nedeľa 20. marca 2022

Posledné kníhkupectvo v Londýne (Recenzia)

Autor: Madeline Martin

Originálny názov: The Last Bookshop in London
Vydavateľstvo: Motýľ
Séria: -
Diel:  -
Počet strán: 328
Žáner:  vojnový román
Moje hodnotenie knihy: 5*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*

Anotácia:

Nadčasový príbeh o strate, láske a sile literatúry.
August 1939 – Hitlerove vojská postupujú Európou a na prepuknutie vojny sa pripravuje i Londýn, do ktorého sa prisťahovala hlavná hrdinka Grace Bennettová, čím si splnila svoj celoživotný sen. Nečakala však, že veľkomesto ju privíta protileteckými krytmi, vrecami s pieskom a zatemnenými oknami. A už vôbec si nepredstavovala, že jej nezostane iná možnosť, než začať pracovať u nevrlého starého pána Evansa v ponurom a zaprášenom kníhkupectve v srdci Londýna. Najmä, keď sa v knihách vôbec nevyzná a sama nikdy nemala čas na čítanie.

Jedného dňa však do kníhkupectva vstúpi šarmantný letecký dôstojník George, vďaka ktorému Grace v sebe postupne objaví lásku ku klasickým románom a začne z nich čerpať toľko potrebnú nádej. Počas dlhých mesiacov neľútostného bombardovania Londýna Nemcami Grace zistí, že knihy dokážu pevne zomknúť celú komunitu. Aj tie najťažšie chvíle sa im tak podarí prekonať spôsobom, o akom sa jej nikdy ani nesnívalo.
***

Už veľmi dávno som nečítala tak krásne napísanú knihu. Absolútna dokonalosť. Bolo tam všetko, čo môže pravý knihomoľ od dobrého príbehu očakávať. Nič mu nechýbalo a nič tam nebolo naviac. Aj keď sa odohráva v ťažkých časoch počas druhej svetovej vojny, je napísaný neuveriteľne citlivo a s láskou. Práve lásku tu nájdeme v rôznych podobách. Medzi dvoma mladými ľuďmi, medzi priateľmi, ale aj tú k našej najväčšej vášni a to ku knihám. 

Od samého začiatku je vám vďaka autorkinmu štýlu jasné, že príbeh je vymyslený a neprináša nám rozprávanie o skutočných ľuďoch, ktorí vojne naozaj čelili. Napriek tomu táto kniha prináša iné posolstvo. Nekonečnú vieru a nádej na lepšie zajtrajšky, vyzdvihuje silu priateľstva, ale aj význam kníh v našom každodennom živote. Aj v radostiach, aj pri starostiach. Nie je zlé od problémov utekať do sveta vymyslených príbehov. Naopak, niekedy sú tieto príbehy to jediné, čo nás ako-tak udržuje neustále v dobrej nálade. 

Úvod knihy ma hneď upútal. Autorka nás zoznamuje s veľmi sympatickou hlavnou postavou Grace a jej najlepšou priateľkou. Je cítiť, že dej je zasadený do rokov, kedy si ženy svoje postavenie museli ťažko vydobíjať a postaviť sa na vlastné nohy nebolo pre ne vôbec jednoduché. Taktiež ľúbostné vzťahy sa budovali veľmi pomaly a zdvorilo. Počas vojny vznikali ale putá, ktoré ani dlhé odlúčenie nerozdelilo. 

Grace je postava, ktorú si musíte obľúbiť. Z nevýrazného, utrápeného dievčaťa sa stane neuveriteľne inšpiratívna postava, ktorá vás prekvapí nielen svojou odvahou, ale aj vernosťou a postupne budovanou láskou ku knihám. Obľúbené príbehy si neužíva sama, ale sprostredkuje ich mnohým, ktorí aj vďaka nim zvládnu ťažké vojnové časy. 

Jemná romantická linka v pozadí je už len čerešničkou na tomto krásnom príbehu o priateľstve a mnohých nestarnúcich príbehoch. Aj keď možno mnohí aktuálne nemajú chuť na vojnové príbehy, tento vám musím odporučiť. Bude mať na vás úplne opačný účinok, aký zrejme od knihy s touto tematikou očakávate. Dá vám nádej v ľudí, v dobro a hlavne vám ukáže, že čítanie je liek na každé trápenie :) Takže s ním neprestávajte, aj keď sa okolo nás dejú veci, ktoré v tejto dobe už nikto nečakal...

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu  Motýľ. 
Knihu si môžete kúpiť tu

1 komentár:

  1. Túto knižku som dostala na Vianoce a úplne s tebou súhlasím. Je nekonečne láskavá a príbeh je krásny :)

    OdpovedaťOdstrániť