streda 27. apríla 2016

451 stupňů Fahrenheita (Recenzia)

Autor: Ray Bradbury
Originálny názov: Fahrenheit 451
Vydavateľstvo: Plus
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 189
Žáner:  classics, dystopia
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:
Guy Montag, hrdina románu žije ve své ohnivzdorné vile obklopen civilizací tryskových aut, raketových letadel, mechanické hudby a také ovšem policejních helikoptér a mechanických „ohařů“, kteří svým chemickým čichem neomylně sledují stopu zločince. Kdo je však tímto „zločincem“? Ten, kdo překročí základní zákon této utopistické civilizace, tj. ještě vlastní a čte knihy, kdo nemyslí tak, jak je předepsáno myslet, kdo se pokouší uvažovat samostatně. Tohoto „zločinu“ se právě dopustí Montag. A o příšerné, hrůzné štvanici, kterou na něho uspořádá policie ve svých helikoptérách, o zmechanizovaném děsu, který je mu v patách v podobě mechanického ohaře s prokainovou jehlou v čelisti, o úděsné televizní reportáži z této honičky a o konečném zániku onoho odlidštěného světa vypráví tento příběh. Je to jedno z nejlepších Bradburyho děl, v němž nastavil křivé zrcadlo fantastiky civilizaci moderního světa, jež člověku nepřinese skutečné štěstí, dusí-li v něm to nejcennější – lidskou myšlenku.

***

Vedela som, že 451 stupňů Fahrenheita si musím prečítať hneď, ako som sa dozvedela, o čom kniha je - budúcnosť, v ktorej vlastniť a čítať knihy je trestný čin a v ktorej sa knihy pália, je nočná mora pre každého milovníka kníh. Naviac vyšla v krásnej novej obálke, ktorá tú knihu dokonalo vystihuje a ktorá ma na knihu nalákala ešte viac.

Guy Montag, hlavný hrdina, je požiarnikom, ktorého úlohou je kontrolovať ľudí a ich domy, či v nich nemajú knihy a následne, keď niečo nájde, je jeho úlohou všetkého sa zbaviť, a všetko spáliť. V podstate žije bezproblémovým životom, má prácu a manželku, ktorá je závislá na televíznych obrazovkách a jej najväčšou starosťou je, aby nezmeškala nový diel obľúbeného seriálu. Po stretnutí so zvláštnym dievčaťom však Montag začne premýšľať, prečo sú knihy také zlé a rozhodne sa nechať si pár kníh a zistiť, čo sa v nich vlastne skrýva.

Je až neuveriteľné a desivé, ako Ray Bradbury v roku 1953 odhadol, akým smerom sa bude uberať spoločnosť. Samozrejme, knihy sa zatiaľ nepália, ale obrovské množstvo ľudí žije presne takým životom, ako žila Montagova manželka. Bradbury svojou novelou dokázal, aká múdrosť sa nachádza v knihách a ako sa z ľudí môžu stať len ovce bez názoru, ktoré sa ľahko vedú, keď všetky knihy zmiznú a nahradia ich iné médiá. Táto kniha sa právom radí medzi klasiku, ktorú by mal prečítať každý. Nie je až tak známa, ale rozhodne nie je nudná a ešte dlho nad ňou budete premýšľať.

Celá kniha je napísaná veľmi úsporným a strohým rozprávaním. Sám autor to vysvetľuje tak, že knihu chcel napísať rýchlo a jednoducho, čo ešte viac zdôraznilo hlavnú myšlienku celej knihy. Veľmi zaujímavé je takisto sledovať, ako autor pracuje s iróniou, napríklad, že požiarnici viac nehasia, ale podpaľujú alebo že najväčším zločinom je vlastniť knihu, pričom ostatné zločiny sa stali bežnou súčasťou života. Je to naozaj z mnohých ohľadov veľmi zaujímavá kniha, ktorú prečítate na jedno posedenie, ale určite s vami ostane navždy, pretože vás nikdy neprestane strašiť, že raz niekto príde a spáli vám všetky vaše knihy.

451 stupňů Fahrenheita sa mi naozaj veľmi páčilo. Nie je to bezchybná kniha, pár vecí mi na nej prekážalo, ale je to len zopár nepodstatných detailov, ktoré mi celkový dojem z knihy neskazili. Jednoznačne stojí za prečítanie. Ak ste to ešte neurobili, mali by ste to čo najskôr napraviť. Ja sa k nej určite ešte niekedy vrátim a som si istá, že v nej nájdem opäť niečo nové, a možno sa mi zapáči ešte viac. 


Moje hodnotenie:

 Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie

4 komentáre:

  1. Ahoj Ellie! Recenze se ti moc povedla :). O knize jsem doposud bohužel neslyšela. Až ji někde uvidím, určitě nebudu váhat :).

    Měj se moc hezky, Mimozemšťanka
    www.my-ideallife.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti veľmi pekne :) Určite si ju prečítaj, je skvelá :)

      Odstrániť
  2. Táto knižka už dlhšiu dobu leží na poličke môj brata asi by som sa mala do nej už pustiť :) Inak skvelá recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Naozaj krásna recenzia. Musím sa priznať, že som o tejto knihe jakživ nepočula, no svoju chybu, na tvoje odporúčanie :), určite napravím. Je to asi ten najhorší možný scenár, aký autor mohol vymyslieť...páliť knihy, až mi zle prišlo...Znie to vážne skvelo a rozhodne sa po knihe obzriem :))

    OdpovedaťOdstrániť