utorok 2. decembra 2014

Jen si troufni (Recenzia)

Autor: Katie McGarry
Originálny názov: Dare You To
Vydavateľstvo: CooBoo 2014
Séria: Pushing the Limits
Diel: 2/4
Počet strán: 448
Žáner: romance, contemporary, YA
Moje hodnotenie obálky: 2/5

Anotácia:
Pravda o Beth a jejím životě by poslala její matku do vězení, proto ji musí chránit za každou cenu. Až její strýc přinutí Beth vybrat si mezi máminou svobodou a svým vlastním štěstím… Musí však chodit do školy, kde ji nikdo nerozumí. Snad kromě jednoho kluka…Pro Ryana to na začátku byla výzva…Stala se z výzvy přitažlivost?

***

Do voľného pokračovania knihy Překroč svůj stín som sa pustila hlavne preto, aby som si doplnila sériu. Prvá časť sa mi najskôr aj celkom páčila, ale s odstupom času bola pre mňa veľmi priemerná. Už si absolútne nepamätám, o čo v knihe išlo a jediné na čo som si spomenula boli mená hlavných postáv.

Druhý diel Jen si troufni je o Noahovej kamarátke Beth, ktorá sa nachádza vo veľmi ťažkej situácii. Na jednej strane chce byť nezávislá a dospelá, na druhej strane by veľmi chcela, aby sa jej mama dokázala o ňu postarať - aj keď je to skôr naopak. Po incidente s políciou, v ktorom sa za vinnú prehlási ona, len aby ochránila matku pred väzením sa dostane do opatere strýka, ktorého nenávidí, pretože ju zradil.

Druhý pohľad, z ktorého je kniha napísaná, je pohľad Ryana, baseballovej hviezdy strednej školy s dokonalou rodinou. Ako to už býva, všetka dokonalosť je len jedna veľká pretvárka a aj Ryan je v podstate z nefunkčnej rodiny. Jeho brat je gay a keď sa to odvážil povedať rodičom, vyhodili ho z domu. Nedokážu sa dokonca o všetkom ani porozprávať.

Hneď v úvode knihy sa Beth a Ryan stretnú. Ryan sa staví s kamarátmi, že dokáže pozvať na rande aj drsnú skejťáčku ako je Beth. Stávku prehrá, ale keď sa Beth objaví v ich škole ako nová študentka, vrhne sa do nej s ešte väčšou chuťou. Ako to však pri podobných knihách už býva, všetkým je jasné, že stávkovať o city sa neoplatí. Alebo snáď áno?


Celkovo nápad knihy nie je zlý, ale po toľkých YA/NA románoch už mi nepríde až tak originálny. A hlavne je neuveriteľne a podľa mňa aj zbytočne dlhý. Často sa mi stávalo, že som sa na dej nesústredila, pretože ma nedokázal až tak pohltiť. V podstate to nie je zlá kniha, ale preškrtala by som z nej asi 200 strán, možno pridala nejakú originálnejšiu zápletku a hneď by to bolo lepšie.

Trochu som dúfala, že pokračovanie ma príjemne prekvapí a bude ma baviť viac ako prvá časť, ale nestalo sa tak. Momentálne ma pokračovanie vôbec neláka, ale ako sa poznám, určite sa k nemu raz dostanem, hlavne zo zvedavosti, či sa to zlepšilo alebo naopak. Ak sa vám páčila prvá časť, pravdepodobne sa vám bude páčiť aj časť druhá. Určite si knihu prečítajte a spravte na ňu vlastný názor, ale u mňa, bohužiaľ, toto nezafungovalo.

Moje hodnotenie:

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie

5 komentárov:

  1. Po Jen si troufni chcem tiež siahnúť len preto, aby som si doplnila sériu a prvý diel ma bavil. Aj keď ako vravíš, s odstupom času menej. No snáď sa ku knihe dostanem :)
    (P.S.: V druhom odseku pod prvým obrázkom v druhom riadku si si asi zamenila mená Ryan a Noah :) )
    Pekne napísané. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Presne tak, nemám k tomu čo dodať, lebo absolútne súhlasím - zbytočne dlhé a neoriginálne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tiež sa pripájam. Myslím, že som dala také isté hodnotenie. Čo je škoda, keďže jednotka bola skvelá...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Já se zatím na knihu nechystám, ale jednou si jí stejně přečtu. Hlavně kvůli zvědavosti :D Ale zdá se mi příliš tlustá, tak jsem zvědavá :)

    OdpovedaťOdstrániť