streda 11. decembra 2013

Fenomén (Recenzia)

Autor: Marie Lu
Originálny názov: Prodigy
Vydavateľstvo: CooBoo 2013
Séria: Legend
Diel: 2/3
Počet strán: 360
Žáner: YA, dystópia
Moje hodnotenie obálky: 4/5

Anotácia:
June a Day prichádzajú do Las Vegas a nepredstaviteľné sa stáva skutočnosťou – Vodca Primo umiera a vlády sa ujme jeho syn Anden. Republika sa tak ocitá ešte o krok bližšie k absolútnemu chaosu. Day však zo všetkého najviac túži zachrániť svojho malého brata, a tak mu nezostáva nič iné, než sa spojiť s Patriotmi. Tí im obom sľúbia pomoc pod jednou podmienkou – Day a June musia zabiť nového Vodcu.
Zdá sa, že je to mimoriadna šanca, ako zmeniť vývoj celej Republiky. Ale June si postupne uvedomí, že Anden nie je ako jeho despotický otec. Čo ak je práve on jedinou šancou na nový začiatok? Čo ak revolúcia musí mať vyšší zmysel ako osobnú pomstu? Čo ak sa Patrioti mýlia?
Skutočne fenomenálne a dlho očakávané pokračovanie úspešnej Legendy!

***

Konečne som sa dostala k pokračovaniu Legendy a mala som možnosť spraviť si naň vlastný názor. Legenda sa mi veľmi páčila, ale pamätám si, že som ju čítala približne rovnako, kedy som čítala aj Som roztrieštená a v tom čase u mňa jednoznačne viedla Roztrieštená.


Keď som zobrala do ruky Fenomén, tak mi po pár stranách bolo jasné, že ma bude baviť ešte viac ako prvý diel a zistila som, že ma celá séria baví oveľa viac ako Roztrieštená. Pri Legende som mala trochu problém so začítaním sa, ale pri pokračovaní to nehrozilo. Knihu som zhltla od prvej strany po poslednú a naozaj potrebujem posledný diel! To čo bol zasa za koniec?!

Fenomén začal tam, kde Legenda skončila. Day a June utekajú a chcú zachrániť Dayovho mladšieho brata Edena. Rozhodnú sa spojiť sa s Patriotmi, skupinou ľudí, ktorí chcú zvrhnúť Republiku a ktorí im prisľúbili Edenovu záchranu výmenou za vraždu nového Vodcu - Andena.

Štýl a spôsob písania autorky mi veľmi sedia. Pomerne krátke kapitoly sa vždy končili udalosťou, ktorá ma prinútila rozčítať ďalšiu kapitolu, ktorá sa opäť končila ďalším zvratom, tak som pokračovala stále dokola. Aj v druhej časti sa striedali kapitoly z pohľadu June a z pohľadu Daya, čo ja priam milujem, takže aj to je jedno (významné) plus, ktoré môžem Fenoménu pripísať.

Ďalšími plusmi sú jednoznačne prepracovanosť charakterov postáv - ani neviem určiť, či sa mi viac páčil Day alebo June, pretože oboch som si veľmi obľúbila a patria k mojim najobľúbenejším knižným dvojiciam; vedľajšie postavy, ktoré mi prirástli k srdcu (hlavne Kaede); neskutočná akcia na každej strane knihy a absolútne nechcený nečakaný koniec.

Pri množstve kníh tohto žánru, ktoré sa na nás valia v poslednej dobe je už problém vymyslieť niečo, čo bude pôsobiť ako nové. Ale väčšinou sa to autorom darí a ani Marie nie je výnimkou. Ja viem, že vojnu, vzbury, záchranu sveta a dvoch hrdinov, ktorí nemôžu byť spolu, sme tu už mali, ale Fenomén (spolu s Legendou) je zasa niečím iný a originálny.

Teraz mi už nezostáva nič iné, len netrpezlivo čakať na tretí, záverečný diel, ktorý by mal vyjsť budúci rok. Verím, že všetci, ktorí majú prečítané obe knihy zo série, sa už nemôžu dočkať, ako to autorka ukončí. Ostatní máte aspoň dostatok času prečítať oba diely, ktoré rozhodne stoja za to.

Moje hodnotenie:
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie

2 komentáre:

  1. A to počkej na Šampióna... :o) [ :'( ] - Miluji tu sérii!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem sa dočkať, ale na druhej strane sa strašne bojím, ako to skončí, lebo z konca dvojky som spadla na zadok !

      Odstrániť