utorok 3. decembra 2013

Mesačné NAJ (6)

Túto rubriku vymyslela Rodaw z Knihánkova, ktorá svoje 
Měsiční nej robí vo forme videí.
Každý mesiac zaradím knihy, ktoré som prečítala 
do rôznych kategórií.

*** 

V novembri som prečítala  5 kníh a sú to:

  • Búrka (Julie Cross)
  • Prežiť (Alex Morel)
  • Svůdné zlo (Wendy Higgins)
  • Boj o labyrint (Rick Riordan)
  • Vojna bohov (Rick Riordan)

1) Najlepšia kniha
Tento mesiac je výber knihy obzvlášť ťažký, keďže všetkým piatim knihám som dala 5*, každej pre niečo iné. Ale keďže musím nejakú vybrať, rozhodla som sa pre Svůdné zlo, ktoré som si naozaj užila a prečítala (takmer) na jedno posedenie. A nie, nie je to len kvôli Kaidanovi (aj keď zohral svoju rolu...). Bavilo ma od prvej vety do poslednej, takže si asi tento titul zaslúži.

2) Najslabšia kniha
Rovnako ako bol ťažký prvý výber, tak je aj druhý a z rovnakého dôvodu - všetky knihy ohodnotené na 5*. Po dlhom uvažovaní som sa rozhodla pre Prežiť práve preto, že teraz by som tejto knihe asi plných 5 hviezdičiek nedala a zároveň preto, že v porovnaní s ostatnými knihami, bol príbeh v tejto dosť jednoduchý (aj keď ma rozplakal). 

3) Najakčnejšia kniha
Najviac akcie a neustále zvraty som si užila v záverečnej knihe Percyho Jacksona - Vojna bohov. Posledný diel bol naozaj nabitý akciou a ja môžem potvrdiť, že som sa ani na jednej strane nenudila. Síce pri žiadnej časti PJ som sa nenudila, ale predsa len, záver je záver...

4) Najnudnejšia kniha
Pre túto kategóriu nespĺňa požiadavky ani jedna z prečítaných kníh, takže november ostane bez nudnej knihy.

5) Najvtipnejšia kniha
Boj o labyrint. Prečo? Je to Percy, ktorý je vždy nabitý tým správnym, nenápadným a jemne ironickým humorom a keďže v poslednej časti išiel humor trochu bokom, najvtipnejšou knihou mesiaca sa stalo 4. pokračovanie série.

6) Najlepšia hrdinka
Aj tu som dosť dlho rozmýšľala, koho vybrať, pretože ani jednu hlavnú hrdinku nepovažujem za najlepšiu. Nakoniec som sa rozhodla pre Holly z knihy búrka. Ani nie preto, že bola nejaká extra super, ale skôr preto, že sa mi páčilo to porovnávanie aká bola Holly v roku 2007 a aká bola v roku 2009. Bolo to skrátka zaujímavé a páčilo sa mi to. 

7) Najlepší hrdina
Tu je to jednoznačné - Kaidan ♥♥♥ . No, čo si budeme klamať, mám pre podobné typy slabosť. Prečítajte si a posúďte sami. 

8) Najlepší knižný pár
Aj tu máme jasných víťazov - Percy a Annabeth. Títo dvaja, to je klasika - takmer musel nastať koniec sveta, aby si  uvedomili, že patria k sebe. Ale lepšie neskoro, ako nikdy. 

9) Najhorší zloduch
Aj v tejto kategórií opäť vyhráva Percy a cenu za najhoršieho zloducha získava ... áno, je to náš starý známy Kronos. Našťastie, všetci vieme, ako dopadnú tí najväčší zloduchovia.

10) Najlepší koniec a rozuzlenie
Okrem Prežiť a Vojny bohov majú všetky knihy pokračovania, takže do úvahy som brala len tieto dve. A skúste hádať, ktorá z týchto dvoch mala lepší koniec? 

11) Najdesivejšia kniha
Jednoznačne kniha Prežiť. Keď si predstavím, že by som prežívala to, čo hlavní hrdinovia, striasa sa ma od strachu. Zima, hlad a beznádej - už len tie slová sú desivé. 

12) Najzaujímavejší námet
Keďže mám slabosť pre knihy, v ktorých sa cestuje časom, vyberám Búrku. Nikdy nepochopím, ako si autori dokážu tak dopodrobna premyslieť cestovanie časom (niekedy mám pocit, že oni sami cestujú časom, inak by o tom toľko nevedeli...).

13) Najkrajšia obálka
Tu so mnou asi budete súhlasiť, keď vyberiem Svůdné zlo. Tá obálka je skrátka neodolateľná a naživo je ešte miliónkrát krajšia. 
Ellie

1 komentár:

  1. Na svůdné zlo se těším :)
    Poslední z bohů je opravdu úžasná knížka! :)

    OdpovedaťOdstrániť