štvrtok 11. marca 2021

Kým vychladne káva (Recenzia)


 A
utor: Tošikazu Kawaguči

Originálny názov: コーヒーが冷めないうちに (Before The Coffee Gets Cold)
Vydavateľstvo: Lindeni 2021
Séria: Before The Coffee Gets Cold
Diel: 1/3
Počet strán: 184
Žáner: magický realizmus
Moje hodnotenie knihy: 5*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*

Anotácia:

Čo by ste povedali na to, keby ste sa mohli vrátiť do minulosti, hoci len na malú chvíľu, kým vám vychladne káva?

V jednej malej tokijskej kaviarni pomenovanej podľa známej neapolskej piesne Funiculi Funicula vraj takúto možnosť ponúkajú. Má to však háčik. Môžete sa stretnúť len s ľuďmi, ktorí kaviareň už niekedy navštívili. Nech urobíte čokoľvek, prítomnosť tým nezmeníte.

Pri pobyte v minulosti sa nesmiete pohnúť z presne určeného miesta. Váš čas v minulosti sa začína zaliatím kávy a končí sa v okamihu, keď káva vychladne. A to sme zďaleka nevymenovali všetky zo zoznamu čudesných pravidiel... Napriek tomu sa nájdu ľudia, ktorí sa náročnými podmienkami nedajú odradiť a naberú odvahu skúsiť to.

Kniha ponúka štyri dojímavé príbehy tých, ktorí cestu v čase podstúpili. Čo všetko im priniesla a ako sa vďaka nej zmenili ich osudy? Milenci je príbeh ženy, ktorá sa rozišla s mužom, za ktorého sa chcela vydať. Manželia je príbeh muža strácajúceho pamäť a jeho manželky, zdravotnej sestry. Sestry je príbeh ženy, ktorá ušla z domu, a jej mladšej sestry, ktorá milovala jedlo. Matka a dcéra je príbeh tehotnej ženy, zamestnankyne kaviarne.


***

Kým vychladne káva ma zaujala hneď, ako som videla jej anglické vydanie, ktoré má naozaj skvelú obálku a veľmi ma potešilo, keď som videla, že bude vychádzať aj u nás. Síce sa pôvodná obálka nezanechala, ale musím povedať, že aj naša verzia je krásna a veľmi detailne spracovaná (najviac chválim výber farieb a originálnu cik-cak záložku). 

Nemám veľkú skúsenosť s japonskou literatúrou, zatiaľ som prečítala 1 alebo 2 kratšie knihy od Murakamiho, ale hlavne v poslednej dobe si rada prečítam "neamerické" knihy z rôznych krajín o rôznych kultúrach. Väčšinou sú tieto knihy špecifické nielen témou, ale aj úplne iným spôsobom narábania s jazykom a štýlom. Ako prví mi hneď napadnú škandinávski autori, pre ktorých je príznačný jednoduchý a až taký surový štýl rozprávania. Strohý magický realizmus, do ktorého by som zaradila aj Kým vychladne káva, mi zasa príde špecifický pre japonskú literatúru (samozrejme, nemusí to platiť pre každú japonskú knihu, ale zatiaľ sa mi to potvrdzuje) a zisťujem, že mi tento štýl kníh veľmi sedí. 

Mám veľmi rada príbehy, v ktorých je do bežnej, častokrát aj nudnej reality zasadený nejaký "nenormálny" element s tým, že autor nedáva priestor na zbytočné otázky typu "Ako by to ale mohlo fungovať v skutočnosti?" alebo "Prečo je to tak?". Skrátka vám odprezentuje jeho realitu a vy ju buď berte, alebo nechajte tak. 

Presne takto je napísaná aj táto kniha - autor vám predstaví kaviareň, v ktorej sa dá (za určitých pravidiel) cestovať v čase, ale vzhľadom na malý počet strán a lakonický štýl  vás ani nenapadne začať rozmýšľať nad tým, ako to celé cestovanie v čase funguje, či by bolo reálne a podobne. Práve pri téme cestovania v čase je takýto štýl naozaj skvelý, lebo často sa pri knihách o cestovaní v čase zamýšľam nad tým, že v podstate vôbec nedávajú zmysel a veľmi často dochádza k časovým paradoxom, do ktorých sa viem zamotať, čo mi koniec koncov pokazí celkový dojem z knihy. V tomto prípade sú pravidlá jednoduché a  jasne dané, a celý príbeh dokonalo funguje. 

K samotným príbehom sa, vzhľadom na ich krátkosť, vyjadrovať nebudem, pretože nechcem náhodou prezradiť viac, než je potrebné. V podstate úplne najlepšie, čo môžete urobiť, je ponoriť sa do knihy bez akýchkoľvek informácií a myslím, že tak si ju užijete najlepšie. 

Myslím, že na knihe je dosť cítiť, že spisovateľ je zároveň divadelným režisérom a pôvodne bola kniha divadelnou hrou. Jedna miestnosť ako miesto deja, zopár postáv a štyri príbehy, ktoré sú v podstate ekvivalentom k dejstvám hry. Avšak napriek tejto jednoduchosti sa jedná o silný, horko-sladký príbeh, ktorý síce zvládnete prečítať rýchlo, ale rozmýšľať nad ním budete určite dlhšie. Aspoň u mňa to tak je. 

Knihe nemám čo vytknúť, sadla mi presne do nálady príbehom, štýlom aj témou. Dokonca sa mi trochu aj "zarosili" oči, čo som naozaj nečakala. Naozaj dúfam, že druhý diel vydá vydavateľstvo Lindeni čo najskôr a ja už sa neviem dočkať, kedy sa do tejto príjemnej kaviarne vrátim a stihnem ho prečítať skôr, než mi vychladne káva. 


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Evie

4 komentáre:

  1. Toto ma velmi zaujalo. Ďakujem za tip. Takéto štýly mám aj ja rada, krátke, rýchlo prečítatelné a predpokladám je v tom veľa ponaučenia a reálnych situácii/vzťahov (mimo cestovania v čase :D)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie je za čo :) Verím, že sa ti bude páčiť. Takýchto kníh nie je veľa, preto som vždy rada, keď objavím nové dielo z takéhoto žánru :)

      Odstrániť
  2. Tiež ma kniha veľmi zaujala námetom i prepojením s kávou. Zatiaľ som ju nečítala, ale niekedy určite chcem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to prajem príjemné čítanie, keď sa k nej dostaneš :)

      Odstrániť