sobota 15. júna 2013

Velký Gatsby (Recenzia)

Autor: Francis Scott Fitzgerald
Originálny názov: The Great Gatsby
Vydavateľstvo: Český spisovatel 2012
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 197
Žáner: historický román
Moje hodnotenie obálky: 2/5

Anotácia:
Bouřlivá dvacátá!
Věk ženských lýtek zadýchaných jazzem, věk technického pokroku a propastných sociálních rozdílů, léta uvolněných mravů i prohibice.
O Americe paradoxů začal Francis Scott Fitzgerald psát v polovině roku 1924. Pobýval tehdy na Francouzské riviéře nebo v Paříži, kde se scházel s Ernestem Hemingwayem, Gertrudou Steinovou i dalšími, kteří se považovali za součást tzv. ztracené generace.
Velký Gatsby je v pořadí třetím Fitzgeraldovým románem. Poprvé vyšel v New Yorku v roce 1925 a byl oceněn kritiky i čtenáři. Dodnes stojí v čele literárních skvostů dvacátého století a bývá označován i za vrchol tvorby samotného Fitzgeralda.

***


Hanbím sa. Veľmi sa hanbím za to, že takú tenkú knihu ako je Gatsby, som čítala týždeň. Ale poznáte to. V škole bol blázinec a na knihy ani blog neostal čas. Ale pomaly sa škola  končí (konečne) a ja sa už teším, že budem mať čas veľa čítať (dúfam).

Knihu Veľký Gatsby som si chcela prečítať hlavne kvôli novému filmu. Ukážky vyzerali úžasne a vždy si radšej prečítam najskôr knihu. Knihu som teda prečítala a v najbližšej dobe sa chystám aj na film. Ale teraz k tej knihe.

Tú si buď obľúbite a zapáči sa vám, alebo vás hneď od začiatku nebaví. Ja patrím do tej prvej skupiny. Od začiatku ma bavila, ale posledné kapitoly ma odrovnali. Mala som nejaké očakávania od konca, ale to, ako sa skončila celá kniha ma úplne dostalo. Začiatok knihy je pomalší, ale niekedy mám práve takéto príbehy najradšej. Nič zvláštne a strhujúce sa tam nedeje počas 3/4 knihy a vás tá kniha baví, ani neviete prečo.

Gatsby je naozaj veľmi zaujímavý človek. Nikto o ňom nič nevie, ale všetci ho poznajú. Prišiel odnikiaľ, nikto netuší prečo, ale všetci ho navštevujú. Vlastne ja stále netuším, kto Gatsby bol, ale práve to, mu dodáva neodolateľné čaro.

Vo Velkom Gatsbym je veľa rôznorodých postáv, s vlastnými názormi a postojmi. Niektoré som si obľúbila viac, niektoré menej, ale páčilo sa mi, ako boli prepletené ich životy. V tejto knihe veľa zapracovala aj náhoda, ale celkovo mi kniha prišla reálna a to sa mi páčilo.

Ja viem, že v tejto knihe vôbec nejde o to, ale veľmi by som si priala zažiť aspoň jeden z Gatsbyho večierkov. V knihe vyzerali tak úžasne a v ukážkach z filmu ešte viac. Keď si spojím knihu, film a jeho soundtrack dokopy, vychádza mi z toho len to, že som veľký fanúšik Veľkého Gatsbyho!

Rozhodne odporúčam prečítať si knihu a spraviť si vlastný názor. Napríklad moju mamu kniha neuchvátila, ale mne a sestre sa páčila veľmi. Filmu sa už nemôžem dočkať a som zvedavá, aký bude. A odporúčam pustiť si aspoň jednu pesničku zo soundtracku! Moja najobľúbenejšia je momentálne táto! (A počúvam ju stále dokola!)


Trailer k filmu (aj vy máte radi Lea? ;) )


Moje hodnotenie:
Ellie

2 komentáre:

  1. Leo♥ Já si prostě musela koupit koupit knihu s DiCapriem na obálce i když jsme už knihu měla přečtenou z knihovny no a film jsem hrozně chtěla vidět, ale kamarádka těsně před tím než jsme měly jít onemocněla.. :(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som to tiež nestihla v kine :( Ale pozriem si to aspoň doma, už sa teším ;)

      Odstrániť