štvrtok 6. mája 2021

Parížska knižnica (Recenzia)


Autor: Janet Skeslien Charles

Originálny názov: The Paris Library 
Vydavateľstvo: Ikar 2021
Séria: -
Diel:  -
Počet strán: 440
Žáner:  historická fikcia, 2. svetová vojna
Moje hodnotenie knihy: 4*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*

Anotácia:
Paríž 1939. Ambiciózna Odile Souchetová získava vysnívanú prácu v Americkej knižnici a črtá sa jej nádejný vzťah so šarmantným policajtom. Do mesta zakrátko vpochodujú nacisti a hrozí, že stratí všetko, čo jej je drahé, vrátane milovanej knižnice. S priateľmi knihovníkmi využijú vlastné zbrane, knihy, a postavia sa nepriateľom na odpor. Po skončení vojny však namiesto oslavy slobody okúsi Odile trpkosť neodpustiteľnej zrady.

Rok 1984. Študentku Lily v montanskom malomeste zaujme postaršia osamelá suseda, celkom odlišná od miestnych obyvateľov. Čím viac sa dozvedá o jej minulosti, tým viac ju prekvapuje, že ich spája nielen láska k jazyku, podobné túžby či dokonca sklon k závisti, ale aj dávne temné tajomstvo.

Silný príbeh motivovaný reálnymi udalosťami ukazuje, aké nedozerné dôsledky majú naše rozhodnutia a že človeka určujú jeho vzťahy – k rodine, známym, no i k spisovateľom. Je to príbeh o láske, priateľstve a moci literatúry spájať ľudí dobrej vôle.

***

Knihy sú takou automatickou súčasťou môjho života, že mi nikdy nenapadlo zamýšľať sa nad tým, aký nedostatok ich bol počas 2. svetovej vojny. Mnohé boli zakázané a knižnice pozatvárané. Neviem si ani len predstaviť, že zrazu by som nemala čo čítať. Parížska knižnica je o snahe ľudí zabezpečiť knihy nielen každému čitateľovi v Paríži, ale dokonca aj vojakom na fronte alebo v nemocniciach. Knihy predstavovali únik z reality, oddych od strašnej doby a aspoň krátke útočisko do bezpečia.

Po skvelom vojnovom príbehu Posledný vlak do Londýna som nečakala, že tak rýchlo nájdem opäť niečo mimoriadne originálne odohrávajúce sa počas 2. svetovej vojny. Pre mňa ako knihomoľa obzvlášť zaujímavá a lákavá téma záchrany a udržania knižnice. Ľudské presvedčenie a odvaha dokázala aj v ťažkých časoch práve vďaka knihám a príbehom ukrytých v nich, udržať pocit normálnosti a spríjemňovať inak bezútešné dni. Pracovníci knižnice kvôli knihám veľa riskovali a aj takýmto spôsobom sa stavali proti nacistickej okupácii.

Mnohé postavy v príbehu boli skutočné a veľmi inšpirujúce a naša hlavná fiktívna hrdinka Odile sa od nich veľa naučila. Striedavo sledujeme jej život počas vojny a následne jej život v Amerike, kde pôsobí trochu ako čudáčka bez rodiny a príbuzných. Nikto o nej veľa nevie, ale postupne si nachádza cestu k svojim susedom, ktorých osud sa postupne dozvedáme. Odile odovzdáva svojej malej susedke Lily svoje skúsenosti a nechce jej dovoliť robiť tie isté chyby, akých sa ona dopúšťala, keď bola mladá.

Pekné prepojenie dvoch časových liniek. Jednej v Paríži počas 2.svetovej vojny a druhej odohrávajúcej sa v Amerike v osemdesiatych rokoch. Pre mňa bola zaujímavejšia tá parížska časť, ale myslím, že mnohým sa bude veľmi páčiť aj tá americká, ktorá je určite nemenej zaujímavá. Autorka si dala záležať na vykreslení postáv a ak jej zámerom bolo, aby sa čitateľ s nimi zžil, určite sa jej to skvele podarilo. Síce na mňa kniha kvôli tomu pôsobila zo začiatku trochu nezáživne, v konečnom dôsledku to bolo pre celý príbeh prínosom v podobe veľmi autentických postáv. Druhá polovica knihy bola viac zameraná na dej a medziľudské vzťahy. Stále sa niečo zaujímavé dialo a dej dokázal miestami prekvapiť. Vzťahy medzi postavami boli komplikované, nikdy nie úplne bezproblémové a častokrát som sa prichytila, ako rozmýšľam, ako by som sa v danej situácií zachovala ja.

Krásny príbeh o dôležitosti kníh a príbehov v nich. Veľmi dobre zapracované reálne skutočnosti do fiktívneho románu. Poučné, zaujímavé a skvelé čítanie pre všetkých milovníkov kníh a podporovateľov knižníc. Takéto príbehy mám rada 



Knihu si môžete kúpiť tu
Evie

2 komentáre:

  1. Kniha vyzerá naozaj dobre a chválim krásne fotky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne :) Kniha určite stojí za prečítanie :)

      Odstrániť