pondelok 16. septembra 2024

Guvernantka z Penwythe Hallu (Recenzia)

Autor: Sarah E. Ladd

Originálny názov: The Governess of Penwythe Hall
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ 2024
Séria: Cornwall 
Diel: 1/3
Počet strán: 392
Žáner: historická romanca
Moje hodnotenie knihy: 4/5
Moje hodnotenie obálky: 4/5

Anotácia:

Delia Greythornová mala Cornwall v krvi - obávala sa, že mu nikdy neunikne...

Cornwall, Anglicko 1811

Prvá časť trilógie Romány z Cornwallu z pera Sarah E. Laddovej, ktorá si získala priazeň slovenských čitateľov regentskými sériami Tajomstvá vresovísk a Poklady Surrey, vás zavedie na krásne, no drsné pobrežie Cornwallu, kde sa odohráva pútavý príbeh plný utrpenia a zrady, ale aj dôvery a lásky.

Delii Greythornovej osud uštedril nejednu ranu. Po manželovej násilnej smrti utečie z Cornwallu a prijme miesto guvernantky v nádeji, že začne nový život. Päť detí, ktoré vzdeláva, však po čase osirie. A keďže Delia dala ich otcovi pred jeho smrťou sľub, že ich neopustí, musí sa spolu s nimi presťahovať k ich strýkovi a poručníkovi. Ten žije práve v Cornwalle, na ktorý sa Delia zúfalo pokúša zabudnúť.
Jac Twethewey nevie, čo skôr – stoj čo stoj chce obnoviť zanedbané jabloňové sady na svojom panstve a prinavrátiť Penwythe Hallu zašlú slávu. O svojom staršom bratovi nepočul celé roky, a tak keď sa uňho znenazdajky zjavia jeho ratolesti s ich guvernantkou, bojuje nielen so žiaľom nad stratou brata, ale aj s bremenom novej zodpovednosti. Ba čo viac, guvernantka je veľmi uzavretá a Jac má pocit, že niečo tají, niečo temné, nedobré...
Nevyspytateľná hra osudu prevráti Delii i Jacovi život naruby, nadobro zmení ich postoje a názory. Kto bude napokon komu oporou a ako sa vyvinie vzťah strýka k synovcom a neteriam a k ich záhadnej guvernantke?

***

Musím sa priznať, že do tejto knihy som išla s istými obavami, pretože s autorkou už nejakú skúsenosť mám a nie vždy som bola spokojná. Najmä preto, že autorka dáva prednosť hrdinkám, ktoré už majú deti, alebo sú vdovy, resp. hlavný hrdina je vdovec s deťmi. A tým pádom je tam vždy prítomná nejaká tragédia alebo úmrtie a ľahkosť z čítania sa vytráca.  Ale povedala som si, že predsa len je to nová séria, tak jej dám opäť šancu a uvidím. No a musím povedať, že som milo prekvapená a Guvernantka sa mi páčila. 

V prvom rade som si zamilovala prostredie. Cornwall musí byť úžasné miesto. So svojimi pobrežnými útesmi, sychravým počasím a morským vzduchom je určite lákadlom pre každého správneho knihomola, ktorý sa rád zachumle do deky s hrnčekom kávy alebo teplého čaju. Preto je táto kniha ako stvorená na upršané jesenné dni. 

V druhom rade musím vyzdvihnúť postavy, ich správanie a reakcie. V minulých knihách od autorky som mala pocit, že hlavné hrdinky sa správali ako martýrky. Tragické hrdinky, stále lamentovali, modlili sa alebo sa ľutovali. Tu, aj keď niektoré postavy majú ťažký údel, sa stále správajú "normálne", nenechajú sa odradiť ani problémami a všetkému čelia s optimizmom. 

No a v neposlednom rade ma bavila aj zápletka na pozadí. Pašovanie sa do prímorského mestečka priam pýta a autorka ho do príbehu veľmi vhodne zasadila. Skrátka, táto kniha mala celkom spád a naozaj som si tu obľúbila hlavných hrdinov. Aj keď mám radšej regentské romance s humorným nádychom a nepoškvrnenými hlavnými hrdinkami ( 😆 ), túto, aj s trochu pochmúrnejšou atmosférou, som si rovnako užila. 

   
         Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Ikar/Slovenský spisovateľ.

                                                           Knihu si môžete kúpiť tu   

sobota 14. septembra 2024

Tretie dievča (Recenzia)

Autor: Agatha Christie 

Originálny názov: Third Girl
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ 2024
Séria: Hercule Poirot
Diel: 40/47
Počet strán: 224
Žáner: detektívka
Moje hodnotenie knihy: 3/5
Moje hodnotenie obálky: 3/5

Anotácia:

Kráľovná anglickej detektívky nás v tomto skvelom románe, ktorý vychádza v novom vydaní, zavedie do Londýna v polovici 60. rokov minulého storočia, kde už nič nie je také ako v starom dobrom Anglicku...
Tri mladé ženy si spoločne prenajímajú londýnsky byt. Jedna z nich je ambiciózna sekretárka, druhá umelkyňa - a tá tretia vyhľadá Hercula Poirota a zdôverí sa mu, že asi spáchala vraždu. Po tomto šokujúcom priznaní však vystrašená dievčina bez ďalších slov odchádza.
Za výdatnej pomoci dávnej priateľky, známej autorky detektívok Ariadne Oliverovej, sa Poirot dozvedá viac o tomto záhadnom treťom dievčati, o jeho rodine a zmiznutí. Je Norma Restaricková naozaj nebezpečná vrahyňa alebo len pomätená mladá žena? Pátranie po vražde, vrahovi i samotnej obeti dá slávnemu detektívovi poriadne zabrať, no jeho malé sivé bunky ho ani tentoraz nesklamú...

***

V krátkom čase som čítala už tretiu knihu od Agathy Christie a musím opäť povedať, že netradičnú a každopádne originálnu, aj keď veľmi nepravdepodobnú a v živote ťažko predstaviteľnú.

Je to jeden z posledných prípadov slávneho detektíva Hercula Poirota, v ktorom má už pokročilý vek a miestami možno budete mať pocit, že už mu to tak nepáli 😃 Samozrejme, v závere vás presvedčí o opaku a vy môžete sledovať, ako bol vždy krok pred vami.

Od začiatku nie je celkom jasné, o čo v tejto knihe pôjde. Mŕtvolu, bohužiaľ, nemáme, stále narážame len na nejaké dohady a nejasnosti. V podstate skoro celú knihu ani nevieme, čo vlastne vyšetrujeme. Preto som mala často pocit chaosu a niekedy ma to v čítaní trochu brzdilo, pretože som nemala akýsi ten hnací motor, ktorý by ma nútil prevracať nedočkavosťou jednu stránku za druhou.


Ako som očakávala, záver všetko vylepšil a odhalenie bolo prekvapivé, aj keď ako píšem vyššie, v skutočnom živote dosť nereálne. Z knihy je cítiť autorkin pokročilý vek, to ako vníma meniacu sa dobu a že zrejme nie vždy je s týmto pokrokom stotožnená. Napriek tomu obdivujem, aký chaos dokázala vytvoriť a ako z neho dokázala vykľučkovať. Tento diel ale za prečítanie určite stojí, nieže ho zo série vynecháte 😉

   
          Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Ikar/Slovenský spisovateľ.

                                                           Knihu si môžete kúpiť tu   

nedeľa 8. septembra 2024

Nezabudni na mňa (Recenzia)

Autor: Julie Soto

Originálny názov: Forget Me Not
Vydavateľstvo: Ikar 2024
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 328
Žáner: romantika
Moje hodnotenie knihy: 2,5*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*


Anotácia:

Ona ho odmietla, on na ňu nedokáže zabudnúť

Ama Torresová miluje svoju prácu. Ako plánovačka svadieb vedie vlastnú malú firmu a snaží sa preraziť v biznise, v ktorom sa cíti ako ryba vo vode. Paradoxne, manželstvo nie je nič pre ňu. Len ten jeden perfektný, dokonalý deň, ktorý nemôže nič pokaziť. Alebo predsa?

Keď si Amu najmú, aby naplánovala celebritnú svadbu roka, môže ísť presne o tú príležitosť, ktorá jej pomôže dostať sa na výslnie. Má to však háčik. Musí spolupracovať so svojím ex.
Elliot z duše neznáša kvety. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby neviedol rodinné kvetinárstvo. Isté ponuky sa však neodmietajú, ani keď to znamená pracovať so ženou, ktorá mu kedysi zlomila srdce. Už sú to roky, ale stará iskra nevyhasla. Situácii nepomáha ani to, že sa ich svadobný pár rozhodne dať dokopy a svadobné prípravy dokumentuje filmový štáb. Ama a Elliot môžu prísť o viac než len o dobré meno a živobytie. Mohli by opäť prepadnúť citom a vstúpiť do tej istej rieky. A to ani jeden z nich nechce.

***

Túto knihu som si rozčítala na dovolenke na pláži a za jeden deň som mala hotovo. Nenáročné čítanie, kde ma príbeh nijako zvlášť neohúril, ale čítal sa napriek tomu veľmi dobre.

Neviem prečo, ale čakala som od tohto príbehu niečo iné. Takú milú, citlivú feel-good romancu, kde sa niečo medzi dvoma síce pokašle, ale nakoniec všetko dobre dopadne. Možno miestami aj milú romantickú komédiu, k tej obálke by sa mi to hodilo ☺️

Dostala som ale príbeh, kde sa dvaja hlavní hrdinovia k sebe správali od prvého stretnutia protivne a to bez akéhokoľvek dôvodu a celý svoj vzťah vybudovali v podstate len na chtíči a sexe.

