streda 14. júla 2021

V tejto rodine kopte hlbšie (Recenzia)

 Autor: A.S. King

Originálny názov: Dig
Vydavateľstvo: CooBoo 2021
Séria: -
Diel:  -
Počet strán: 376
Žáner:  YA-contemporary
Moje hodnotenie knihy: 4,5*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*

Anotácia:

Zrnko predsudkov a rasizmu je zasiate v každom z nás. A stačí málo, aby vyklíčilo.

Hemmingsovci sú presvedčení, že ich sa to netýka. Starí rodičia sú však touto burinou prelezení skrz-naskrz. Ich deti zhnitú úrodu zožali, aj keď od rodičov nič iné nedostali. A ich najmladšie potomstvo, piati tínedžeri, ktorí to s rodinou už nemôžu vydržať, padajú do tunela neistoty. Napriek tomu sa všetci chystajú na oslavu Veľkej noci, akoby ich veľkolepá výzdoba a varená šunka mohli zachrániť. Nik nerieši, že jedno z vnúčat je nezvestné. Nik neuvažuje, kam sa z tejto rodiny vytratila láska.

Keď však začnú kopať trochu hlbšie, dávno pochovaná pravda sa postupne odhaľuje. A najmladší prichádzajú na to, že sú tou generáciou, ktorá môže všetko zmeniť k lepšiemu.

***

Po Vere Dietzovej nám A. S. King prináša opäť skvelú a predovšetkým veľmi originálnu YA knihu, ktorá však nemusí byť určená len mladým. Určite ju ocenia aj dospelí, ktorí síce už vyrástli z tuctových oddychových YAdultoviek, ktorých sú stovky, ale radi si prečítajú niečo hlbšie s určitým posolstvom. Treba ale určite poznamenať, že táto autorka má veľmi špecifický štýl, ktorý nemusí sadnúť každému. Ale keď si ju už raz obľúbite, jej ďalšie knihy budete netrpezlivo očakávať. 

V tejto rodine kopte hlbšie dáva čitateľovi zabrať od samého začiatku. Krátke kapitoly, ktoré striedavo rozpráva viacero postáv nám predostiera zdanlivo chaotický príbeh, ktorý ale autorka privedie do skvelého záveru. Preto sa treba hneď od začiatku na čítanie viac sústrediť, nenechať sa odradiť množstvom postáv a na prvý pohľad nesúrodým rozprávaním. Postupne vám totižto začne dávať všetko zmysel a ja mám takéto viacvrstvové príbehy, kedy si v hlave všetko postupne spájam, veľmi rada. 

Musím vyzdvihnúť prvok magického realizmu, ktorý autorka do príbehu zakomponovala a tým ho perfektne ozvláštnila. Práve ten, ak ho odhalíte, vám prezradí veľa z deja a z toho, akým smerom sa bude príbeh uberať až do konca. Aj napriek miernej predvídateľnosti si myslím, že z príbehu ale v žiadnom prípade nebudete sklamaní. 

V neposlednom rade sa mi veľmi páčilo, ako autorka postavám - každej zvlášť - priradila jeden veľký spoločenský problém. Jednej rasizmus, inej drogy, ďalšej šikanu... Autorka tieto problémy zobrazuje veľmi realisticky a uveriteľne. Nedramatizuje a nehrá na city ako to zvyknú robiť iní YA autori. A. S. King vo vás dokáže vyvolať skutočné a prirodzené emócie a približuje vám život amerických teenagerov a problémy, ktoré sa nám možno zdajú niekedy trochu vzdialené. Je vidieť, že sa v takomto prostredí pohybuje a s mladými pracuje. Svoje skúsenosti potom prenáša na papier a my tak dostávame naozaj skvelé diela od veľmi talentovanej spisovateľky. 

Za seba môžem opäť len odporučiť a pripomenúť, že nielen toto je výborná kniha, ale aj jej predchádzajúca - Veru Dietzovú si láskavo nevšímajte, stojí určite za prečítanie. 


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Evie

2 komentáre:

  1. Skvělý tip, mám takový žánr ráda, zkusím objednat a vezmu s sebou na dovolenou :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Určite skvelý výber! Myslím, že neoľutuješ :)

    OdpovedaťOdstrániť