pondelok 8. mája 2023

Bolo raz jedno zlomené srdce (Recenzia)

Autor: Stephanie Garber

Originálny názov: Once Upon a Broken Heart

Vydavateľstvo: Yoli 2023
Séria:  Once Upon a Broken Heart
Diel: 1/3
Počet strán: 328
Žáner:  YA fantasy
Moje hodnotenie knihy: 3,75/5
Moje hodnotenie obálky: 4/5

Anotácia:

Evangeline Foxová odjakživa verila v pravú lásku a šťastné konce... až kým nezistila, že sa láska jej života chystá oženiť s inou. V zúfalej nádeji, že svadbu zastaví a vylieči svoje ranené srdce, uzavrie dohodu s charizmatickým, no podlým Princom sŕdc. Ten od nej na revanš za svoju pomoc žiada tri bozky. No už po prvom bozku Evangeline pochopí, že vyjednávanie s nesmrteľnými je veľmi nebezpečná hra a Princ sŕdc chce v skutočnosti oveľa viac, než mu sľúbila. Princ sŕdc má s Evangeline veľké plány, ktoré ju buď privedú k jej vysnívanému šťastnému koncu, alebo do záhuby.

***

Stephanie Garber, autorka obľúbeného Caravalu, je tu s novou sériou a ja som ju, samozrejme, musela vyskúšať. Caraval ma pomerne bavil a páčil sa mi. Asi nie tak veľmi ako väčšine, ale bolo to príjemné čítanie. Musím ale priznať, že aj keď autorka píše pútavo a jej príbehy sa veľmi dobre a ľahko čítajú, ja ich veľmi rýchlo zabúdam. Z Caravalu si nepamätám vôbec nič a ak mala táto kniha nejakým spôsobom naň naväzovať, netuším ako. Každopádne mi to pri čítaní tejto knihy vôbec neprekážalo. Túto sériu môžete pokojne čítať, aj keď je to vaša prvá skúsenosť s autorkou.

Hneď od začiatku ma kniha vtiahla. Mala skutočne dobrý rozbeh, páčila sa mi mágia, čary a Osudy, ktoré autorka vymyslela. Tiež dávne legendy a príbehy, ktorých hlavnou úlohou mala byť v súčasnosti naša hlavná hrdinka. Väčšinou bývajú YA knihy veľmi predvídateľné, ale tu som mala pocit, že situácie som nemala šancu odhadnúť, častokrát ma zvraty šokovali a vôbec som ich nečakala a prichádzali úplne znenazdania. Najmä vďaka tomu si príbeh udržoval neustále moju pozornosť a nútil ma knihu čítať stále ďalej. 

Dej bol pútavý aj v druhej časti, kedy stále pribúdali nové postavy a miesta. Akonáhle sa ale kniha prehupla do tretej časti, začala som sa mierne nudiť a na môj vkus tu bol dej zbytočne prekombinovaný. V závere si ale príbeh získal opäť moju plnú pozornosť a tu ma veľmi bavilo sledovať odhalenia a kto koho vlastne oklamal a podviedol. Aj keď, v ďalšom dieli sa možno ukáže, že ani to nebola celkom pravda, lebo autorka sa s nami po celý čas pekne zahráva :D

Hlavná hrdinka Evangeline bola tak neuveriteľne naivná, že skákala z jedného zlého rozhodnutia do druhého a ani za svet sa nedokázala zo svojich chýb poučiť. Aj keď sa jej musí nechať, že v tých rôznych omračujúcich a lásku vynucujúcich kúzlach a elixíroch sa bolo naozaj veľmi ťažké vyznať.  Evangeline tu mala hneď niekoľko adeptov, do ktorých by sa mohla zaľúbiť a páčilo sa mi, že to naozaj mohol byť ktorýkoľvek z nich. Je nám asi jasné, ku komu jej náklonnosť smeruje najviac, ale ak by sa autorka nakoniec rozhodla pre iného, má to každopádne dobre rozohrané na každú stranu. 

Miestami to bolo fakt super, inokedy lepší priemer, a určité časti priemer. Bavilo ma to ale určite natoľko, že si pokračovanie rozhodne nenechám ujsť a veľmi rada si ho prečítam. 


                                                             Knihu si môžete kúpiť tu  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára