štvrtok 17. novembra 2022

Búrlivá krv (Recenzia)

Autor: Robert Galbraith

Originálny názov: Troubled Blood
Vydavateľstvo: Lindeni 2022
Séria: Cormoran Strike
Diel: 5/6
Počet strán: 928
Žáner:  detektívka
Moje hodnotenie knihy: 5*/5*
Moje hodnotenie obálky: 4*/5*

Anotácia:

Detektív Cormoran Strike je späť s novým prípadom!

Počas rodinnej návštevy v Cornwalle oslovia súkromného detektíva Cormorana Strikea, aby sa pozrel na prípad zmiznutia Margot Bamboroughovej z roku 1974. Strike sa nikdy predtým nepustil do odloženého prípadu a jeho šance na úspech sú viac než mizivé. Aj napriek tomu sa však rozhodne, že jeden prípad navyše jeho detektívnej agentúre nijako neublíži. Jeho partnerku Robin Ellacottovú okrem detektívnej práce ťaží nepekný rozvod a zároveň sa snaží dešifrovať city, ktoré ju prechováva k Strikeovi.

***

Milujem túto sériu! Keď tak nad tým premýšľam, je to zrejme moja absolútne najobľúbenejšia detektívna séria vôbec. Akonáhle sa môžem ponoriť do nového pátrania s Cormoranom s Robin sú to pre mňa literárne a čitateľské Vianoce. 

Napísať takmer tisícstranovú knihu je umenie. Ak je to tisícstranová kniha, ktorá čitateľa navyše celý čas aj baví je to obdivuhodné. Ak tá tisícstranová kniha je ešte k tomu poriadne zamotaná detektívka, ktorá má po celý čas hlavu aj pätu, je dokonalá a nedokážete ju pustiť z rúk, tak vám nezostáva iné, len dať klobúk dole spisovateľovi, ktorý ju dokázal napísať. A Búrlivá krv je toto všetko dokopy!

Ako sme už pri Robertovi Galbraithovi zvyknutí, okrem podrobného systematického vyšetrovania sa vo veľkej miere venuje aj súkromnému životu hlavných hrdinov. Stále ale vie udržať správny pomer. V dostatočnej miere dáva priestor postavám, presne tak, aby si vás úplne získali a vy ste prežívali ich príbeh akoby ste tam boli s nimi. Presne ale vie, kedy treba prestať hovoriť o súkromí a prejsť k práci. 

Tento príbeh predstavuje naozaj spletité vyšetrovanie s množstvom postáv, s nekonečnými vypočúvaniami, ktoré vedú stále k novým a novým stopám. Neustále vás núti meniť podozrivého až vás to nakoniec zrejme prestane baviť, lebo nemáte šancu ho odhaliť. Stôp je priveľa, vyšetrovanie je ale napriek tomu stále prehľadné a vy sa v ňom orientujete, aj keď ste stále bez šance zistiť pravdu :D 

V tomto dieli sa viac dočítame o Cormoranovi a Robinino súkromie ide do úzadia. Problémy medzi ňou a Matthewom sa vyriešili a jej postavenie v agentúre sa upevnilo. Naopak, Cormoran nemá práve najlepšie obdobie, čo sa súkromia týka. Má problém s otcom, s bývalou priateľkou Charlotte (mimochodom, tá v tomto dieli prebrala štafetu po Matthewovi ako najotravnejšej postave) a navyše jeho teta, ktorá mu nahrádzala matku je vo finálnom štádiu rakoviny. Počas celej knihy vládne medzi Cormoranom a Robin zvláštny náboj, ale ani jeden z nich nechce prekročiť hranicu priateľstva. V istých momentoch to medzi nimi parádne iskrí a tieto momenty ma neskutočne bavili. Priala by som im, aby si konečne priznali, čo k sebe cítia a zároveň to ešte nechcem, lebo by sa to razom medzi nimi úplne zmenilo. A mne to zatiaľ vyhovuje presne tak, ako to je :)

Po dočítaní som absolútne spokojná. Všetky stopy, nevyjasnené otázky, náznaky a nezrovnalosti do seba krásne zapadli a aj súkromné veci sa ako tak ustálili. Myslím, že Cormoran aj Robin sú pripravení na nový prípad, ktorý bude ešte obsiahlejší a ak sa všetko podarí, možno sa ho dočkáme už budúci rok. Tešíte sa? 

 Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.

Knihu si môžete kúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára