štvrtok 13. februára 2014

Šampión (Recenzia)

Autor: Marie Lu
Originálny názov: Champion
Vydavateľstvo: CooBoo 2014
Séria: Legend
Diel: 3/3
Počet strán: 344
Žáner:  YA, dystopian
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:
June a Day priniesli pre národ Republiky obrovské obete – obetovali veľa jeden pre druhého – a teraz sa ich krajina ocitla na pokraji zániku. June sa dostala do najvyšších politických kruhov ako Vodcova Principálka a Day prijal lukratívnu ponuku v armáde. Krátko pred podpisom mierovej zmluvy vypukne v Kolóniách nákaza a hrozí, že pohraničné mestá sa zasa ocitnú vo vojne. Ak chce June zachrániť životy tisícok ľudí, musí požiadať milovaného človeka o veľkú obeť.

***

He is a Legend.
She is a Prodigy.
Who will be the Champion?



Séria Legenda sa od začiatku zaradila medzi moje najobľúbenejšie dystópie. Získala si ma hlavne štýlom, ktorým je napísaná, striedaním pohľadu June a Daya a tým, že sa autorka s postavami nehrala, zobrala im takmer všetko a stavala im prekážky do cesty až do úplného konca.

Šampióna som dočítala už pred viac ako týždňom, ale stále nie som schopná napísať nejakú zmysluplnú recenziu. Nad každou knihou z tejto série som po dočítaní veľmi dlho premýšľala, ale Šampión ma úplne odrovnal. Ešte dlho po zavretí knihy mi tiekli po tvári slzy.

June nastúpila na miesto vodcovej principálky a Day sa pridal k armáde Republiky. Ani jeden nenaberie dosť odvahy a navzájom nekomunikujú. Keď sa však rozšíri nákaza, June musí prinútiť Daya, aby odovzdal svojho brata opäť do rúk Republiky, ktorá na ňom chce robiť ďalšie pokusy, aby našli vhodnú protilátku.
Vojna s Kolóniami dospela do stavu, kedy hrozí zánik Republiky a absolútna nadvláda Kolónií.

V knihe je množstvo vedľajších postáv, ktorých charaktery sa v priebehu všetkých troch dielov vykryštalizovali a množstvo z nich som si obľúbila. Nového vládcu Andena, Dayovho brata Edena, Dayovu kamarátku Tess a množstvo ďalších.

Kniha bola od začiatku nabitá akciou a ani na jednej strane som sa nenudila. Keď som sa raz do knihy začítala, bolo veľmi ťažké ju odložiť. Na druhej strane som sa bála konca, pretože v mnohých recenziách čitatelia písali, že koniec Šampióna odplakali. A ja som nebola výnimkou.

Ako som už spomínala, séria Legenda patrí medzi moje najobľúbenejšie a odporúčam ju na každom kroku. Podľa môjho názoru patrí aj medzi najkvalitnejšie dystópie a svojím spôsobom je dosť originálna. Síce vojna je takmer v každej podobnej knihe, ale väčšinou vypukne až na konci. V Legende sa postavy už vo vojne nachádzajú a snažia sa ju ukončiť.

So zakončením celej série som nadmieru spokojná, absolútne som nečakala, že to skončí tak, ako to pre nás pripravila autorka. Je pravda, že som pri konci plakala, ale bola som skôr dojatá. Niekto možno bude považovať tento koniec za hrozný, ale mne sa veľmi páčil.

Som nadšená, že vlastním a mám prečítanú celú sériu a určite bude mať navždy svoje miesto v mojej poličke. Kto ste ešte nečítali ani jeden diel, určite sa do tejto série pustite a zamilujete si ju ako aj ja. Ak vás čaká už len tento posledný, neváhajte a začnite ho čítať čo najskôr. Ťažko povedať, ktorý diel je najlepší, keďže celá séria je vynikajúca, ale najviac som určite prežívala tento záverečný.


Moje hodnotenie:
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie

1 komentár:

  1. Tuhle sérii miluju. Ten konec jsem nejdříve nemohla rozdýchat, ale časem se mi začal líbit. =)

    OdpovedaťOdstrániť