piatok 20. apríla 2018

Čtenářka (Recenzia)

Autor: Traci Chee
Originálny názov: The Reader
Vydavateľstvo: CooBoo 2018
Séria: Moře inkoustu a zlata
Diel:  1/3
Počet strán: 408
Žáner:  YA, fantasy
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:
"Ohromující debut o temném světě, kde je čtení výsada a je povoleno jen těm nejmocnějším."
Sefia se ukrývá v divočině se svou tetou Nin od doby, kdy byl zavražděn její otec. Když však tetu unesou, začne si klást otázky. Kdo Nin unesl, a proč? Souvisí její zmizení s otcovou vraždou a s podivným hranatým předmětem, který teta tak pečlivě schovávala? Tajemná Kniha, kterou ale nedokáže přečíst, a záhadný němý chlapec, jehož zachrání před krutým zacházením, se stanou její nadějí. Klíčem k odhalení magického světa i otcovy tragické smrti.

***

Debut autorky Traci Chee nám prináša úplne nový svet plný mágie a nekonečného množstva príbehov. Je určený pre všetkých milovníkov kníh a dobrých príbehov. Spoznávame svet, kde väčšina ľudí o čítaní nikdy nič nepočula, nevedia, že existujú písmená a slová sa nimi dajú zachytiť na papier. Príbehy sa šíria len ústne a aj to len také, ktoré si to naozaj zaslúžia.

Sefia vyrastá izolovane so svojimi rodičmi. Po tom, čo jej matka zomrie a otca zabijú, neustále uteká so svojou tetou Nin a skrývajú jediné dedičstvo, ktoré jej po rodičoch ostalo. Knihu, ktorá je plná znakov, ktorým nerozumie a vôbec netuší, aký má vlastne význam. Keď unesú aj Nin, Sefia je odhodlaná nájsť vinníkov a odhaliť všetky záhady týkajúce sa jej rodiny. Na tejto ceste spoznáva chlapca Lučíštníka, ktorý síce nerozpráva, ale je jej verným spoločníkom a priateľom. Vydávajú sa na nebezpečnú cestu plnú dobrodružstva, na ktorej im pôjde o život.

Príbeh je vyrozprávaný zvláštnym spôsobom. Striedajú sa tu kapitoly týkajúce sa Sefie s kapitolami, ktoré rozprávajú o tých "zlých" a toto všetko je popretkávané príbehmi z Knihy. Miestami som sa v príbehu strácala. Do príbehu bolo zasadených naraz veľa postáv a ja som si ich nevedela hneď zaradiť, kto je zlý a kto je dobrý, kto má akú úlohu a ako veľmi je pre samotný dej dôležitý. Okrem toho boli postavy pomenované častokrát len na základe funkcie, akú vykonávali. Myslím, že by čítanie bolo pre mňa oveľa jednoduchšie ak by som na začiatku mala vysvetlené základné nové pojmy týkajúce sa tohto novo-vymysleného sveta. Taktiež som sa veľmi ťažko orientovala v miestach, kde sa práve dej odohrával. Keď autorka vysvetľovala, kto s kým vedie spory a kto chce koho ovládnuť, musela som sa veľmi sústrediť na názvy a veľmi potrápiť svoju fantáziu. Ocenila by som preto, ak by bola na začiatku mapa sveta a všetky miesta by boli na nej zakreslené

Z knihy bolo cítiť, že je autorkinou prvotinou. Bola písaná jednoduchým štýlom, zároveň však stále chcela držať čitateľa v napätí a nevedomosti. Tým to na mňa pôsobilo miestami prekombinovane, nedomyslene, zmätene a nezrozumiteľne. Napriek tomu to bola milá knižka určená mladším čitateľom, ktorým, verím, že sa bude veľmi páčiť hlavne svojou dobrodružnosťou a veľmi sympatickými postavami. Pre starších čitateľov môže byť príjemným spoločníkom na spestrenie voľných chvíľ. Pre mňa predstavovala peknú rozprávku plnú mágie, pirátov a zloduchov s dvoma statočnými hlavnými hrdinami bojujúcimi proti zlu. Ako celok to bolo príjemné odpočinkové čítanie, ktoré malo aj svoje slabšie stránky, ale napriek tomu si ma niečím vedelo získať a udržať si moju pozornosť od samého začiatku až po poslednú stránku. Teším sa na druhý diel a som veľmi zvedavá na obálku. Bude ťažké konkurovať tejto zlatej kráske. :)


Moje hodnotenie:
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára