pondelok 15. decembra 2014

Dveře do prázdnoty (Recenzia)

Autor: Victoria Schwab
Originálny názov: The Unbound
Vydavateľstvo: CooBoo 2014
Séria: The Archived
Diel: 2/3
Počet strán: 328
Žáner:  YA, paranormal/fantasy
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:
Mackenzie Bishopová vede dvojí život. Není pouze normální studentkou střední školy, ale také Správkyní v Archivu, v tajuplném místě, kam odcházejí spát Historie zemřelých lidí. Mac nastoupí na Hydeskou střední a snaží se dostat svůj život do tak normálních kolejí, jak je to jen možné po tom, co se v Archivu stalo přes léto. Ale nějak se jí to nedaří. Pronásledují ji zlé sny. Mac ví, že minulost je minulost a že jí už nemůže ublížit, ale vše se zdá tak skutečné. A když se noční můry začnou vkrádat do její mysli i ve dne, začne se obávat, jestli je doopravdy v bezpečí… Mezitím se v jejím okolí ztrácejí beze stopy lidé a jediné, co je spojuje, je to, že naposledy viděli Mackenzie.
Kdo za tím vším stojí? A jakou roli v tom hraje Archiv? Mac se to pokusí zjistit, ale riskuje u toho své Správcovství, vymazání vzpomínek, a dokonce i svůj život.

***

Mac sa po udalostiach, ktoré sa odohrali v prvom diely snaží začať žiť normálny život. Nastupuje na strednú školu, ktorej sa desí, pretože sa nikdy necítila pohodlne medzi veľkým počtom ľudí. Spoznáva nových ľudí a zisťuje, že na tú istú školu chodí aj jej kamarát/priateľ Wes, s ktorým zdieľa aj spoločné tajomstvo - a to, že sú obaja strážcovia Archívu.

V Mackenzienom okolí sa však začnú diať čudné veci, ktoré ju sprevádzajú na každom kroku. Miznú ľudia, Mac má hrozné sny, kvôli ktorým sa bojí zaspať a po čase stráca pojem o tom, čo je skutočnosť a čo je len sen. Owen sa opäť vracia na scénu a pre Mac sú tieto stretnutia oveľa desivejšie a nebezpečnejšie, než tie v prvej časti.

Dveře do prázdnoty sa dosť líšili od Archívu. Najskôr sa zdalo, že kniha sa bude viac venovať vzťahu Mac-Wes, pretože Archív už bol predstavený a najväčšie nebezpečenstvo odstránené. Ale potom začal príbeh naberať na obrátkach. Oproti prvej časti bol tento diel oveľa väčšie psycho. Nie len Mac, ale aj ja som mala niekedy pochybnosti o tom, či to, čo opisuje je skutočné alebo je to len ďalší sen. A práve to sa mi páčilo. Mám veľmi rada knihy, kde väčšinu času neviem, na čom som (samozrejme, v prípade, že sa to na konci vysvetlí). Dveře do prázdnoty mi svojim spôsobom pripomínali knihu Čo sa stalo Mare Dyerovej. Aj tam sa hlavnej hrdinke diali čudné veci a takisto som občas netušila, čo je realita.

Rovnako, ako v prvej časti, aj v tejto knihe boli na začiatku (takmer) každej kapitoly spomienky Mac. Tentokrát to však neboli spomienky len na jej starého otca, ale aj spomienky na leto s Wesom a rôzne ďalšie udalosti. Opäť sa hodili k tomu, čo sa práve v knihe odohrávalo a obzvláštňovali dej.

Do knihy pribudli aj nové postavy,  keďže Mac začala chodiť na strednú školy, ale viac-menej nijako výrazne neovplyvňovali dej a dôležitú úlohu zohrávali hlavne postavy, ktoré boli predstavené už v Archíve. Okrem Mac a Wesa hlavne rodičia a členovia Archívu, ktorí nie vždy sú na strane Mac.

Najskôr som sa nevedela rozhodnúť, či sa mi páčil viac Archív alebo Dveře do prázdnoty, ale nakoniec sa mi obidve knihy páčili na rovnakej úrovni. A presne ako po dočítaní Archívu, aj dvojka sa mi po prečítaní páči čím ďalej, tým viac. Každým dňom mi prídu obidve knihy lepšie a lepšie a som si istá, že sa k ním ešte niekedy v budúcnosti vrátim.

Moje hodnotenie:

 Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu


Ellie

2 komentáre:

  1. Já bohužel nečetla ani jeden díl, ale série mě už delší chvíli láká, jen pořád nejsem schopna si ji jít koupit :) Ale krásná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Sú to také trochu zvláštne knihy, ale mne sa naozaj páčili :) odporúčam a ďakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť