pondelok 15. mája 2023

Útek do Ríma (Recenzia)

Autor: Sarah Adams

Originálny názov: When in Rome 
Vydavateľstvo: Fortuna Libri 2023
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 320
Žáner: román
Moje hodnotenie knihy: 4*/5*
Moje hodnotenie obálky: 3*/5*

Anotácia:

Amelia Rosová, fanúšikom známa ako Rae Rosová, je vyčerpaná z dlhoročného pestovania imidžu popovej princeznej. Inšpirovaná obľúbeným filmom Audrey Hepburnovej Prázdniny v Ríme odchádza uprostred noci na dovolenku do Ríma... Do Ríma v Kentucky.

Keď Noah Walker nájde Ameliu v pokazenom aute na svojom trávniku, dá jej jasne najavo, že na problémy celebrít nemá čas ani trpezlivosť. Je priveľmi zaneprázdnený vedením obchodu s koláčmi, ktorý mu odkázala stará mama, a napomínaním milých, no zvedavých susedov, aby sa starali o vlastné záležitosti. Nechá ju síce bývať v hosťovskej izbe, ale len dovtedy, kým jej neopravia auto – potom bude odkázaná sama na seba.

Zrazu však vidí inú stránku Rae Rosovej – je dobrosrdečná a bláznivá, ale po rokoch strávených na očiach verejnosti sa cíti osamelo. Nemôže si pomôcť a podľahne jej šarmu. Amelia sa čoskoro bude musieť vrátiť k oslnivému životu celebrity, no dovtedy s Noahom strávi čarovné chvíle v malom mestečku a jeho zatrpknuté srdce znova otvorí láske.

Ani Amelia napokon neodolá a zamiluje sa nielen do malebného Ríma, ale i do svojho nevrlého sprievodcu. Aj Audrey však nakoniec musela Rím opustiť...

***

S prvými slnečnými dňami ma lákajú tieto presladené romantiky, ktoré evokujú teplo, dovolenku a prázdniny. A tak, ako je romantická a sladká obálka, taký je aj samotný príbeh, ktorý spĺňa všetky parametre daného žánru. Romantické klišé, pokus a vtipné a možno až trochu trápne situácie, presladené a nepravdepodobné scény a náhody. Keď ale s týmto všetkým rátate, ba priam to očakávate, táto kniha pre vás predstavuje ideálnu spoločníčku. 

Hlavná hrdinka - popová hviezda - Amelia Rosová sa necháva inšpirovať filmom Prázdniny v Ríme a odchádza upokojiť svoju unavenú myseľ do najbližšieho Ríma, a to je Rím v Kentucky. Tam sa jej pokazí auto a v neznámom meste nechtiac "zaparkuje" auto na súkromnom pozemku patriaceho Noahovi, ktorý neznámej žene ponúkne pomoc. Od prvého stretnutia sa priťahujú, ale každý z nich tento pocit v sebe potláča. Všetko sa vyvíja presne ako v spomínanom filme s Audrey Hepburn a Gregory Peckom. Lenže Amelia vôbec netúži po tom, aby zažila totožnú záverečnú scénu z filmu. 

Noah je vyzretý, ustálený muž s vlastným názorom. Amelia, tým, že bola známa hviezda neustále pod svetlami reflektorov, mala viacero podôb, z ktorých mnohé objavila až pri Noahovi. Kniha je napísaná jednoduchým, humorom odľahčeným štýlom. Okrem rozvíjajúceho sa vzťahu medzi svetovo známou speváčkou a predavačom koláčov, čitateľa okrajovo vtiahne do sveta koncertovania, rozhovorov pre média a paparazzov, v ktorom na súkromný život nie je priestor.  

Útek do Ríma odporúčam ako oddychové čítanie pre milovníčky silnej romantiky. Príbeh je ideálny na únik od reality, od všetkých každodenných starostí a skvelý tip ako čítanie na dovolenku. Pre čitateľov preferujúcich realitu a pre tých, ktorí v knihách hľadajú hodnoty a dlhšie trvajúci zážitok, by som odporučila radšej siahnuť po inom titule. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Fortuna Libri. 

                                                              Knihu si môžete kúpiť tu 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára