nedeľa 13. marca 2022

Skryté dary (Recenzia)

Autor: Caroline O'Donoghue
Originálny názov: All Our Hidden Gifts
Vydavateľstvo: Yoli 2022
Séria: All Our Hidden Gifts
Diel:  1/3
Počet strán: 376
Žáner:  YA, LGBTQ+, fantasy
Moje hodnotenie knihy: 3*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*

Anotácia:

Maeve je šestnásťročná stredoškoláčka, ktorej sa v škole veľmi nedarí. Nič ju nebaví, pre nič sa nedokáže nadchnúť a v porovnaní so svojimi úspešnými súrodencami sa cíti ako sivá myška. Jedného dňa nájde balíček tarotových kariet, a hoci o tarote nič nevie, objav ju okamžite zaujme. Len jedna karta akoby nepatrila medzi ostatné – Správkyňa. Maeve o nej nedokáže nič zistiť, a tak ju vytiahne z balíčka a schová u seba v izbe. Z ostatných začne veštiť spolužiačkam a stáva sa čoraz populárnejšou. Vyveštiť si nechá aj Lily, Maevina bývalá najlepšia kamarátka. Z balíčka kariet si vytiahne práve tú, ktorá tam nemala čo hľadať. Keď sa potom neobjaví v škole, Maeve premkne neblahé tušenie, že za jej zmiznutím stojí záhadná Správkyňa.

***

Po dlhom čase som si prečítala YA fantasy, ktorá podľa anotácie sľubovala zaujímavý príbeh opradený mágiou tarotových kariet. Aj keď je kniha primárne určená oveľa mladším ročníkom, rada si raz za čas prečítam niečo podobné, najmä ak ma zaujme zápletka a spoznám sympatické postavy. Skryté dary však podľa môjho názoru nenaplnili potenciál, ktorý tematika tarotových kariet so sebou prináša a aj čo sa týka postáv a ich problémov, si autorka na seba vzala celkom veľké sústo. 

Maeve má 16 a bojuje s typickými problémami stredoškoláčiek. Chce zapadnúť medzi najobľúbenejšie dievčatá, chce sa zamilovať a tiež by rada dosahovala lepšie školské výsledky. Nič ale nejde podľa jej predstáv. Navyše stratila aj svoju najlepšiu kamarátku. A to doslova! Po tom čo Maeve objavila balíček tarotových kariet a svojej bývalej najlepšej kamarátke Lily veštila, tá nečakane zmizla. Maeve pomaly preniká do tajov tarotu a nachádza riešenie, ako priateľku priviesť späť. 

Od Skrytých darov som nemala žiadne prehnané očakávania, chcela som len milú a nenáročnú fantasy, ktorá by ma naladila na záhady okolo tarotu. Nedá sa povedať, že by som na veštenie ktovieako verila, alebo by som si ním dokonca nechala ovplyvňovať život či svoje rozhodnutia, napriek tomu si myslím, že niečo na ňom je a to ma fascinuje. Preto ma kniha touto témou veľmi zaujala a chcela som si o tarote prečítať viac. Žiaľ, autorka aj keď vymyslela naozaj dobrú zápletku, až tak veľmi nezvládla jej prevedenie a dobre rozbehnutý fantasy príbeh veľmi rýchlo skĺzol do klasickej YA contemporary knihy. 

Veľká časť príbehu je venovaná LGBTQ+ problematike, čo samozrejme, nie je téma, ktorú by som nemala rada, alebo by som s ňou mala problém, ale v takejto miere som ju tu nečakala a v kombinácii s fantasy tarotom mi to spolu neladilo. Autorka tam zmarila potenciál dobrej fantasy a zároveň ani nemala dostatok priestoru dokonale vyformovať postavy riešiace LGBTQ+. 

Začiatok a záhada zmiznutia nie veľmi obľúbenej stredoškoláčky v kombinácii s tarotovými kartami bol veľmi dobrý. Postupne sa ale stále viac a viac riešila identita a spoločenské zaradenie jednotlivých postáv a ich boj  proti diskriminácii a extrémne konzervatívnym skupinám. To by bolo v úplnom poriadku, keby autorka našla väčšiu rovnováhu medzi fantasy a contemporary. Ja som očakávala oddychový fantasy príbeh, ale v konečnom dôsledku fantasy prvok tvoril len pozadie príbehu. Záver bol veľmi uponáhľaný a takpovediac náhodný. Autorka si ním ale vytvorila zápletku pre ďalší diel, takže tí, ktorým sa tento zapáčil, sa určite majú na čo tešiť. 



                                                              Knihu si môžete kúpiť tu 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára