nedeľa 22. júna 2014

Potrhaná křídla (Recenzia)


Autor: Ruta Sepetys
Originálny názov: Out of the Easy
Vydavateľstvo: CooBoo 2014
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 320
Žáner:  contemporary
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:
New Orleans padesátých let – zábava, saxofony, intriky i černá ruka mafie. Josie Moraineová přišla do města „velké pohody“ s matkou. S matkou, která jí slibovala panenku, když bude hodná, ale nikdy si na to pak nevzpomněla, s matkou, která byla prostitutkou a milovala drahé šperky, s matkou, která se o ni neuměla a možná ani nechtěla postarat. Josie se ale dokázala postavit na vlastní nohy a má hlavu plnou snů. Dokáže si je však splnit? Dokáže se vymanit z bahna Čtvrti, které se jí snaží stáhnout dolů? A dokáže se vyrovnat s lidskými slabostmi, zradami a křivdami a poznat, kde je pravda?
Další kniha od autorky světově uznávaného románu V šedých tónech, která vás nenechá chladnými, s postavami, které vám budou ožívat před očima. Ruta Sepetysová svou druhou knihou dokázala spisovatelsky vyspět a právem se zařadila mezi významné autory současnosti.

***


Vlastne ani neviem ako a kde začať. Potrhaná křídla boli jednoducho úžasné!!! Už veľmi dlho som túto knihu pozerala na Goodreads. Zapáčila sa mi už len svojou obálkou a veľmi pozitívne recenzie ma ešte väčšmi utvrdili v tom, že si ju proste musím prečítať. Z anotácie som si prečítala len prvú vetu, ale hneď ma zaujalo obdobie a miesto, kde sa kniha odohráva. Pár rokov po vojne, New Orleans, žiadne nadprirodzeno, len obyčajní smrteľníci žijúci si svoje obyčajné a nie veľmi jednoduché životy. Nespomínam si, že by som čítala knihu, ktorá by sa odohrávala v tomto čase, na tomto mieste. Ale môžem vám povedať, že sa mi to veľmi páčilo.


Autorkin štýl je jedinečný! Je neuveriteľné s akou ľahkosťou sa mi kniha čítala a pritom by som ju svojím obsahom vôbec nezaradila medzi odpočinkové čítanie. Autorka sa nebála pustiť do vážnejších problémov spoločnosti, ale príbeh napriek tomu vyrozprávala veľmi krásne, jemne a uveriteľne. 

Postavy, ktoré nám v knihe autorka predstavila mali perfektne vykreslené charaktery. Hlavná postava Josie mala matku prostitútku, ktorá ju brala len ako bremeno a príťaž. Opustila Josie keď mala 10 rokov a pracovala v nevestinci prevádzkovanom veľmi svojskou Willie. Josie mala ťažký život, nemala kde bývať, ocitla sa v chudobnej štvrti New Orleans celkom sama. Postupne ako dospievala našla si prácu a priateľov, ktorí jej pomáhali – Patricka, jeho otca Charlieho, Jesseho, Willie, Cokieho, Charlotte – jej priateľka z bohatej vrstvy študujúca na prestížnej univerzite. Josie mala sen dostať sa na univerzitu. Ďaleko od ľudí, ktorí ju odvrhujú za to, že je chudobná dcéra prostitútky. Púšťa sa do ťažkého boja a robí všetko preto, aby sa na univerzitu dostala. Bojí sa, že dopadne ako jej matka, ale napriek tomu sa nevzdáva a bojuje napriek nespočetným prekážkam.



„Chtěla jsem veřit tomu, že je to možné, že mě má křídla, byť tenká a potrhaná, odnesou od života plného lží a zvrhlých mužů. Chtěla jsem svůj mozek používat ke studiu a výzkumu, a ne k podvádění a pouličním podfukům.“

V knihe je veľa situácií, nad ktorými sa ešte dlho zamýšľam a v konečnom dôsledku nám môžu prinášať ponaučenie. Môžeme sa presvedčiť, že v živote často krát platí, že najbližší nám ubližujú najviac (Josiena matka) a cudzí ľudia nám najviac pomáhajú (prísna, ale správna Willie). Že na tých sa môžeme spoľahnúť, nemusíme sa báť povedať im svoje trápenia, ale aj radosti.... Určite pochopíte ako to myslím, keď si túto skvelú knihu prečítate.  Nechýba v nej strach, romantika, trápenie, napätie, smútok ani šťastie.

Som šťastná, že túto knihu mám doma vo svojej knižnici a môžem sa do nej hocikedy začítať. Lebo tak ako si Josie našla priateľov, nájdete si ich v tejto knihe aj vy J  

Po dočítaní knihy som na ňu ešte dlho myslela (a vlastne stále myslím) a pri tom ma napadla táto pieseň. Myslím, že tento horko-sladký príbeh krásne vystihuje:


A už len jeden odkaz: „Ruta, napíš rýchlo opäť niečo také perfektné ako boli Potrhaná křídla.“


Moje hodnotenie:

 Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu


Ellie

2 komentáre:

  1. Ja knihu práve čítam. Nie je to môj obvyklý štýl, ale moc sa mi páči :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. o knížce jsem se doslechla nedávno a musím říct, že mě na ni tvoje recenze dost nalákala. :)

    OdpovedaťOdstrániť