Čo sa mi páčilo, bolo rozprávanie z dvoch pohľadov. Ama rozpráva súčasnosť a Ellito minulosť. Kým sa dostaneme k tej "hroznej" udalosti, ktorá týchto dvoch rozdelila, sme takmer na konci knihy. A dávam úvodzovky, pretože sa podľa mňa nič také strašné nestalo. Stačilo trochu pochopenia a komunikácie a situácia by bola vyriešená.

Treba rátať s tým, že celá kniha sa venuje dosť podrobne svadobným prípravám prominentného páru, takže kto svadbám veľmi neholduje, môže mať miestami s príbehom problém. Ja ich považujem v tomto veľkom merítku za zbytočnosť, ale baví ma téma rozbiehajúcich sa agentúr (v rôznych podnikateľských oblastiach).

Ako dovolenkové čítanie to naplnilo svoj účel, ale nenaplnilo to moje celkové očakávania. Postavy a zápletka medzi nimi boli slabé a tiež som dosť bojovala s prekladom. Ale ako čítanie k vode, prečo nie 🤷🏼‍♀️


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.
Knihu si môžete kúpiť tu

nedeľa 1. septembra 2024

Nekonečná noc (Recenzia)

Autor: Agatha Christie 

Originálny názov: Endless Night
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ 2024
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 232
Žáner: mystery thriller
Moje hodnotenie knihy: 3/5
Moje hodnotenie obálky: 3/5

Anotácia:

Nekonečná noc z roku 1967 patrí ku knihám, ktoré si Agatha Christie cenila najväčšmi. V čase vzniku sa jej dostalo nielen vrelého prijatia od čitateľov, ale aj mimoriadneho uznania zo strany literárnych kritikov. Tento mysteriózny detektívny román, ktorý môžeme pokojne nazvať trilerom, je dodnes považovaný za najlepšie dielo z posledného obdobia tvorby legendárnej spisovateľky.

Cigánske panstvo je nádherné miesto na kopci s výhľadom na more. Michaelovi Rogersovi, chudobnému dvadsaťdvaročnému mladíkovi, jeho krása doslova učarovala. Sníva o tom, že medzi tmavými jedľami raz postaví veľkolepý dom, ožení sa s krásnym dievčaťom a budú spolu šťastne žiť až do smrti. A keď práve tam, na Cigánskom panstve stretne Ellie Goodmanovú, závratne bohatú dedičku, jeho sen o šťastnom živote sa začne napĺňať. Pôvabná Ellie sa totiž do Michaela na prvý pohľad zamiluje a napriek nesúhlasu svojich poručníkov sa zaňho vydá. Nad životmi mladomanželov sa však od začiatku vznáša tieň hrozby – miesto, kde sa rozhodli usadiť, je vraj prekliate...

***


Opäť tu máme trochu netradičné dielo od kráľovnej detektívky. Ide o román, najmä asi psychologický, trochu mystery a naozaj len trochu thriller. Musím povedať, že na tú dobu, kedy Nekonečná noc vyšla, to muselo byť prevratné dielo s absolútne nečakaným záverom, ktorý čitateľov dokáže šokovať. Súčasného čitateľa už toľko zaujať nemusí, pretože podobných diel je tu už stovka. Avšak dobovú atmosféru a jazyk vie takto krásne zvládnuť asi len Christie :) 

Zrejme viac ako prvá polovica knihy sa nesie v znamení pokojnej atmosféry, kedy spoznávame hlavného hrdinu Michaela a jeho postupujúci vzťah s Ellie. Tá, aj keď je jednou z najbohatších dedičiek a mimoriadne žiadaná partia, je veľmi sympatická a realistická. Michael je bezstarostný, bezproblémový, večne bez peňazí a ľahkovážny. Spolu tvoria krásny zamilovaný pár budujúci si v Anglicku svoje nové sídlo na mieste opradenom poverami o prekliatí. 

Takmer celá kniha je teda pokojné rozprávanie, veľa akcie určite nečakajte. Ani vraždu, ani žiadne intrigy. Dokonca budete mať možno pocit, že čítate nejaký romantický príbeh. Priostrovať sa začne naozaj až na posledných stranách a to som si istá, že si každý čitateľ naozaj užije. Pani Christie sa s vami pekne zahrá a celkový dojem z príbehu tými pár stranami určite zvráti a podstatne zlepší. 

Najskôr som si myslela, že to bude priemerná, až podpriemerná kniha, ale ten koniec ma vážne dostal a ak zoberiem ohľad na to, kedy toto dielo napísala, opäť musím dať klobúk dole za jej nápad a prevedenie. Mne sa to nakoniec naozaj veľmi páčilo a na túto dvojicu budem rada spomínať ;)
   
          Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Ikar/Slovenský spisovateľ.

                                                           Knihu si môžete kúpiť tu