nedeľa 9. februára 2014

Mesačné NAJ (7)

Túto rubriku vymyslela Rodaw z Knihánkova, ktorá svoje 
Měsiční nej robí vo forme videí.
Každý mesiac zaradím knihy, ktoré som prečítala 
do rôznych kategórií.

*** 


V januári som prečítala  10 kníh a sú to:

  • Džínsový denník Lukášovými očami (Zuzka Šulajová)
  • Zakletá (Orson Scott Card)
  • Návrat (Sophie Jordan)
  • Čo sa stalo Mare Dyerovej? (Michelle Hodkin)
  • Na západe nič nové (Erich Maria Remarque)
  • Vydať sa a zomrieť (Barbora Kardošová)
  • Jozef Mak (Jozef Cíger Hronský)
  • Putovanie večnou nocou (Veronica Rossi)
  • Zlodejka kníh (Markus Zusak)
  • Drak sa vracia (Dobroslav Chrobák)
Rozhodla som sa, že povinné čítanie (čiže Na západe nič nové, Jozef Mak a Drak sa vracia) nebudem zaraďovať do žiadnej kategórie, takže budem vyberať zo zvyšných 7 kníh.

***

1) Najlepšia kniha
V januári som prečítala veľa skvelých kníh a vybrať tú najlepšiu je naozaj ťažké. Nakoniec som vybrala Zlodejku kníh, ktorá ma na konci aj rozplakala a zanechala vo mne hlboký dojem. Túto knihu by si mal prečítať naozaj každý.

2) Najslabšia kniha
Najväčším sklamaním bol Džínsový denník Lukášovými očami, ktorý sa stal aj najslabšou knihou. Celé mi to prišlo nasilu napísané, len preto, že si to čitatelia žiadali. Stále si stojím za tým, že séria mala skončiť druhoým denníkom.

3) Najakčnejšia kniha
V knihe Putovanie večnou nocou sa stále niečo dialo a aj keď mi prišla trochu slabšia ako jednotka, stále táto séria patrí k tým lepším vo svojom žánri a ja už sa veľmi teším na záverečnú časť. 

4) Najnudnejšia kniha
Knihu Vydať sa a zomrieť som si prečítala len kvôli obálke. Bol to taký typický príbeh od slovenskej autorky - nevera, starosti s deťmi a problém nájsť si dobrého chlapa. Nič ma neprekvapilo, pri pár momentoch som sa zasmiala, ale to je tak všetko. 

5) Najvtipnejšia kniha
Veľa vtipných kníh som v januári nečítala, takže najvtipnejšou knihou sa stáva jednoznačne Zakletá. Rozosmiala som sa pri nej naozaj často, hlavne na Babe Jage a celkovo to bola roztomilá kniha, ktorá asi nesadne každému, ale mňa veľmi bavila.

6) Najlepšia hrdinka
Liesel zo Zlodejky kníh si právom zaslúži toto miesto. Na prvý pohľad útle dievčatko, ktoré v sebe skrýva neuveriteľnú silu vyrovnať sa so všetkým, čo jej život priniesol. 

7) Najlepší hrdina
Noah z Čo sa stalo Mare Dyerovej?. Samozrejme, aj v iných knihách boli skvelí hrdinovia, ale Noah sa mi veľmi páčil. Hlavne tým, že asi prvýkrát sa v knihe stalo, že si vybral hlavnú hrdinku (Maru), nie z nevysvetliteľných príčin (ako, že je najkrajšia, najmúdrejšia, najvtipnejšia na svete...), ale mal skutočný dôvod sa o ňu zaujímať.

8) Najlepší knižný pár
Ten som vybrala z knihy Návrat a možno trochu prekvapivo to nie je Will  a Jacinda. Samozrejme, som rada, že aj oni dvaja skončili tak, ako skončili, ale pár, z ktorého som bola naozaj šťastná, bol Jacindina sestra Tamra a Deghan.  

9) Najhorší zloduch
V tomto prípade to nebude len jeden človek, aj keď by sa, samozrejme, dal presne vybrať aj jeden, ale za najhoršieho zloducha považujem druhú svetovú vojnu v knihe Zlodejka kníh. A asi nebudem ďaleko od pravdy, keď poviem, že táto vojna je najhorším zloduchom vôbec.

10) Najlepší koniec a rozuzlenie
Čo iné by sa tu mohlo ocitnúť, ako rozprávka Zakletá? Samozrejme, rozprávka nemôže končiť inak, než šťastne, až do smrti...

11) Najdesivejšia kniha
Tento výber sa priamo spája s výberom najhoršieho zloducha. Asi nikto z nás by nikdy nechcel žiť vtedy, kedy postavy v Zlodejke kníh.

12) Najzaujímavejší námet
Každá kniha bola určitým spôsobom originálna, ale absolútne najzaujímavejšou knihou je Zakletá. Autor musí mať neuveriteľnú predstavivosť a rozhľad, keď dokázal niečo také vymyslieť.

13) Najkrajšia obálka
Takmer nikdy neviem vybrať len jednu najkrajšiu obálku, a nepodarilo sa mi to ani teraz. Dokonca sú až štyri. Zakletá, Návrat, Čo sa stalo Mare Dyerovej? a Vydať sa a zomrieť



Ellie

7 komentárov:

  1. Na Zlodějku knih se těším.
    Na Prozření Mary Dyerové si mě nalákala a já se na knížku těším. Stejně tak i na Drakie: Návrat :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite sa máš na čo tešiť, sú to skvelé knihy :)

      Odstrániť
  2. Zlodějku knih si chci moc přečíst. =) Zakletá se mi celkem líbila, i když mě trochu zklamala.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite prečítaj, je to vynikajúca kniha :) Ja som čakala niečo iné, ale nakoniec sa mi vešmi páčila :)

      Odstrániť
  3. Wow ! Úžasné knihy, na mnohé z nich sa chystám aj ja :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Presvedčila si ma o tom, že si chcem prečítať Zakletú. :)

    OdpovedaťOdstrániť