pondelok 20. mája 2024

Pojízdná čajovna splněných snu (Recenzia)

Autor: Rebecca Raisin

Originálny názov: Rosie’s Travelling Tea Shop
Vydavateľstvo: Grada/Cosmopolis 2024
Séria: The Travelling Shops 
Diel:  1/3
Počet strán: 296
Žáner:  chic-lit, feel good román
Moje hodnotenie knihy: 3*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*

Anotácia:

Rosie má život pod kontrolou. Vypracovala se na zástupkyni šéfkuchaře v michelinské restauraci, je vdaná za skvělého muže a budoucnost vypadá růžově.

Vše běží podle plánu až do okamžiku, kdy se vrátí domů a v předsíni najde manžela na odchodu se sbalenými kufry.
Rosie se rozhodne zlomené srdce utopit ve sklence (nebo spíš dvou lahvích) vína a… druhý den ráno zjistí, že v alkoholovém opojení koupila obytné auto! A tak se rozhodne využít příležitost ke změně a vyrazí na životní cestu se svou pojízdnou čajovnou. Ta sice nezíská žádné michelinské hvězdy, ale srdce mnoha lidí ano.

***

V tomto príbehu sa nájdeme možno mnohé. Či už sa to týka sklamania vo vzťahoch alebo uviaznutiu v stereotype, ktoré si možno ani neuvedomujeme. Ale stačí nakopnutie a náš život sa môže obrátiť hore nohami. Treba mať len odvahu niečo s tým urobiť. A ak by sa vás tieto spomínané problémy netýkali, možno si budete vedieť predstaviť samých seba v trápnych situáciách, do ktorých sa dostáva hlavná hrdinka Rosie. 

Či už krásnou ilustrovanou obálkou, alebo aj samotným štýlom vám táto kniha určite pripomenie asi najobľúbenejšiu autorku tohto žánru - Julie Caplin. Táto kniha je takisto písaná dobrým, svižným štýlom, vzniknuté problémy majú vždy svoje riešenie a vo všetkom sa dá nájsť vždy viac dobrého ako zlého. Hlavná hrdinka, aj keď má svoje trápenia, stále stretáva ľudí, ktorí sú jej ochotní pomôcť a so všetkým si aj vďaka nim vie poradiť. 

Je to v prvom rade nenáročná romantika, a tak k tomu treba aj pristupovať. Netreba sa asi veľmi zamýšľať nad tým, že do jedného karavanu nie je asi reálne možné, dať viaceré chladničky, uskladniť napečené koláče, zmrzlinu, množstvo zásob čajovej zmesy a tiež rozkladacie sedenie pre zákazníkov. Tiež zrejme nebude až také ľahké zo dňa na deň začať viesť podnik bez nejakej väčšej prípravy, ale v tomto príbehu nejde o praktické záležitosti života, ale predovšetkým o romantiku 😃

Na letnú dovolenku je toto ideálne čítanie. Jeden deň na lehátku a máte hotovo. Čítalo sa to príjemne, či už hlavné ženské hrdinky Rosie s Ariou, alebo aj mužskí protagonisti Max a Olie boli veľmi sympatickí. Aj keď kniha má svoje nedostatky, čítala sa dobre a príbeh s Ariou a jej pojazdným kníhkupectvom si tiež nenechám ujsť. 

       Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Grada.
Knihu si môžete kúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára