozitivity. Naproti nemu stojí detektív Miller, ktorý predstavuje padlého policajta, nie vždy držiaceho sa toho, čoho by sa mal a ktorý ľahko skĺzne na horšie chodníčky. Tieto dve postavy sú ako dva absolútne rozdielne póly a aj keď by sa mohlo niekedy zdať, že jeden je dobrý a druhý zlý, nedá sa to takto jednoznačne určiť. Určite si aspoň jedného obľúbite, mojím favoritom je určite Miller, aj keď mi miestami išiel na nervy :D 

Napriek tomu, že kniha je pomerne rozsiahla, ja by som pokojne ešte 100-200 stránok naviac prijala, aby som si ešte lepšie vedela predstaviť celé to vesmírne fungovanie, politickú situáciu a podrobnosti o  tajomstve, ktoré môže zničiť nielen Zem, ale aj vesmír. Čas na nudu tu veľmi nemáte, Holden s Millerom sa vrhajú z jednej nebezpečnej situácie do druhej. Črtá sa tu aj jemná romantická linka, ktorá medzi toľkými katastrofami dej tak akurát spríjemní. 

Musím priznať, že nie úplne všetko som zrejme pochopila, asi by mi prospelo si dať kľudne aj hneď re-reading a celý ten dej si v hlave tak nejako uceliť a upratať. A keďže ma toto dielo dosť bavilo, nemám s tým problém. Možno tak urobím pred druhým dielom, ktorého sa dočkáme, dúfam, čoskoro. 


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára