nedeľa 6. marca 2022

Motýliky 1+2 (Recenzia)

Autor: Alice Oseman

Originálny názov: Heartstopper
Vydavateľstvo: CooBoo 2019+2020
Séria: Heartstopper
Diel:  1,2/5
Počet strán: 288+328
Žáner:  YA, komiks
Moje hodnotenie knihy: 5*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*

Anotácia:

Dvaja chalani. Jedna lovestory.

1. DIEL: Charlie a Nick chodia na tú istú školu, ale doteraz sa ich cesty nikdy neskrížili. Až do dňa, keď ich posadia vedľa seba na triednických hodinách. Charlie je jediný vyoutovaný gej na škole. Nick je zasa hviezda školského rugbyového tímu. Chalani sú totálne rozdielni, ale čoskoro sa z nich stanú dobrí kamoši. Charlie pomaly zisťuje, že k Nickovi cíti niečo viac... aj keď vie, že nemá šancu.
Láska však chodí po nečakaných chodníčkoch a Nick zisťuje, že Charlie ho zaujíma oveľa viac, ako by si kedy myslel.

2. DIEL: Nick a Charlie sú najlepší kamoši. Nick vie, že Charlie je gej a Charlie si je istý, že Nick je na baby. Ale... Láska chodí po nečakaných chodníčkoch a Nick sa učí počúvať svoje srdce, aby zistil pravdu o sebe, o svojich kamarátoch aj o svojich najbližších príbuzných.

***

Toto bolo také sladké a milé! Ak hľadáte niečo na zlepšenie nálady, naštartovanie počas čítacej krízy alebo len skrátka chcete niečo, po čom budete mať úsmev na tvári a neuveriteľne príjemný pocit na duši, Motýliky vám s tým zaručene pomôžu. Ja som si ich maximálne užila, stále som sa pri čítaní prihlúplo usmievala a priala som si, aby riešenie sexuálnej orientácie už v tomto storočí nebol taký problémom, akým v podstate stále je. 

Veľmi jednoducho a milo podané vážne témy dospievajúcich teenagerov. To sú Motýliky. Chalan, ktorý pred všetkými priznal, že je gay a druhý, ktorý si myslel, že je zaručene na baby, ale zistil, že mu nie je ľahostajná ani chalanská spoločnosť. Problém priznať svoju orientáciu môže niekedy nabrať megalománske rozmery a ja vôbec nerozumiem tomu, prečo majú potrebu to niektorí stále rozoberať, nebodaj sa za to posmievať alebo šikanovať. Mali by sme sa už jednoducho naučiť rešpektovať sa navzájom a tieto veci vôbec neriešiť. A táto kniha vám možno pomôže priblížiť tieto témy a konečne to pochopiť. Určite ju odporúčam aj dospelým, ktorí predsa len vyrastali v konzervatívnejšej dobe a téma homosexuality je pre nich stále veľké tabu. 

V prvom dieli Prvá láska sa zoznámite s dvojicou milých chalanov. Charlie je gay a všetci to o ňom vedia. Nick je obľúbený športovec a možno by sa dalo čakať, že s Charliem nemajú nič spoločné, oni dvaja si však navzájom veľmi dobre rozumejú. Charlie sa do Nicka zamiluje a Nick cíti niečo tiež, ale nevie pochopiť čo. Postupne sú si stále bližší a musia si priznať pravdu ... ;)

Druhý diel je rovnako skvelý ako ten prvý, ale viac sa sústreďuje na problémy, ktorým Charlie a Nick čelia. Svoj vzťah skrývajú, pretože Nick ešte nie je pripravený pred svetom priznať, ako to s jeho orientáciou vlastne je. Obidvaja s tým bojujú, ale vždy stoja pevne pri sebe. Majú pri sebe rodinu, ktorá ich vždy podrží a to im dodáva veľkú silu a uspokojenie. 

Alice Oseman je mladé dievča, ktoré ale chápe potrebu osvety v téme sexuálnej orientácie a veľmi milým spôsobom ju približuje nielen mladým ročníkom, ale poučenie by si mali zobrať aj tí starší. Nielen príbeh je skvelý, ale aj grafické spracovanie je veľmi sympatické a dokonalo ho vystihuje. Veľa vecí je zobrazených len obrázkami, ku ktorým text ani nie je potrebný. Obrázkami sú vystihnuté všetky emócie, ktoré postavy pociťujú, preto textu ani nie je veľa. Komiksom preletíte rýchlo, ale môže vám dať veľmi veľa. Prosím, že sa môžeme dočkať aj ďalších dielov? 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára